Članek
"The truth, the whole truth and nothing but the truth"

Resnica, vsa resnica in nič drugega kot resnica ... ali, 'kako nas vidijo drugi'

Objavljeno Oct 03, 2024

Skrivanje Putinovih opozoril: Kako zahodni mediji z lažmi in samocenzuro podžigajo vojno

© Tanjug / Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

S pristranskim poročanjem in zamolčanjem ključnih informacij so zahodni mediji in novinarji soudeleženi pri podpihovanju vojne. Čeprav opravičujejo rusofobijo in sovraštvo do Rusije ter laži, s katerimi zastrupljajo javnost, z visokimi moralnimi načeli, so dejansko vojni zločinci.

„Če bo Zahod dovolil Ukrajini, da napade rusko ozemlje z izstrelki dolgega dosega, bo to pomenilo, da je Nato vstopil v vojno z Rusijo, je dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Kijev meni, da Rusija izkorišča omahovanje zahodnih zaveznic.“ Tako je slovenska javna radiotelevizija RTV pojasnila najnovejše zaostrovanje in novo teptanje „ruskih rdečih črt“ s strani Zahoda. (povezava na prispevek https://www.rtvslo.si/svet/vojna-v-ukrajini/putin-uporaba-zahodnega-orozja-v-rusiji-bi-pomenila-vstop-nata-v-vojno/720856)

Državni mediji so dodali še dva Putinova stavka, ki jima je sledilo pojasnilo: „V Kijevu si že dlje časa prizadevajo, da bi zaveznice prepričali o odpravi omejitev glede uporabe izstrelkov dolgega dosega, ki jih Ukrajini dobavlja Zahod. S tem bi ukrajinska vojska lahko napadla tudi cilje globlje na ruskem ozemlju in morda uspešneje preprečevala ruske napade.“ Omenjeno poročilo je še posebej indikativno, saj gre za ključni, odločilni trenutek v ameriški posredniški vojni proti Rusiji.

Ruski predsednik je jasno povedal, kaj je causus belli, sprožilec za začetek neposrednega spopada med blokom Nato in Rusijo. Možno je, čeprav ne neizogibno, da nas bo takšna aroganca kolektivnega Zahoda pripeljala v tretjo svetovno vojno. Zato je pomembno, da vsi razumemo ne le, KAJ se bo zgodilo, temveč tudi, ZAKAJ se bo zgodilo.

Ključne točke

Slovenski mediji, tako kot njihovi satrapi z Zahoda, sledijo nenapisanemu „pravilu“ zahodne cenzure, da na ta vprašanja ne odgovarjajo. Ali pa pišejo in objavljajo - laži. Kot je razvidno iz zgornjih citatov, vodilni mediji v Evropski uniji dodatno opravičujejo „ukrajinske napade“ globoko v zaledju Rusije, pri čemer navajajo neverodostojno oceno, da bi ti napadi lahko spremenili potek vojne.

Vendar tudi to ni najhujše. Najslabše v tem konkretnem primeru je, da jasno vidimo, kako delujeta zahodna propaganda in cenzura. V uvodu omenjeno poročilo je delo slovenske „državne“ agencije STA, katere enostranske novice, včasih le z nekoliko spremenjenimi naslovi, brez kakršnih koli vrzeli ali kritičnega razmišljanja prenašajo vsi drugi mediji, od elektronskega portala SiOL do ljubljanskega „Dnevnika“. V vseh teh medijih, ki črpajo iz enega vira, saj se STA napaja izključno iz zahodnih tiskovnih agencij - ključni stavki iz Putinovega govora manjkajo.

Tanjug / Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Gre za pojasnila ruskega predsednika ZAKAJ se tako imenovana „uporaba zahodnega orožja za napade na cilje globoko v Rusiji“ bistveno razlikuje od vsega, kar smo videli doslej. In za kar bo morala Rusija odgovoriti.

