Članek
Zakaj najeti nepremičninskega posrednika?
Objavljeno Mar 02, 2016

Kdo bo prodal našo nepremičnino
Nepremičninski posredniki trenutno opažajo precej nepredvidljive razmere na nepremičninskem trgu. Za nekatera stanovanja je velik interes in dosežejo visoko ceno, na drugi strani pa lahko že majhne napake pahnejo stanovanje v »črno cono«, zato se prodajalci velikokrat sprašujejo, ali naj se sami lotijo prodaje ali najamejo nepremičninskega posrednika. Zadnji opažajo, da se največ dvomov poraja pri posameznikih, ki se v prodajo nepremičnine spuščajo prvič.
 
Poslanstvo nepremičninskega posrednika
Nepremičninski posrednik ni prodajalec nepremičnin. Tudi če ga lastnik najame, vloga prodajalca še vedno ostane lastnikova, saj sprejema pomembne odločitve glede nepremičnine. Zmožnost odločanja lastnika tako ni oslabljena, kvečjemu okrepljena. Poslanstvo nepremičninskega posrednika je, da je v procesu prodaje nepremičnin zaupanja vreden svetovalec, s pomočjo katerega stvari stečejo lažje, hitreje, bolj strokovno, varno in optimalno.
 
Zagotovljena varnost
Vsaka nepremičninska agencija mora imeti zavarovano odgovornost in tako strokovno kot finančno odgovarja za morebitne napake. Posrednik mora biti pri svojem delu natančen in preveriti vsa pravna dejstva ter voditi postopek, kar pomeni za stranko varnost v procesu nakupa ali prodaje.
 
Odnos s potencialnimi kupci
Največja prednost sodelovanja z nepremičninskim posrednikom ni v tem, da izdela profesionalne slike in organizira videoprodukcijo, primerljivo s hollywoodsko, čeprav posredniki vedo, da takšne stvari niso odveč, saj pritegnejo pozornost in povečajo pričakovanja potencialnih kupcev pred ogledom. Vendar če nepremičnina v realnosti ne zadosti teh pričakovanj, je razočaranje veliko. Torej oglaševanje samo ni največja prednost sodelovanja z nepremičninskim posrednikom, temveč so to odnosi z nasprotno stranjo v prodajno-nakupnem procesu. Ko se na ogledu oglasi potencialni kupec, je za lastnika neznanka. Posredniki pa stranko pozna, saj pozna ali aktivno spoznava njegove interese, finančne zmožnosti, družinske okoliščine, pozna dejavnike, ki vplivajo na odločanje, ve, kaj je za kupca prednost in kaj slabost.
Le posrednik lahko nepremičnino predstavi tako, da ne poudarja lastnosti, ki so za nasprotno stran moteče ali nepomembne, in hkrati poudarja tiste, ki so zanjo prednost. Prav tako je pomembna teža besed, saj se potencialni kupec zaveda, da posredniki niso prodajalci. Lastnik ima na voljo zgolj eno nepremičnino, in ko reče, da je stanovanje izjemno, si druga stran misli: ja, seveda, saj je edino, ki ga prodajaš. Ko pa posrednik pohvali, da je stanovanje v zelo dobrem stanju, si stranka misli: posrednik pozna razmere na trgu, če ocenjuje stanje kot dobro, ima že argumente za to; če to ne bi držalo, bi mi že priskrbel drugo stanovanje, saj zanj ni pomembno, od koga dobi plačilo za posredovanje. Izredno pomembna je posrednikova navzočnost pri pogajanjih o ceni, saj se lahko hitro ustavijo, ko ne pride do dogovora. Le on lahko pokliče drugo stran, ne da bi deloval obupano ali bil izpostavljen večjemu nižanju cene. S posrednikom sta obe strani v pogajanju manj izpostavljeni in lažje dosežeta optimalni dogovor oz. ponudbo.
 
Odločitev za ustreznega posrednika
Večina nepremičninskih posrednikov deluje pod enakimi ali podobnimi pogoji. Najvišja stopnja plačila za posredovanje je zakonsko določena, torej je cena redko dejavnik pri izbiri. Vsi morajo imeti licenco za opravljanje dejavnosti, za katero stoji obsežen preizkus, s pomočjo katerega se preverja znanje na kar 12 različnih področjih, ki jih nepremičninski posel vključuje. Znanje se preverja ustno in pisno in na obeh morajo nepremičninski posredniki doseči 60-odstotni minimum na vseh 12 področjih za uspešno opravljen izpit. Torej vsi posredniki z licenco toliko poznajo področje, da lahko izpeljejo posel. Seveda obstajajo razlike pri opravljanju dela in stopnji dosežene strokovnosti, a pri izbiri posrednika je najpomembnejši občutek, da mu lahko zaupate. Dobro vodilo so tudi priporočila prijateljev in znancev, ki so z njim že imeli dobre izkušnje. Prav tako je dobro preveriti, ali je nepremičninska družba, v kateri deluje posrednik, podpisnica Kodeksa dobrih poslovnih običajev v prometu z nepremičninami, saj jih ta zavezuje k etičnemu in skladnemu poslovanju.

Ekskluzivna ali navadna pogodba o posredovanju


Ekskluzivna pogodba je smiselna pri nepremičnini višjega cenovnega ranga, kjer obe strani nista cenovno občutljivi ter obe strani želita varen prodajni proces. Če pa je vaša nepremičnina srednjega cenovnega razreda, je najbolj optimalno za prodajo imeti navadno pogodbo o posredovanju. Učinkovita strategija oglaševanja pa je ena agencijska ponudba (izbrana agencija bo sodelovala z drugimi agencijami, kar lastniku nepremičnine ne poveča stroškov) in ena zasebna ponudba, kjer posrednika vključite zgolj v zadnji fazi procesa. Kajti potencialni kupci nepremičnin srednjega razreda se delijo na dve skupini: Tisti, ki niso cenovno občutljivi in bi radi zgolj kupili kakovostno nepremičnino po zmerni ceni  in na drugo skupino, ki je cenovno občutljiva. Prva skupina teh kupcev želi posrednika. Druga skupina pa bi se posredniku rada izognila. Če se torej odločite samo za zasebni oglas ali samo za agencijski oglas, izločite eno izmed skupin potencialnih kupcev ter si zmanjšate možnost za prodajo vaše nepremičnine.