Članek
Miami Heat presegli Jokićevih 41 točk in izenačili serijo z Denver Nuggets
Objavljeno Jun 05, 2023

Miami Heat so še enkrat več v letošnji končnici presegli same sebe in izenačili serijo proti Denverju v NBA finalu 2023, ko so se vrnili iz dvoštevilčnega zaostanka in premagali domačine 111-108.
Heat, ki so izgubili prvo tekmo za 13 točk, so na drugi tekmi odgovorili z uravnoteženim napadom, ki ga je vodil Gabe Vincent s 23 točkami s klopi. Jimmy Butler in Bam Adebayo sta dodala po 21 točk, medtem ko sta Max Strus dosegla 14 in Duncan Robinson 10 - vse v četrti četrtini.
Miami je v zadnji četrtini premagal Denver s 36-25 in izničil osem točk zaostanka z delnim rezultatom 17-4 na začetku četrtine. Heat so šli na +12 točk, a so morali preživeti pozni nalet Nuggets in zgrešen met za tri točke Jamala Murraya ob sireni.
Heat so tako izenačili serijo in prekinili deset tekem dolg domači niz zmag Nuggets v končnici. Postali so tudi prva gostujoča ekipa, ki je zmagala v Ball Areni od 30. marca.
Nuggets so s tem porazom zapravili veliko predstavo Nikole Jokića, ki je dosegel največje število točk na tekmi - 4. Kandidat za MVP rednega dela je imel tudi osem skokov in pet asistenc, a ni dobil veliko pomoči od svojih soigralcev. Murray je dodal 18 točk in 10 asistenc, a je zadel le 6 od 18 metov iz igre. Aaron Gordon in Bruce Brown sta bila edina druga Nuggetsa z dvomestnim številom točk - 12 in 11.
Trener Denverja Michael Malone ni bil zadovoljen z delom in disciplino svoje ekipe, še posebej v obrambi. Rekel je, da je Miami igral bolj trdo in pametneje kot njegova ekipa, in da so jim prepustili preveč odprtih metov in zabijanj.
“To ni predsezona. To ni redni del sezone. To je NBA finale,” je dejal Malone. “Moramo igrati z občutkom nujnosti in obupa vsako noč.”
Serija se zdaj seli v Miami za tretjo tekmo finala v sredo zvečer. Heat bodo poskušali ohraniti prednost domačega igrišča, medtem ko bodo Nuggets skušali vrniti serijo v Denver.
Heat so dokazali, da jih ne prestraši noben izziv ali težava. Šestkrat v tej končnici so se vrnili iz dvoštevilčnih zaostankov, vključno trikrat proti Bostonu v finalu Vzhodne konference.


Pokazali so tudi, da se lahko zanašajo na različne igralce, ki stopijo v ospredje, ko je potrebno. Vincent, ki je v rednem delu sezone povprečno dosegal le 4,8 točke na tekmo, je bil nepričakovani junak druge tekme s svojim rekordnim številom točk. Zadel je pet trojk in igral solidno obrambo na Murrayu.
Adebayo, ki se je v prvi tekmi boril s težavami z osebnimi napakami in zgrešenimi meti, se je vrnil z odlično predstavo v drugi tekmi. Imel je devet skokov, štiri asistence, tri blokade in dve ukradeni žogi, in zadel nekaj ključnih prostih metov v zadnji minuti.
Strus in Robinson, ki sta bila brez točk v prvi tekmi, sta oživela v četrti četrtini druge tekme. Skupaj sta zadela štiri trojke in pomagala Miamiju povečati svojo prednost.
Pritisk zmage se je tako pred tretjo tekmo v Miamiju preselil na stran Denverja.

#LigaNBA #MiamiHeat #NBAFinals #GabeVincent #JimmyButler #BamAdebayo #MaxStrus #DuncanRobinson #BallArena #MichaelMalone #NikolaJokic