„Poskušajo spremeniti izraze, saj ne govorimo o tem, da bi 'dovolili' ali 'prepovedali' kijevskemu režimu, da udari na rusko ozemlje. [Kijev] to že počne z brezpilotnimi letali in drugimi sredstvi. Ko pa govorimo o uporabi natančnega orožja dolgega dosega zahodne izdelave, je to povsem druga zadeva,“ je dejal Putin v pogovoru za rusko televizijo.

„To sem že omenil in vsi strokovnjaki bodo potrdili, tako pri nas kot na Zahodu, da ukrajinska vojska ni sposobna [samostojno] izvajati napadov z uporabo zahodnih sodobnih preciznih sistemov dolgega dosega. Tega niso sposobni. To je mogoče le z uporabo obveščevalnih podatkov iz satelitov, ki jih Ukrajina nima. Ti podatki so na voljo le prek satelitov Evropske unije ali Združenih držav. To je prva točka,“ je dejal Putin.

„Druga in nič manj pomembna, morda ključna točka je, da lahko letenje teh raketnih sistemov nadzorujejo le Natovi vojaki. Ukrajinski vojaki tega ne morejo storiti. Torej ne gre za to, ali naj se ukrajinskemu režimu dovoli, da s tem orožjem udari po Rusiji, ampak za odločitev, ali naj bodo države Nata neposredno vključene v vojaški spopad ali ne. Če bo takšna odločitev sprejeta, ne bo pomenila ničesar brez neposrednega sodelovanja držav Nata, Združenih držav, evropskih držav, predstavljala bi njihovo neposredno sodelovanje, to pa bi seveda spremenilo bistvo, samo naravo konflikta. sprejeli bomo ustrezne odločitve na podlagi groženj, s katerimi se soočamo,“ je dejal ruski predsednik.

Namerna cenzura

Putinove pripombe so sledile pripombam ameriškega predsednika Josepha Bidena, ki je dejal, da Washington „razmišlja“, ali naj Kijevu uradno dovoli uporabo ameriških sistemov dolgega dosega za napade na cilje globoko v Rusiji. Ameriški državni sekretar Anthony Blinken je nato med obiskom v Kijevu namignil, da bi ZDA lahko spremenile svoje sedanje stališče, in dejal, da je bil Washington to pripravljen storiti „od prvega dne“ konflikta in da bo to „nadaljeval“ tudi v spremenjenih okoliščinah.

US Secretary of State Anthony Blinken with US President Joseph Biden

Drew Angerer / Getty

Britanski mediji so medtem poročali, da je London že odobril uporabo križarskih raket 'Storm Shadow' za napade na Rusijo.


Še huje, o vsem tem in o potezah, ki bodo najverjetneje privedle do spremembe ruske doktrine uporabe jedrskega orožja - zahodni mediji poročajo na očiten in namerno cenzuriran način.

Skoraj v vseh poročilih, od Reutersa do AFP (in dovzetnih slovenskih medijev), je navajanje Putinove izjave prekinjeno na točki, kjer ruski predsednik pojasnjuje, da bodo napade z orožjem „dolgega dosega“ dejansko izvedli vojaki Natovega bloka. In da gre torej za napade zveze Nato in ne Ukrajine.

Vse to pomeni velik odmik ZDA od Bidnove izjave iz maja 2022, da Washington Kijevu ne bo „poslal raketnih sistemov, ki lahko zadenejo Rusijo“. Bela hiša je medtem postopoma obrnila smer in Ukrajini najprej dobavila ofenzivne sisteme, nato pa maja letos potihoma dovolila Kijevu, da jih uporabi za napade na cilje v Rusiji.

Znano je tudi, da ukrajinska vojska uporablja orožje, ki ga je zagotovil Nato, vključno s terorističnimi napadi na civilno infrastrukturo in stanovanjska območja na podeželju in v mestih v Donbasu, Zaporožju in na Krimu.

