Članek
Slovenci bomo podalpski Hrvati?
Objavljeno Oct 21, 2014

Ljudje obračamo, življenje obrne. Kdor ni bil pri koritu zadnjih dvajset let, ne bo nikoli več. Na sporedu je ti. tretja privatizacija Slovenije, a tokrat, za razliko od prvih dveh, so akterji predvsem tujci (tudi Hrvati). Slovenija se bo poceni sprivatizirala in postali bomo sodobna kapitalistična država v lasti tujcev (tako kot smo to že bili, ali ne). Izgleda pa, da bodo naši lastniki predvsem Hrvati.

Prva privatizacija so bili certifikati, za katere so menili naši največji ekonomski strokovnjaki, da so ničvreden papir. In jih raje sami kupovali. Druga faza privatizacija je bila, ko so te poceni "ničvredne" certifikate za bagatelo pokupili "naši" in s pomočjo bančnih kreditov državnih bank kupovali podjetja s krediti, zavarovanimi s podjetji, ki so jih kupovali. Dobili smo tajkune, žal  na precej majavih nogah, ki so se zrušili ob prvem vetru tj., krizi. Tudi naše ljube državne banke bi šle zaradii tega k vragu, če se državljani ne bi izdatno zadolžili (sebe in par generacij naprej) in jim pomagali iz dreka. Za "tajkunska" podjetja pa žal ni več pomoči -  poceni so sedaj naprodaj tujcem  - kar pa je sedaj ta tretja (prava) privatizacija. Kupci bodo tujci (Slovenci nimamo več denarja ali pa ge ne smemo kazati doma), a kupci so tudi Hrvati, ki kupujejo zelo namensko in strateško s politično podporo. Priporočam v branje spodnji članek, Božo Dimnik ima prav, postali bomo čisto pravi podalpski Hrvati!  Pravite, da to ni mogoče?  Poglejte okrog sebe, prosim...

Eni glavnih tujih investitorjev pri nas so v zadnjem času Hrvati. Tako je Emil Tedeschi kupil Drogo Kolinsko, Ivica Todorič je prevzel Mercator. Hrvaški investitorji se zanimajo za Zavarovalnico Triglav in Žito, pojavile so se špekulacije, da začenjajo naskok tudi na slovensko mlekarsko industrijo. Zdaj bo Darko Ostoja (Liburnia Riviera hoteli) kupil štiri hotele v Portorožu, z najbolj znanim Metropolom na čelu. »Očitno ne gre za posamične nakupe, ampak v precejšnji meri za strateške odločitve, pri katerih sodeluje tudi aktualna hrvaška politika,« je prepričan Borut Šuklje, nekdanji politik in veleposlanik, ki zdaj deluje kot svetovalec za JV Evropo. Mate Granič, nekdanji zunanji minister, danes pa lobist, ki po pisanju hrvaških medijev tesno sodeluje z nekaterimi hrvaškimi investitorji pri nas, Šukljetove besede potrjuje: »Širjenje v Slovenijo je seveda posledica strategije, a ne strategije hrvaške države, ampak sposobnih in pametnih posameznikov, govorim o Todoriču, Škoji, Ostoji in podobnih. Njihove odločitve vsekakor podpira hrvaška politika, tako opozocijska kot tista, ki je na oblasti.« Granič dodaja, da proces ni nasproten, ker Slovenija ni izrabila kraljevskega položaja, ki ga je v preteklosti imela, znani slovenski lobist Božo Dimnik pa na temelju dogajanja v gospodarstvu napoveduje, da bomo Slovenci postali podalpski Hrvati. »Prodaja podjetij, ki niso v dobri kondiciji, pomeni prodajo po nizkih cenah,« opozarja.