Članek
5 top knjig za investitorje in trgovalce
Objavljeno Jan 16, 2014

Da bi postali dober investitor, morate veliko časa posvetiti branju – tako letnih poročil podjetij kot tudi investicijskih knjig.

Branje primernih knjig je namreč najboljši in najcenejši način, da pridobite potrebno znanje za uspešno investiranje oziroma trgovanje. Morda vam knjige res ne bodo pokazale točne poti do (konstantnih) zaslužkov, vam bodo pa zagotovo dali temelje, ki so potrebni, da stopite na to pot do trnovih zaslužkov.

Na temo investiranja in trgovanja lahko na spletu najdete celo morje naslovov, ki vam obljubljajo vse mogoče, da bi kupili njihovo knjigo. Da boste lažje ločili zrno od plevela, smo za vas pripravili okrnjen seznam najboljših knjig, ki so po našem mnenju vredni vsake črke na papirju.

Veseli pa bomo tudi vaših priporočil in idej za kvalitetno branje.

Spodaj je seznam petih knjig, ki jih priporočamo vsem investitorjem …

1. Modri investitor – Benjamin Graham

Knjiga Modri investitor je v svetu financ postala klasika kmalu po njeni izdaji, še večjo moč pa je dobila po uspehu Warrena Buffetta, saj je bil avtor knjige prav njegov mentor in avtor knjige Benjamin Graham. Benjamin Graham je postavil temelje investiranja in analiziranja podjetij, fokusiran pa je bil predvsem na podcenjena podjetja na trgu. Knjiga opisuje metode analiziranja podjetij in pravilnega načina investiranja v njih. Srečo imamo, da je knjigo prevedel Zlatko Turkovič, saj je tako dostopna tudi v slovenskem jeziku.

2. Margin of Safety – Seth Klarman

Med profesionalnimi investitorji je knjiga Setha Klarmana, ki je eden izmed najuspešnejših investitorjev vseh časov, vedno priporočljivo branje za vsakogar. V knjigi so postavljeni temelji t.i. value investiranja, kjer so opisani primeri napredne metode analiziranja podjetij. Avtor v knjigi poudarja predvsem pome varnega načina investiranja, posledično priporoča kupovanje samo krepko podcenjenih podjetij ter večjo izpostavljenost varnim naložbam in prostim sredstvom – predvsem zaradi pripravljenosti za dodatne nakupe, ko se prikažejo dobre priložnosti. Knjiga je bila izdana le enkrat, zato ima na trgu zelo visoko ceno – na eBayu jo lahko na primer dobite za približno 1.000 dolarjev.

3. Reminiscences of a Stock Operator – Edwin Lefevre

Knjiga, ki opisuje življenje enega najuspešnejših borznih trgovcev na začetku preteklega stoletja (Jese Livermore), je bila prvič izdana leta 1929 in je ena najbolj branih investicijskih knjig na svetu. Skozi zanimivo zgodbo avtor pokaže svet trgovanja v tistem obdobju – vsak bralec, ki ima že nekaj izkušenj z investiranjem, bo med branjem hitro spoznal, da se od takrat skoraj nič ni spremenilo. Priporočeno branje tako za kratkoročne borzne trgovce kot tudi dolgoročne investitorje.

4. Manias, Panics, And Crashes – Charles P. Kindleberger

Manije, panike in zlomi je knjiga, ki opisuje zgodovino balončkov in finančnih kriz. Avtor dosledno prikaže, kako nastajajo borzni balončki in kako njihov pok pripelje do finančnih kriz. Od neverjetne rasti cen tulipanov na Nizozemskem do zloma borze leta 1929 ter na številnih drugih primerih avtor pokaže, kakšni so razlogi za nastanek balončka in kakšne so posledice poka. Vsak investitor bi moral poznati zakonitosti, ki so opisane v tej knjigi, saj se le tako lahko pripravimo na naslednji balonček.

5. The Little Book of Behavioural Investing – James Montier

Največji sovražnik investitorja je investitor sam – čustva nam onemogočajo, da bi postali idealni investitorji. V knjigi avtor prikaže, katera so ta čustva in na kakšen način nam onemogočajo racionalne odločitve pri investiranju. Predlaga tudi rešitve, s katerimi se lahko tem čustvenim napakam izognemo in tako postanemo boljši investitor. Je kratko in zelo zanimivo branje, priporočeno tudi za tiste, ki niste investitorji, saj je v knjigi tudi veliko povzetkov raziskav, ki niso direktno povezana z investicijami, imajo pa velik vpliv na vsakdanje življenje.

… in še 5 knjig, ki bi jih moral prebrati vsak borzni trgovalec!

1.    MARKET WIZARDS in THE NEW MARKET WIZARDS, Jack Schwager

Slika 2

V  teh dveh knjigah so opravljeni intervjuji z najuspešnejšimi borznimi trgovalci, od katerih so nekateri še vedno aktivni, nekateri izmed njih pa so se že upokojili. V njih ne boste našli nobenih konkretnih strategij, spoznali pa boste, da ne obstaja ‘sveti gral trgovanja’.

2.    PIT BULL: LESSONS FROM WALL STREET’S CHAMPION DAY TRADER, Martin Schwartz

1859705-2610212699-l

Eden najuspešnejših borznih trgovcev opisuje svojo kariero, pri tem pa razkriva strategije in orodja, ki jih je uporabljal pri svojem delu. Videli boste, da njegov uspeh ni temeljil na sreči ali temu, da bi bil veliko pametnejši od ostalih, ampak predvsem na trdem delu.

3.    TECHNICAL ANALYSIS OF THE FINANCIAL MARKETS, John Murphy

0978073520065_500X500

Tehnična analiza je ključna za vsakega dobrega trgovalca. Če boste v življenju prebrali samo eno knjigo na to temo, potem se odločite za to.

4.    TRADING IN THE ZONE: MASTER MARKET WITH CONFIDENCE, DISCIPLINE AND A WINNING ATTITUDE, Mark Douglas

253516

Poleg tehnične analize pomembno vlogo pri trgovanju igra tudi psihologija in to je po našem mnenju ena izmed najboljših izbir.

5.    STREET SMARTS: HIGH PROBABILITY SHORT-TERM TRADING STRATEGIES, Linda B. Raschke, Laurence A. Connors

street-smarts-high-probability-short-term-trading-strategies-trader1-0811-07-trader1@116

V njej boste predvsem našli veliko uporabnih trgovalnih strategij.