Tako smo se znašli v situaciji, ko se zavezniki Nata pripravljajo na uporabo svojega orožja in satelitov za neposredne napade na cilje globoko v Rusiji, največji jedrski sili na svetu, slovenski mediji pa po vzoru zahodnih to prikrivajo.

Oleg Nikishin / Getty

Kjer je resnica

Elon Musk je imel prav, ko je pred kratkim opozoril, da dezinformacije ne pomenijo le objavljanja lažnih novic, temveč tudi neobjavljanje pomembnih in točnih novic. Da je treba govoriti „resnico, vso resnico in nič drugega kot resnico“ - je stavek, ki ga pogosto slišimo v zahodnih filmih; ko pa so v središču resnični dogodki in novinarsko delo zahodnih medijev - vidimo, da je na delu povsem druga zgodba.


Tam, kjer je resnica in celotna resnica izjemno pomembna, da bi zahodna javnost razumela, ZAKAJ se bo nekaj zgodilo, zahodni mediji niso uspeli. Nasprotno, raje zavajajo, moralizirajo in opravičujejo vse bolj nevarne poteze neodgovornih politikov.

Sistematično opuščanje ključnih podatkov, ki omogočajo razumevanje vojne in dejanj vojskujočih se strani, je seveda potrebno zaradi manipulacije z javnim mnenjem. Prepovedi številnih ruskih medijev na Zahodu služijo istemu namenu.

Vendar to ne odvezuje novinarjev, ki delajo v zahodnih medijih. Do resnice lahko pridejo z nekaj kliki na internetu ali, v najslabšem primeru, z namestitvijo programov VPN, s katerimi lahko zlahka obidejo cenzuro v zahodnih državah. S pristranskim poročanjem in prikrivanjem ključnih informacij so zahodni mediji in novinarji soudeleženi pri podpihovanju vojne. Čeprav opravičujejo rusofobijo in sovraštvo do Rusije ter laži, s katerimi zastrupljajo javnost, z visokimi moralnimi načeli, so v resnici vojni zločinci, ki ves svet vodijo v še hujšo, morda celo termonuklearno vojno.

*** Prevod www.DeepL.com/Translator (free version) ***

*** Vir: https://lat.rt.rs/opinion/igor-mekina/110369-igor-mekina-mediji-putin-zapad-rusija-slovenija-ukrajina/ ***

Opomba: kopirano v celoti, če iz kakršnega koli razloga originalna povezava ne deluje

Prikrivanje Putinovih upozorenja: Kako zapadni mediji lažima i samocenzurom raspiruju rat
27. sep 2024 16:30 | Obnovljeno: 27. sep 2024 16:30 Igor Mekina

Pristrasnim izveštavanjem i uskraćivanjem ključnih informacija, zapadni mediji i novinari postaju saučesnici u potpirivanju rata. Iako rusofobiju i mržnju prema Rusiji i laži kojima truju javnost pravdaju visokim moralnim principima, oni su zapravo ratni zločinci

Prikrivanje Putinovih upozorenja: Kako zapadni mediji lažima i samocenzurom raspiruju rat

"Ako Zapad dozvoli Ukrajini da napadne rusku teritoriju raketama dugog dometa, to će značiti da je NATO ušao u rat sa Rusijom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Kijev smatra da Rusija koristi oklevanje njegovih zapadnih saveznika". Ovako je slovenačka javna RTV objasnila najnovije zaoštravanje i novo gaženje "ruskih crvenih linija" od strane Zapada.

Državni medij je uz to šturo dodao još dve Putinove rečenice, nakon čega je usledilo objašnjenje: "U Kijevu već duže vreme nastoje da ubede saveznike da ukinu ograničenja za upotrebu raketa dugog dometa, koje je Ukrajini isporučio Zapad. Tako bi ukrajinska vojska mogla da napadne i ciljeve dublje na ruskoj teritoriji i možda uspešnije spreči ruske napade." Navedeni izveštaj je posebno indikativan jer se radi o ključnom, odlučujućem trenutku američkog proksi rata protiv Rusije.

