Članek

Janko Živko Poljčane - Godba na pihala

O nas
Objavljeno May 09, 2016

Leta 1953 je Anton Kohne zbral godbenike, ki so pred tem igrali v raznih skupinah na veselicah, gostijah in podobnih prireditvah ter ustanovil godbo na pihala. Zato je Anton Kohne ustanovitelj in prvi kapelnik godbe na pihala v Poljčanah. Vaje so imeli v Lušečki vasi pri Francu Robarju, ki je bil član godbe. Prvič so nastopili 1. avgusta 1953 na železniški postaji v Poljčanah, ko so poljčanski fantje odhajali na orožne vaje. Godba na pihala je prirejala samostojne koncerte, sodelovala je na vseh proslavah, za prvi maj je igrala budnice, nastopala na planinskem in sindikalnem slavju pri Miklavžu na Boču.

Prvi kapelniki so bili Jože Krajnc iz Poljčan, Ivan Pepelnik iz Stanovskega, J. Klampfer iz Maribora in prof. Ivan Ravnjak.

Leto 2003 je bilo za godbenike še posebej pomembno. Vse vaje so bile namenjene koncertu ob 50-letnici godbe. Nastop je v celoti uspel, tako glede izvedbe kakor tudi glede obiska poslušalcev. Slovesnost so obogatili tudi godbeniki Pihalnega orkestra občine Šentilj in Gasilske godbe Spodnja Polskava. Danes godba šteje 23 članov in je v svojem okolju in tudi širše zelo priljubljena. Po starosti članov sodi med mlade zasedbe, saj se je članstvo v zadnjih nekaj letih zelo pomladilo in spremenilo. Igrajo za godbo značilne koračnice pa tudi priredbe drugih zvrsti. Člani so zelo motivirani, saj znotraj godbe po potrebi deluje več sekcij. Kvintet Kvinta igra narodno-zabavno glasbo, po potrebi pa nastane tudi džez trio (klavir, bas, bobni), da zaigra kako lažjo standardno džezovsko priredbo. Ob novoletnih koncertih nastopijo še s kako manjšo zasedbo trobil ali pihal. Predstavitev zaključujejo z mislijo Bonija Kohneta, ki je bil eden izmed ustanovnih članov: »Sodelovanje pri godbi je prostovoljno, ko pa si zraven, je pa obvezno.«

Janko Pahič

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Poljčane