Članek
Denver suvereno začel finalni dvoboj proti Miamiju

Nikola Jokić popeljal Denver do prve finalne zmage

Objavljeno Jun 02, 2023

Denver Nuggets so v prvi tekmi finala NBA v četrtek zvečer nadigrali Miami Heat in zmagali s 104-93 doma pred svojimi gledalci. Nuggets, ki so se prvič v zgodovini kluba uvrstili v finale, niso pokazali nobenih znakov živčnosti ali rje (finale zahoda so proti Lakersom končali že po štirih tekmah), saj so večino tekme vodili z dvomestno razliko.


Zvezda večera je bil Nikola Jokić, ki je dosegel svoj deveti trojni dvojček v končnici, s čimer je podaljšal svoj rekord NBA za največ trojnih dvojčkov v eni sezoni. Končal je s 27 točkami, 14 podajami in 10 skoki, postal pa je drugi igralec v zadnjih 25 letih, ki je imel 10 podaj do polčasa finalne tekme ter prvi igralec po Jason Kiddu, ki mu je trojni dvojček uspel že na svoji prvi finalni tekmi. Postavil je tudi nov rekord za največ podaj centra v zgodovini finala.
Jokiću so dobro sledili njegovi soigralci, še posebej Jamal Murray, ki je dodal 26 točk in 10 podaj. Aaron Gordon in Michael Porter Jr. sta prispevala po 16 in 14 točk, štirje od petih članov prve peterke Nuggets pa so dosegli dvomestno število točk.


Heat so se na drugi strani znašli težje in slabo metali skozi celotno tekmo. Metali so 41% iz igre in 33% izven črte za tri točke, Caleb Martin in Max Strus pa sta skupaj zadela le 1 od 19 metov. Martin, ki je bil samo za glas ob MVP finala Vzhodne konference, je imel le štiri točke ob 1-od-8 metu.


Edini svetel trenutek za Miami je bil Bam Adebayo, ki je imel največ 26 točk in 13 skokov. Poskušal je sprožiti preobrat v zadnji četrtini, ko so Heat znižali zaostanek z 21 točk na devet manj kot tri minute pred koncem. Toda bilo je premalo in prepozno, saj so Nuggets preko Jokića zadržali svojo prvo zmago v finalu NBA.


Heat se bodo morali zbrati in narediti prilagoditve pred drugo tekmo v nedeljo zvečer v Denverju. Potrebovali bodo več učinka od Jimmyja Butlerja, ki je imel le 13 točk ob 6-od-14 metu iz igre, in več doslednosti od svojih rezervistov. Prav tako bodo morali najti način, kako upočasniti Jokića, ki je znova dokazal, zakaj je eden najboljših igralcev lige.
Nuggets pa bodo skušali ohraniti svoj zagon in samozavest, saj ciljajo na prevladujoče vodstvo z 2-0 v seriji. Upali bodo na še eno izjemno predstavo Jokića, ki je neustavljiv v tej končnici. Poskušali bodo tudi ohraniti svojo obrambno intenzivnost in uravnotežen napad.

#AaronGordon #AaronGordon #BamAdebayo #BamAdebayo #Denver #Denver #DenverNuggets #DenverNuggets #JamalMurray #JamalMurray #JimmyButler #JimmyButler #LigaNBA #MiamiHeat #MiamiHeat #MichaelPorterJr #MichaelPorterJr #NBAFinals #NBAFinals #NikolaJokić #NikolaJokić