Članek
FOTO: Z dvema milijonoma zgradil dvorano v Novem mestu!
Objavljeno Jun 06, 2017
Novo mesto je dobilo novo športno dvorano Športni center Livada, objet

Od kje ideja za izgradnjo športnega centra?

Pred več kot 15 leti smo se na tej lokaciji odločili za nakup hale, ker nam je primanjkovalo skladiščnih prostorov na obstoječih lokacijah. Nekaj let smo tako tu imeli skladišče aluminijastih profilov. Nato je kakšno leto tu obratovala tudi proizvodna linija za izdelavo aluminijastih rolet, ki je zaradi same dolžine nismo mogli umestiti v obstoječe proizvodne prostore. Pred 13 leti smo izgradili nove poslovne prostore na Cikavi in vso vsebino preselili tja. Halo smo dajali v najem. V teh letih se v objekt ni več vlagalo in ko je obstoječi najemnik prenehal plačevati najemnino, se je bilo potrebno nekaj odločiti. Za potrebe skladiščenja in proizvodnje nam je bil objekt preveč oddaljen od Cikave. Vmes smo od občine in soseda odkupili še cca 2.000m2 zemljišča.   Prvotni skladiščni objekt, tik pred rušitvijo

Najprej ideja za 25m bazen

Ker sem po duši športnik sem začel razmišljati o poslovnih idejah povezanih v to smer. Najprej sem prišel na idejo, da bi na tem mestu zgradili pokriti 25m bazen. Po obisku seminarja vzdrževalcev in upravljalcev slovenskih bazenov sem prišel do informacije, da je zaradi zelo velike porabe vode za čiščenje filtrov večina športnih bazenov v izgubi. Po tem spoznanju, sem se s takratnim županom g. Muhičem dogovoril za sestanek. Če bi občina lahko kako prišla nasproti s ceno vode, bi se odločil za gradnjo bazena. Bil sem zavrnjen, češ, da je zgodba z bazenom zaključena, ker se vsak čas začenja gradnja vzhodne tribune s sodobnim 25m bazenom, sredstva pa so že pripravljena. In sem odšel…in se odločil, da bazena ne bo.  

Športna dvorana ali industrijski objekt

Nato je padla odločitev, da gremo v bolj sigurno naložbo. Odločili smo se za postavitev nizko energijskega industrijskega objekta, ki bi ga bilo možno enkrat preurediti tudi v športno dvorano. Narisali smo objekt maksimalne možne velikosti za to zemljišče 45x30m, s 600m2 podkletenega dela. Porušili smo stari objekt in pričeli z izgradnjo novega. Objekt je projektiral MI-VI d.o.o., g. Ivo Moravec in njegova hči Polona Moravec Lubej. Vmes smo morali spremeniti še OPN, ker za območje Livade ni bila dovoljena gradnja športnih objektov, pa za celotno ulico urediti fekalno in meteorno kanalizacijo. Po dobrem letu od začetka gradnje so se začeli pojavljati zelo zainteresirani najemniki prostorov za industrijske namene. In gradnja je stekla v to smer, da bo objekt postal visoko regalno skladišče, za potrebe dobaviteljev Revoza. V ta namen je bilo kar nekaj obiskov iz Francije in Anglije. Ko smo že čisto mislili, da bo končna vsebina namena objekta za industrijske potrebe, so nam javili, da posla niso dobili in da z najemom ne bo nič. Tako smo se decembra 2016 odločili, da gremo v športni objekt in določili terminski plan del. Prvotno je bil dan otvoritve planiran za Dan mladosti, 25. maja, nato pa smo ga prestavili na 06.06., ki sovpada z 80. rojstnim dnem ustanovitelja podjetja Roletarstvo Medle, Alojza Medleta. Zdi se nam pomembno, da ta dva dogodka združimo na isti dan.  

Športna dvorana z kakovostnimi vgrajenimi materiali

Športno opremo je dobavilo podjetje Elan Inventa. Odločili smo se da vgradimo parket najvišje kakovosti(NBA certificiran) z vgrajenimi vzmetnimi čepki. Predvidene igre so rokomet in nogomet centralno, košarka centralno ali prečno(2 igrišča), odbojka centralno ali prečno(za enkrat 1 igrišče, možnost tudi treh prečno), badminton(za enkrat 4 igrišča), namizni tenis(za enkrat 5 miz, od jeseni pa na samostojnih 400m2 v kletnih prostorih) in splošna vadba . Načrt notranje opreme in barvne kombinacije pa smo zaupali D&K Arhitekti, Dušanu in Alenki. Dvorana ima leseno streho in ostrešje, talno gretje s toplotno črpalko, rekuperacijo zraka in odlično izolacijo. V sklopu Športnega centra, bo za uporabnike dvorane deloval še manjši bife.  

Investicija z lastnimi sredstvi

Investitor projekta je izključno Roletarstvo Medle. Športni center pa bo upravljalo hčerinsko (invalidsko) podjetje Medle IP.  In na kaj smo zelo ponosni? Gradnjo smo izvedli popolnoma z lastnimi sredstvi, brez posojil. Vsi izvajalci pa so, oziroma še bodo(ker gradnja še ni končana) poplačani v dogovorjenih rokih. Ker vsi stroški še niso zbrani in objekt še ne popolnoma zaključen ocenjujemo, da je investicija vredna okrog 2 mio. €. Začetek obratovanja in namen objekta Objekt bo predvidoma uradno začel obratovati 04.09.2017. Namenjen bo oddaji površin rekreativcem in rekreativnim skupinam, kot tudi športnim društvom in profesionalnim ekipam. Več informacij o rezervaciji terminov in ceniku na internetni strani sc-livada.si, po 06.06.2017.