Članek
Zgodovina
Objavljeno Apr 21, 2016

Vse se je začelo daljnega leta 1862, ko je iskrico godbeništva v Laškem zanetil domačin Franc Klepej. Poln izkušenj in znanja, ki ju je pridobil v desetletnem igranju v francoski vojaški godbi in opernih orkestrih je po vrnitvi iz Francije ustanovil godbo na pihala.

Vse od takrat naprej se je v godbi zvrstilo mnogo kapelnikov: Franc Klepej, Josip Windisch, Franc Ropret, Franc Kemr, Ernest Kvartič, Franc Ropret, Alojz Covnik, Ivan Povše, Anton Rojko, Ivan Medved, Gašper Salobir. Godba igra tako na veselicah in ljudskih shodih kot tudi na pogrebih. Igra ob petkih in svetkih iz čistega veselja, ki jim ga nudi glasba.

Prelomno leto Laške pihalne godbe je leto 1985, ko pokroviteljstvo nad godbeniki prevzame Pivovarna Laško. Zaradi finančne pomoči je omogočen hitrejši napredek godbe, število nastopov se močno veča in tudi kadrovsko postaja Laška pihalna godba vse bolj okrepljena.

Za napredek do ene izmed najvidnejših slovenskih godb lahko štejemo tudi Glasbeno šolo Radeče z podružnico v Laškem, ki z vsako generacijo mladih nadobudnih glasbenikov krepijo godbo.   

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Laško