Članek
JE TO RES ALI SE MI SANJA?!
Objavljeno Apr 11, 2015

UKRAJINCI IMAJO ČAST IN POGUM!

Obračun s preteklostjo: komunistični simboli so prepovedani

Nova zakonodaja prepoveduje vse simbole in propagando, ki predstavljajo totalitarne komunistične in nacistične režime: imena ulic, zastave, spomenike ...

Foto: Youtube

KIJEV, MOSKVA – Ukrajina je prepovedala komunistična imena, simbole in tudi pesmi, da bi tako obračunala s svojo sovjetsko preteklostjo v času, ko se na vzhodu države bori s proruskimi separatisti. Rusija je v odzivu prepoved sovjetskih simbolov označila za totalitarno.

Prepoved, ki meri tudi na nacistično propagando, so v 450-članskem ukrajinskem parlamentu v četrtek sprejeli s 254 glasovi za. Nova zakonodaja prepoveduje vse simbole in propagando, ki predstavljajo totalitarne komunistične in nacistične režime: imena ulic, zastave, spomenike ...

Za nekdanjo sovjetsko republiko bi to pomenilo precejšnjo preobrazbo javnih zgradb in mestnih trgov, saj bi bilo med drugim treba preimenovati vse Leninove ulice in odstraniti še preostale kipe sovjetskega voditelja.

Podirali Leninove kipe

V času protivladnih protestov, ki so na začetku leta 2014 vodili v padec ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, so proevropski protestniki po državi podirali Leninove kipe. Po drugi strani pa so se proruski separatisti začeli ob teh spomenikih zbirati. Nova prepoved bo verjetno še zaostrila odnose med Kijevom in uporniki na vzhodu države.

Rusija je v petek Ukrajino obtožila uporabe »totalitarnih metod«. »Kijev je uporabil totalitarne metode, napadel svobodo tiska, mnenja in zavesti,« je v odzivu zapisalo rusko zunanje ministrstvo in Ukrajino obtožilo spreminjanja zgodovine. Po navedbah Rusije bo novi zakon razdvajal in promoviral nacionalistično ideologijo.