Članek
KVA ZDJ – SO RAZMERE, NISO RAZMERE, SO RAZMERE, NISO RAZMERE …
Objavljeno Aug 21, 2024

Nekateri zlobneži bi lahko rekli tudi: “beee”, “bee-beeee”, “beee”, “bee-beeee” …

Mpox ‘ni novi Covid’ – WHO
20. avgust 2024 16:51
Hans Kluge je na brifingu dejal, da je bolezen mogoče nadzorovati, ne da bi Evropo pahnili v karanteno.


Mpox, prej znan kot opičje koze, ne predstavlja enake nevarnosti za javno zdravje kot covid-19 in ne bo povzročil "cikla panike" in zapor, je dejal Hans Kluge, regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo rekel.

V začetku tega meseca je Svetovna zdravstvena organizacija mpox razglasila za mednarodno nujni primer na področju javnega zdravja, enako kot je v začetku leta 2020 dala Covid-19. Medtem ko se je blaga različica virusa – imenovana Clade 2 – leta 2022 razširila po svetu, se je več nalezljivi sev – Clade 1b – je ubil na stotine ljudi v osrednji Afriki, prejšnji teden pa so ga odkrili na Švedskem.

Na torkovem brifingu v ZN je Kluge dejal, da je mogoče nadzorovati širjenje bolezni z dobavo dovolj cepiv prizadetim državam v Afriki in spodbujanjem natančnega opazovanja bolnikov z mpox.

"Ali bomo šli v izolacijo v evropski regiji WHO, je to še en Covid-19? Odgovor je jasen: ‘ne’", je dejal Kluge.


PREBERITE ŠE: ‘Tradicionalne vrednote’ bodo Ruse zaščitile pred mpoxom – zdravstveni regulator
👇👇👇

“Pred dvema letoma smo v Evropi nadzorovali mppox zahvaljujoč neposrednemu sodelovanju z najbolj prizadetimi skupnostmi moških, ki imajo spolne odnose z moškimi,” je nadaljeval. “Ali se bomo odločili za vzpostavitev sistemov za nadzor in odpravo mpox na svetovni ravni ali bomo vstopili v nov cikel panike in nato zanemarjanja?”

Velika večina primerov Clade 2 se je zgodila med geji in biseksualnimi moškimi, zlasti tistimi z več spolnimi partnerji. Clade 1b naj bi se lažje širil s tesnim, nespolnim stikom.

Mpox je podoben človeškim črnim kozam, ki so bile izkoreninjene leta 1980 in so endemične v delih zahodne in osrednje Afrike. Njegovi začetni simptomi vključujejo zvišano telesno temperaturo, glavobol, bolečine v mišicah, hrbtu, otekle bezgavke, mrzlico in izčrpanost, prizadeti pa razvijejo značilne kožne lezije.

Bolezen, ki je bila prej znana kot Monkeypox, je WHO konec leta 2022 preimenovala v mpox, pri čemer je organizacija trdila, da je bilo prvotno ime »rasistično in stigmatizirajoče«.

Vir: https://www.rt.com/news/602864-mpox-no-lockdowns-europe/

* * *
‘Tradicionalne vrednote’ bodo Ruse zaščitile pred mpoxom – zdravstveni regulator
19. avgust 2024 18:38

Po podatkih Rospotrebnadzorja ni nevarnosti, da bi se bolezen, prej znana kot opičje koze, razširila v Rusiji.

Virus mpox, prej znan kot opičje koze, se zaradi tradicionalnih vrednot v Rusiji ne bo razširil, je dejala vodja nadzornika zdravja potrošnikov Rospotrebnadzor Anna Popova in dodala, da je vlada sprejela vse potrebne ukrepe za odkrivanje bolezni.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je prejšnji teden zaradi porasta okužb z mpox v Afriki razglasila globalno zdravstveno stanje in pozvala k usklajenemu mednarodnemu odzivu, da bi zaustavili izbruhe in rešili življenja.

“Glede na posebnosti širjenja mpoxa sem popolnoma prepričana, da v Rusiji z njenimi tradicionalnimi vrednotami te bolezni, ki je epidemična bolezen, ni nekaj, česar se nam je treba bati,” je dejala Popova v videu, ki ga je v ponedeljek objavil Telegram kanal SHOT.

Virus se prenaša s stikom kože in sluznic z okuženo osebo, okuženimi materiali ali okuženimi živalmi. Po podatkih WHO »prizadene predvsem moške, ki imajo spolne odnose z moškimi«.

V četrtek je Rospotrebnadzor dejal, da “ni nevarnosti širjenja bolezni v Rusiji” in da vlada sprejema “vse potrebne ukrepe za odkrivanje okužbe pred časom.” Razmere nenehno spremljajo, so dodali na agenciji.

Rusija je julija 2022 poročala o svojem prvem primeru mppoxa pri moškem, ki se je vrnil s Portugalske. Nato so ga izolirali v bolnišnici in po besedah ​​zdravstvenega varuha okužbo zaustavili.

Kot je povedala Popova, so bili v Rusiji, odkar se je bolezen leta 2022 začela širiti po svetu, skupno trije primeri mpoxa. Vse so odkrili in zajezili pravočasno, je dejala.

“Za Rusijo to ne predstavlja nevarnosti,” je ponovila in dodala: “Ne pričakujemo, da se bo (mpox) razširil, to se ne bo zgodilo.”

Virus je že dolgo endemičen v osrednji Afriki, predvsem v Demokratični republiki Kongo. Ko se je konec leta 2022 prvič začela širiti, je WHO razglasila izredne razmere – in bolezen preimenovala v mpox, da bi se izognila kakršni koli »stigmi«.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo letos do zdaj prijavljenih več kot 14.000 primerov in 524 smrti, kar je več od celotnega lanskega leta.

Znanstveniki pravijo, da se trenutni sev mpox razlikuje od tistega, ki se je širil leta 2022, in ga opisujejo kot bolj smrtonosnega in nanj ne vpliva zdravilo, proizvedeno za boj proti izbruhu 2022-2023.

Mpox je bil prvič identificiran kot posebna bolezen leta 1958 med laboratorijskimi opicami na Danskem, medtem ko so bili prvi dokumentirani primeri pri ljudeh zabeleženi leta 1970 v Demokratični republiki Kongo, Liberiji in Sierra Leone. WHO je prvi primer pri ljudeh registrirala leta 1970 v Zairu, danes znanem kot DR Kongo.

Vir: https://www.rt.com/news/602806-russia-mpox-spread-risk/

*** Prevod www.DeepL.com/Translator (free version) ***