Ruski predsednik je jasno stavio do znanja šta je causus belli, okidač za početak direktnog sukoba između NATO bloka i Rusije. Moguće je, mada ne i neizbežno, da bi nas takva bahatost Kolektivnog zapada uvela u Treći svetski rat. Zato je važno da svi razumemo ne samo ŠTA će se desiti, već i ZAŠTO će se to dogoditi.

Ključne tačke

Poput svojih satrapa sa Zapada, i slovenački mediji slede nepisano "pravilo" zapadne cenzure da na ta pitanja ne daju nikakav odgovor. Ili pišu i objavljuju – laži. Kao što se vidi iz gornjih citata, vodeći mediji unutar Evropske unije dodatno opravdavaju "ukrajinske napade" duboko u zaleđu Rusije, pozivajući se na neuverljivu procenu da bi ti napadi mogli da promene tok rata.

Ali ni to nije najgore. Najgore u konkretnom slučaju jeste da jasno vidimo kako funkcionišu zapadna propaganda i cenzura. Izveštaj pomenut u uvodu je naime delo slovenačke "državne" agencije STA, čije jednostrane vesti bez zazora i kritičkog promišljanja prenose svi drugi mediji, ponekad samo sa neznatno izmenjenim naslovima, od elektronskog portala SiOL do ljubljanskog "Dnevnika". U svim tim medijima, koji crpe iz jednog izvora, kao što se STA napaja isključivo iz zapadnih novinskih agencija – nedostaju ključne rečenice iz Putinovog govora.

Posredi su objašnjenja ruskog predsednika ZAŠTO se takozvana "upotreba zapadnog oružja za napad na ciljeve duboko u Rusiji" bitno razlikuje od svega što smo do sada videli. I zbog čega će Rusija morati da odgovori.

"Pokušavaju da zamene pojmove, jer ne govorimo o 'dozvoli' ili 'zabrani' kijevskom režimu da udari na rusku teritoriju. [Kijev] to već radi pomoću dronova i drugih sredstava. Ali kada govorimo o upotrebi preciznog oružja dugog dometa zapadne proizvodnje, to je sasvim druga stvar", rekao je Putin u intervjuu za rusku televiziju.

"To sam već pomenuo, i svi stručnjaci će potvrditi, kako kod nas, tako i na Zapadu, da ukrajinska vojska nije sposobna da [samostalno] izvodi napade koristeći zapadne savremene precizne sisteme velikog dometa. Oni nisu sposobni za to. To je moguće samo uz korišćenje obaveštajnih podataka sa satelita koje Ukrajina nema. Ti podaci su dostupni samo preko satelita Evropske unije ili Sjedinjenih država, dakle satelita NATO-a. To je prva tačka", rekao je Putin.

"Druga i ništa manje važna, možda ključna tačka je da samo vojnici NATO-a mogu da upravljaju letom tih raketnih sistema. Ukrajinski vojnici to ne mogu da urade. Dakle, ovde se ne radi o tome da li da se dozvoli ukrajinskom režimu da udari na Rusiju koristeći ovo oružje, već o odluci da li su zemlje NATO-a direktno uključene u vojni sukob ili ne. Ako se takva odluka donese, ona neće ništa značiti bez direktnog učešća zemalja NATO-a, Sjedinjenih Država, evropskih zemalja, to bi predstavljalo njihovo direktno učešće, a to će, naravno, promeniti suštinu, samu prirodu sukoba. Zemlje NATO-a, SAD i evropske zemlje su u tom slučaju u ratu sa Rusijom, a ako je to tako, imajući u vidu promenu same prirode sukoba, donećemo odgovarajuće odluke na osnovu pretnji sa kojima budemo suočeni", rekao je ruski predsednik.

