Članek
"SJAŠI KURTA ..." ali "KAKO 13 % RATA SLABIH 45 % ..."
Objavljeno Jun 18, 2024

Bolj južno od Slovenije imajo rek "sjaši Kurta, da uzjaši Murta" (sicer jih je več, kot en rek, npr. "isto s***, drugo pakovanje" - malo grdo, ampak kaj čete, to je jug).

Torej, od osmih EU poslancev iz prejšnjega mandata, ki so veliko naredili za ljudstvo Republike Slovenije (in se zaradi nas žrtvovali za mizerno plačo), so nadaljevali štirje.

"Stara" garnitura


Franc BOGOVIČ,
SLS


Milan BRGLEZ,
SD


Klemen GROŠELJ,
Zeleni


Irena JOVEVA,
Svoboda


Matjaž NEMEC,
SD (od 18.05.2022)


Ljudmila NOVAK,

NSi


Romana TOMC,
SDS


Milan ZVER,
SDS


Tanja FAJON,
SD (do 12.05.2022)

Za nepoznavalce, tukaj je nekaj matematike: če imaš 13,3 % volivcev ampak DISCIPLINIRANO PRIDEJO NA VOLITVE, ker je veliki ljubljeni vodja to naročil (ma na katero državo nas to spominja ...) ter če je skupno na volitve prišlo manj kot 42 % vseh volilcev (41,6 % - https://volitve.dvk-rs.si/ep2024/#/rezultati), v končnem izidu lahko dobiš 44,4 % sedežev v EU parlamentu.

Sicer, glede na izide v Franciji, Nemčiji, Avstriji ... lahko se zgodi, da bodo v manjšini, če bodo nadaljevali z demokratskim glasovanjem, kot doslej po navodilih, ki jih pravočasno dobivajo pred glasovanjem.

Ampak, čas bo pokazal ... še vedno se (občasno) sliši "denar je sveta vladar".

V vsakem primeru, za nove EU poslance, ki "nas" bodo "zastopali" v EU v naslednjih 5 letih, se zahvaljujemo vsem volilcem, ki so se udeležili volitev, pa tudi tistim, ki se jih niso.

"Nova" garnitura


Matjaž Nemec,
SD

- nadaljuje


Matej Tonin,

NSi

novi


Vladimir Prebilič,

VESNA

novi


Irena Joveva,
Svoboda

- nadaljuje

Marjan Šarec,

Svoboda

novi


Branko Grims,

SDS

novi


Romana Tomc,
SDS

- nadaljuje


Milan Zver,
SDS

- nadaljuje


Zala Tomašič,

SDS

nova

Plače in pokojnine

Plače
Poslanci prejemajo 38,5 % osnovne plače sodnika
Sodišča Evropske unije, kot je določeno v statutu poslancev Evropskega parlamenta (člen 10). Vsi poslanci Evropskega parlamenta prejemajo enako plačo.

Mesečna plača poslanca Evropskega parlamenta znaša 10 075,18 EUR bruto in 7 853,89 EUR neto, potem ko se odštejejo davki EU in prispevki za zavarovanje (zneska na dan 1. 7. 2023). Sredstva se črpajo iz proračuna Parlamenta.

Ker lahko države članice uvedejo dodatne nacionalne dajatve, so končni neto zneski odvisni od davčnega režima države, iz katere prihaja poslanec.

Pokojnine
Nekdanji poslanci so v skladu s členom 14 statuta poslancev Evropskega parlamenta upravičeni do pokojnine, ko dopolnijo 63 let.

Ta znaša 3,5 % njihove plače za vsako dopolnjeno leto mandata in eno dvanajstino plače za vsak nadaljnji polni mesec, vendar skupaj ne več kot 70 %. Stroški pokojnin se krijejo iz proračuna EU.

Dodatno pokojninsko zavarovanje za poslance, uvedeno leta 1989, za nove poslance od julija 2009 dalje ne velja več in se postopoma ukinja.

Vir: https://www.europarl.europa.eu/news/sl/faq/8/place-in-pokojnine

Ali se na ta znesek dodajajo dodatki (malica, prevoz, sejnine, ločeno življenje ...) ni preverjeno.