Članek
Nevarno življenje z vlago
Objavljeno Jun 01, 2015
O vlagi v stanovanjih je bilo že veliko povedanega in napisanega. Ne gre prezreti dejstva, da je vlaga v bivalnih prostorih uničevalec zdravja in bi morali za njeno odpravo čim prej poskrbeti. A včasih seveda to niti ni tako preprosto. 

Kako nevarno je življenje med vlažnimi stenami, ne nazadnje zgovorno kaže tudi raziskava, ki so se je lotili belgijski gradbeni strokovnjaki. Ugotovili so, da kar 80 odstotkov otrok, ki odraščajo v domovih, kjer je bila ali je še prisotna vlaga nad mejo normalnega, pestijo hude zdravstvene težave. Med najpogostejšimi so težave z dihali. Astma je bila diagnoza kar pri več kot polovici otrok, medtem ko so starejši stanovalci tarnali nad oteženim dihanjem in različnimi kožnimi alergijami. Po besedah zdravnikov, ki so bili prav tako vključeni v raziskavo, naj bi otroci, tudi ko odrastejo, imeli težave z dihali, ki jih je povzročila vlaga in s tem bivanje v vse prej kot zdravem okolju. 

V Sloveniji je takih primerov na žalost veliko. Preveč. Kljub temu da se je v zadnjih letih veliko dotrajanih stavb bodisi obnovilo bodisi porušilo, še obstajajo take, v katerih življenje že dolgo ni več za človeka dostojno in primerno, a še vedno v njem zaradi finančne stiske vztrajajo mlade družine, ostareli ... Med njimi je največ takih, ki so kot najemniki na milost ali nemilost prepuščeni dobrovoljnosti lastnikov zgradb, ki odločajo o tem, ali bodo v stare zgradbe in s tem tudi v stanovanja vlagali denar, jih obnavljali in odpravljali številne bivalne težave, med katerimi sta največkrat omenjeni prav vlaga in plesen. 

Še živa je zgodba mlade družine z dvema majhnima otrokoma, ki je bila zaradi izgube službe obeh staršev prisiljena živeti v najemniškem enosobnem stanovanju, katerega stene so "krasili" veliki vlažni madeži, vonj po zatohlem pa se je širil od povsod. Lastniku stare hiše je bilo za nehumane življenjske razmere, v kateri se je znašla družina, malo mar, prepričan o svojem prav, da v objekt vlaga dovolj in da je ta ob plačilu skromne najemnine več kot dovolj primeren za bivanje. A je bil vse prej kot to. Izkazalo se je namreč, da je dojenčica zaradi pretirane vlage v stanovanju zbolela za kroničnim bronhitisom. 

Če so že težave z vlago v dotrajanih stanovanjskih objektih, ki se jih ne vzdržuje, kot bi bilo treba, nekaj povsem običajnega, pa tega zagotovo ne moremo trditi za novejše objekte. A v zadnjih nekaj letih, predvsem ob propadu številnih gradbenih podjetij, se je izkazalo, da je vlaga prisotna tudi v novogradnjah. Razlog: gradbena podjetja, ki so v zlatih nepremičninskih časih nizala stanovanjski objekt za objektom, enostavno niso "imela časa ne volje", da bi gradila dovolj kvalitetno in bi tudi temu namenila dovolj časa. Tako se stene in tla v objektih niso sušili dovolj dolgo, uporabljeni so bili nekvalitetni gradbeni materiali ... Vlaga seveda ni nastopila takoj ob vselitvi, pokazala se je sčasoma, večinoma takrat, ko zaradi propada gradbenih podjetij, ki so za seboj v brezno propada potegnila tudi številne izvajalce in podizvajalce, garancij sploh ni bilo več mogoče uveljavljati, ker enostavno tisti, ki bi morali odgovarjati za nastalo škodo, niso več obstajali. Tako je vse ostalo na ramenih stanovalcev. Večina je seveda kmalu spoznala, da je boj z vlago težak in dolgotrajen, a se ga je zavoljo zdravja treba lotiti takoj in temeljito (več o saniranju vlage preberite na strani 6). 

Kajti vlago je še mogoče odpraviti z denarjem, zdravja pa z njim, ko je to že močno načeto, ni več mogoče kupiti.



Sanja Verovnik, pomočnica urednika