Namerna cenzura

Putinovi komentari usledili su posle opaski američkog predsednika Džozefa Bajdena da Vašington "razmatra" hoće li formalno dozvoliti Kijevu da koristi sisteme dugog dometa proizvedene u Americi za napade na ciljeve duboko u Rusiji. Američki državni sekretar Entoni Blinken je potom tokom posete Kijevu nagovestio da bi SAD mogle da promene svoj aktuelni stav, rekavši da je Vašington bio spreman da to učini "već od prvog dana" sukoba i "da će to nastaviti da čini" i u promenjenim okolnostima.
Američki državni sekretar Entoni Blinken sa predsednikom SAD Džozefom BajdenomDrew Angerer / Getty

U međuvremenu su i britanski mediji javili da je London ispod žita već odobrio upotrebu krstarećih raketa "storm šedou" za napade na Rusiju.

Da sve bude gore, o svemu ovome i potezima koji će najverovatnije dovesti do promene ruske doktrine upotrebe nuklearnog oružja – u zapadnim medijima se izveštava očigledno i namerno cenzurisano.

Praktično u svim izveštajima, od Rojtersa do AFP-a (i podložnih slovenačkih medija), citiranje Putinove izjave odsečeno je na mestu gde ruski predsednik objašnjava da će napade "dalekometnim" oružjem zapravo izvoditi vojnici NATO bloka. I da su to, dakle, napadi NATO alijanse, a ne Ukrajine.

Sve to predstavlja veliko američko odstupanje od Bajdenove izjave iz maja 2022. da Vašington Kijevu neće "slati raketne sisteme koji mogu da pogode Rusiju". Bela kuća je u međuvremenu postepeno menjala kurs, prvo snabdevajući Ukrajinu ofanzivnim sistemima, da bi u maju ove godine tiho dozvolila Kijevu da ih koristi za napade na ciljeve u Rusiji.

Poznato je i da ukrajinska vojska koristi oružje koje je obezbedio NATO, uključujući i terorističke napade na civilnu infrastrukturu i stambena naselja u ruralnim i urbanim oblastima Donbasa, Zaporožja i Krima.

Tako smo se obreli u situaciji u kojoj se NATO saveznici spremaju da svojim oružjem i satelitima direktno napadnu ciljeve duboko u Rusiji, najvećoj nuklearnoj sili na svetu, a slovenački mediji, po ugledu na zapadne, to zataškavaju.


Tamo gde je istina

Ilon Musk je bio u pravu kada je nedavno upozorio da dezinformacije nisu objavljivanje samo lažnih vesti, već i neobjavljivanje važnih, tačnih vesti. Da je potrebno govoriti "istinu, samo istinu i golu istinu" – glasi rečenica koju često čujemo u zapadnim filmovima; ali kada su posredi stvarni događaji i novinarski rad zapadnih medija – vidimo da je na delu sasvim druga priča.

Tamo gde je istina, i to cela istina, izuzetno važna da bi zapadna javnost shvatila ZAŠTO će se nešto desiti, zapadni mediji su omanuli. Naprotiv, radije obmanjuju, moralizuju i opravdavaju sve opasnije poteze neodgovornih političara.

Sistematsko izostavljanje ključnih podataka koji omogućavaju razumevanje rata i delovanja zaraćenih strana je, naravno, neophodno zbog manipulisanja javnim mnjenjem. Istoj svrsi služe i zabrane mnogih ruskih medija na Zapadu.

Ali to ne oslobađa krivice novinare koji rade u zapadnim medijima. Do istine mogu da dođu uz samo nekoliko klikova na internetu, ili, u najgorem slučaju, instaliranjem VPN programa pomoću kojih se lako može zaobići cenzura zapadnih zemalja. Pristrasnim izveštavanjem i uskraćivanjem ključnih informacija, zapadni mediji i novinari postaju saučesnici u potpirivanju rata. Iako rusofobiju i mržnju prema Rusiji i laži kojima truju javnost pravdaju visokim moralnim principima, oni su zapravo ratni zločinci koji ceo svet vode u sve gori, možda i termonuklearni rat.

