Članek
Pistorius že na svobodi
Objavljeno Aug 16, 2015

Južnoafriški paraolimpijec Oscar Pistorius, ki je pred leti v kopalnici svoje hiše skozi zaprta vrata ustrelil svojo prijateljico Reevo Steenkamp in sprožil enega največjih športno-kriminalnih procesov v zgodovini, bo po le 10 mesecih zapora spet odkorakal na svobodo.

Zgodba bo spet polnila časopisne stolpce, saj številni Južnoafričani v kratkotrajni zaporni kazni vidijo tudi znake nepoštenega sodstva, kjer imajo premožni belci še vedno poseben položaj.

Starši takrat 29-letne manekenke Reeve Steenkamp so pravosodne organe pozvali, naj Oscarja Pistoriusa še ne izpustijo. "Kot družina se nočemo maščevati za smrt, niti nočemo, da gospod Pistorius trpi. To nam je ne bo vrnilo. A človek, ki je bil kaznovan zaradi zločina, mora za svoje dejanje odgovarjati," sta zapisala starša.

Morda bo svoboda za Pistoriusa vseeno le kratkotrajna. Državno tožilstvo se je nad lansko sodbo pritožilo in želi, da se Pistoriusa obsodi za umor. Vrhovno sodišče bo o prizivu odločalo v prihodnjih tednih. "Višina kazni bi bila v tem primeru lahko določena na novo in zaporna kazen bi bila lahko veliko daljša," pravi južnoafriški pravnikLlewelyn Curlewis. Kazen bi se kaj lahko zvišala na osem let, morda celo na 10.

Beri dalje...