Članek
Klasični ali električni klavir za glasbeno šolo?
Objavljeno May 30, 2016

Klavirji za glasbeno šolo

Kaj kupiti, klasični ali električni klavir?

Ko se začne novo šolsko leto je večina staršev v dilemi; kupiti svojemu mlademu glasbeniku klasični akustični pianino ali digitalni pianino (aka. električni klavir)

Klasični klavirji imajo seveda svoj čar in v primeru, da si lahko privoščite kvalitetnega (od.cca 4000 EUR naprej) potem je lahko to dobra naložba, če ste seveda pripravljeni zanj skrbeti (vedno primerna vlaga, tempetatura, redno uglaševanje…), saj bo v naspotnem primeru instrument izgubil svoj čar, zvok in predvsem tehnično brezhibnost. Žal pa je na tržišču mnogo rabljenih "poceni" pianinov in verjetno nam ni treba poudarjati, da s poceni klasičnim pianinom kupite samo težak in drag približek pravi stvari, zato bodite zelo previdni pri nakupu »odličnih začetniških klavirjev« za smešne cene.

Dejstvo je, da se tehtnica glede šolskih klavirjev že lep čas nagiba k električnim klavirjem.

Le-ti se v nasprotju s klasičnimi ne razglašujejo, niso občutljivi na vlago in temperaturo, so neprimerno lažji in kar je v današnjih časih najvažnejše – so občutno cenejši. Pomembna lastnost je tudi vgrajen metronom in možnost igranja na slušalke, kar močno pripomore sosedskim odnosom predvsem v stanovanjskih blokih.

Zvok klavirja v el. klavirju je večstopenjski stereo zajem zvoka pravega koncertnega klavirja, zajet v več jakostnih stopnjah, zato je v večini primerov boljši kot pri cenejših modelih klasičnih klavirjev. Po domače - za manj denarja dobite z originalno Clavinovo neprimerno boljši zvok (zvok koncetnih klavirjev, kot so Yamaha CFX Grand ali Bösendorfer, za nameček pa lahko ustvarjate tudi z drugimi zvoki, ki jih instrument ponuja, dražji modeli nudijo celo glasbeno spremljavo.

Če so bili pred leti nekateri učitelji v glasbenih šolah še skeptični glede električnih klavirjev, se je to popolnoma spremenilo z razvojem nove Clavinovine revolucionarne kladivske mehanike (Graded Hammer 3), ki je popoln posnetek občutka tipke pravega klavirja (GH3 se začne z modelom Yamaha Clavinova CLP-525). V kombinaciji s pravimi lesenimi tipkami (npr. Clavinova CLP-545) pomeni to popolnoma avtentičen občutek igranja. Danes po električnih klavirjih Clavinova posega že večina glasbenih šol, v gledališčih, osnovnih in srednjih šolah ter mnogih drugih ustanovah pa so zaradi svoje praktičnosti in kvalitete že stalna praksa.

Dileme torej ni več, električni klavirji so primerni tako za glasbeno šolo kot tudi zahtevne uporabnike, cenovno pa so dostopni vsem, saj dobite kvaliteten električni klavir že za okrog 800 EUR (Yamaha Arius YDP-143), tistim, ki želite nekaj več, pa so na voljo tudi Yamaha Clavinova Premium modeli, ki vas bodo osupnili s svojo lepoto in zvokom.


Uporabne povezave