*** konec vira ***

Dodatek 1: kljub opozorilom je EU parlament sprejel resolucijo za nadaljno podporo Kijevu

("Evropski parlament odpravil omejitve: Sprejel resolucijo, v kateri poziva Kijev, naj udari po Rusiji

Evropski poslanci tudi vztrajajo, da države članice Ukrajini pošljejo več streliva, vključno z raketami Taurus")

*** Vir: https://lat.rt.rs/svet/109239-evropski-poslanici-strazubur-udari-rusija/ ***

Evropski parlament ukinuo ograničenja: Usvojena rezolucija koja poziva Kijev da udari na Rusiju
19. sep 2024 11:58 | Obnovljeno: 19. sep 2024 13:06 RIA Novosti

Poslanici EP takođe insistiraju da države članice Ukrajini šalju više municije, uključujući rakete "taurus"

Evropski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj poziva zemlje EU da odmah ukinu sva ograničenja na udare Kijeva duboko u ruskoj teritoriji.

Za je glasalo 425 poslanika, protiv 131, a uzdržano je bilo 63 na plenarnoj sednici u Strazburu.

Rezolucije EP o pitanjima spoljne politike su savetodavne prirode i nisu obavezujuće za institucije EU ili države članice EU.

"Evropski parlament poziva države članice da odmah ukinu ograničenja upotrebe zapadnih sistema naoružanja isporučenih Ukrajini protiv legitimnih vojnih ciljeva u Rusiji, jer to ometa sposobnost Ukrajine da u potpunosti ostvari svoje pravo na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom i ostavlja Ukrajinu ranjivu na napade na stanovništvo i infrastrukturu", navodi se u dokumentu.


Dodaje se da "nedovoljne zalihe municije i oružja, kao i ograničenja njihove upotrebe, prete da potkopaju dosadašnje napore".

Osim toga, poslanici takođe insistiraju da države članice Ukrajini šalju više municije, uključujući rakete "taurus".

EP insistira na snabdevanju Ukrajine više municije, uključujući rakete "taurus".

Rezolucije EP o pitanjima spoljne politike su savetodavne prirode i nisu obavezujuće za institucije EU ili države članice.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da NATO zemlje ne razgovaraju više samo o mogućoj upotrebi zapadnog oružja dugog dometa, već odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob.

"Ako ta odluka bude doneta, to će značiti ništa drugo do toga da se radi o direktnom učešću zemalja NATO-a, SAD, evropskih zemalja u ratu u Ukrajini. I to, prirodno, suštinski menja samu suštinu, prirodu sukoba. To će značiti da zemlje NATO-a ratuju protiv Rusije. A, ukoliko je to tako, onda ćemo mi usvojiti odgovarajuću odluku, polazeći od pretnji sa kojima se suočavamo", upozorio je ruski predsednik.

*** konec vira ***

Dodatek 2: besedilo in izid glasovanja ( Vir: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-10-2024-0012_SL.html ) oz. za kaj so v imenu slovenskega naroda glasovali slovenski EU poslanci (razen g. Prebiliča, ki je verjetno bil upravičeno odsoten).

"...

