Članek
Pomembnost praznika
Objavljeno Oct 31, 2016

Kako pomemben je današnji dan za našo državo, njene državljane in vse Slovence, je zadosti zgovoren že ta podatek, da se je v bližini Velikih Lašč, natančneje na Rašici, že v zgodnjih dopoldanskih urah, zbrala velika skupina ljudi, ki jo je z govorniškega odra nagovarjal v črno oblečen bradat moški, ki je zbrani množici spregovoril v nekolikanj čudni in po zvenu sodeč arhaični slovenščini.
Gre za jezik, ki se ga je govorilo v teh krajih pred skoraj pol tisočletja, kar daje njegovemu govoru še dodaten pridih, ki je ob tej priložnosti še kako pomemben.
Govornik, oblečen v duhovniška oblačila, s svojim možatim in grobim glasom, ter srepim pogledom in poudarjenimi podočnjaki, v roki drži zguljeno črno bukvo ter pridiga o nekakih reformah in spremembah v katoliški cerkvi.
Omeni kako je njegov češki somišljenik končal na grmadi.
Okrog njega gorijo sveče.
Njegovo žlobudranje je mistično in zaneseno.
Po mnenju o celotni prireditvi in počastitvi tega nadvse pomembnega praznika povprašamo nekaj zavednih in osveščenih prisotnih.

Lara, 21 (vilinska metuljčica)
‘Men je blo ful dobr, k je tko govoru, pa k je blo tolk folka, pa lep ureme pa buče so ble ful noro dobre, ej!’

Stane,44(zombi)
‘Čeprou mamo tud pusta, se m zdi, da b uhka večkat kola mel kako reč, de se ga čvouk uhka menje sprusti, an? Ne pa de more skoz gruntat kuga bo, jl …’

Marta, 35(seksi čarovnica)
‘Sicer me je mau zebl, k se nism glih n vem kok napraula, ampak men je blo usen d best. Me je pa ta tip blazn spuminjou na enga k smo se mislm d u šol neki učil o njemu.’

Andrej, 39(nenašemljen)
‘Še vedno sem v šoku. Kaj takega nisem pričakoval … Očitno so bili ostali tu s povsem drugačnim razlogom …’

Petra, 19 (goth princess)
‘Sam vau! Čist hudo. K ena taka črna maša se mi je zdel use skp! Edin to mi ni blo čist jasn, kako to da je bil after party pred žurom, k je zvečer šele. A je pol še en jutr!?’

Ibro, 45(smetar)
‘Dej me poslušaj, umakan taj mikrofon, da lahko pospravim ove smeti, ki so jih pustili za saboj. A sam jim lepo bio naštimo vreće, i pri klopcah i pri drevesih, ampak jok! Oni to na tla!’

Večina ljudi je bila naravnost navdušena, skupina duhov je bila videti še posebej razigrana, mimo so prilomastili tudi Frankenstein, Batman in vitez, prireditev pa je že na začetku zapustilo nekaj povsem običajnih ljudi, ki so jih nekatere maske očitno povsem prestrašile, saj so imeli na obrazih naravnost ohromljen izraz.

Po končani slovesnosti smo hoteli govoriti tudi z govornikom, vendar nam to ni uspelo, saj nas je med preoblačenjem prav na hitro odslovil.
Med nekakšnim preklinjanjem smo uspeli razvozlati le besedi ‘grozljivo’ in ‘pošastno’, ko se je odpravljal s prizorišča je kričal nekaj o koncu sveta, ognju in peklu, kar je prav primerno zaokrožilo našo reportažo.

Namreč, le kak praznik bi bila Noč čarovnic, če ne bi imela v sebi nekaj zloveščega, starodavnega in nerazumljivega?

The Village Halloween Parade on October 31, 2010, Manhattan, New York, USA