3. poziva EU in njene države članice, naj si dejavno prizadevajo za ohranjanje in doseganje čim širše mednarodne podpore Ukrajini ter iskanje mirne rešitve za to vojno, ki mora temeljiti na popolnem spoštovanju neodvisnosti, suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine, načelih mednarodnega prava, odgovornosti za ruska vojna hudodelstva in kaznivo dejanje agresije ter ruskih reparacijah in drugih izplačilih za ogromno škodo, povzročeno v Ukrajini; poziva k dejavnemu sodelovanju EU pri uresničevanju ukrajinske mirovne formule in pripravi vsega potrebnega za organizacijo drugega vrha o miru;

  • "... mirne rešitve ..." Torej, mirovna pogajanja v Turčiji na začetku konflikta so bila verjetno vojaška rešitev, zato so bila nujno prekinjena in nadomeščena z mirovno možnostjo, ki vključuje pošiljanje orožja ter zagotavljanje tehnične in logistične podpore za nadaljevanje vojaških operacij.

  • "... ki mora temeljiti na popolnem spoštovanju neodvisnosti, suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine, načelih mednarodnega prava, odgovornosti za ruska vojna hudodelstva in kaznivo dejanje agresije ter ruskih reparacijah in drugih izplačilih za ogromno škodo, povzročeno v Ukrajini; ..." - ali to pomeni, da bomo morali zdaj, kot članica NATO-a, upoštevati neodvisnosti, suverenosti in ozemeljsko celovitost ter plačati reparacije in škodo za Palestino, Sirijo, Libijo, Srbijo, Afganistan, Irak ...

...

7. ponovno poudarja, da ima Ukrajina kot žrtev agresije legitimno pravico do samoobrambe v skladu z 51. členom ustanovne listine OZN; opozarja, da je namen znatne, čeprav še vedno nezadostne vojaške pomoči EU, ZDA in podobno mislečih partnerjev omogočiti Ukrajini, da se učinkovito brani pred agresorsko državo in ponovno vzpostavi popoln nadzor nad svojim celotnim mednarodno priznanim ozemljem;

  • Enako kot je veljalo za vse članice ZN, ki so neodvisne države, z mednarodno priznanimi mejami, v katerih so "izvajali (vojaške) operacije" ZDA, Izrael, NATO ...

...

8. poziva države članice, naj nemudoma umaknejo omejitve za uporabo zahodnega orožja, dobavljenega Ukrajini, zoper legitimne vojaške cilje na ruskem ozemlju, saj Ukrajina sicer ne more v celoti uresničiti svoje pravice do samoobrambe v skladu z mednarodnim javnim pravom, zaradi česar je izpostavljena napadom na svoje prebivalstvo in infrastrukturo;

9. poudarja, da lahko nezadostna dobava streliva in orožja ter omejitve njegove uporabe ogrozijo dosedanja prizadevanja, in globoko obžaluje krčenje bilateralne vojaške pomoči, ki jo države članice nudijo Ukrajini, kljub odločnim izjavam na začetku tega leta; zato države članice ponovno poziva, naj izpolnijo svojo zavezo iz marca 2023, da bodo Ukrajini dobavile milijon kosov streliva, in naj v odziv na jasno opredeljene potrebe pospešijo dobavo orožja, zlasti sodobnih sistemov zračne obrambe ter drugega orožja in streliva, tudi raket Taurus; poziva k hitremu uresničevanju zavez, ki sta jih na področju varnosti skupaj sprejeli EU in Ukrajina; ponavlja svoje stališče, da bi se morale vse države članice EU in zaveznice Nata tako skupaj kot posamično zavezati, da bodo podprle Ukrajino z najmanj 0,25 % svojega letnega BDP;

  • takoj je razvidno, da gre za mirovno rešitev in sicer, da gre za premirje in mirovna pogajanja, ki jih bomo z veseljem financirali davkoplačevalci.

...

14. poziva države članice, naj dejavno pritiskajo na madžarsko vlado, da bo prenehala blokirati evropski mirovni instrument, vključno z novoustanovljenim skladom za pomoč Ukrajini, in tako izpolnila zaveze, dane od februarja 2022 in dogovorjene med vsemi državami članicami;

  • žal je treba nekaterim še vedno razložiti (četudi s pritiski), da ni demokratično, če razmišljaš s svojo glavo in v dobro svojih ljudi.

... "