Članek
Kako srce/ duša izbere nepremičnino?
Objavljeno Apr 15, 2016

Nisem psiholog, se bom pa poigrala z idejo: Kaj zaprav je izbor nepremičnine in kako v človeku poteka. Najlažje bomo razložili razumski del izbora nepremičnine. Izbor nepremičnine je presek potreb vseh družinskih članov. Tukaj se ponavadi ta odiseja zares tudi začne.

Na sliki vidimo hipotetičen presek potreb tričlanske družine.  Presek tistih nujnih potreb vseh članov je izrednega pomena za izbor nepremičnine (rdeči presek). Pri tem je potrebno pretehtati pomembnost potreb in zmožnost osebe, da se prilagodi. Na sliki niso vsi krogci enake velikosti. Hipotetično pri tej sliki je mama tista, ki ima največ potreb, ampak je hkrati oseba, ki najlažje sprejme kompromis. Medtem ko ima otrok najmanj potreb, ampak so v družini njegove potrebe v ospredju. Prav zares je v praksi velikokrat tako. Saj v končni fazi, novo nepremičnino ponavadi kupujemo prav zaradi podmladka. Ponavadi ta razumski del potreb pri nas sistematično preverimo s pogovorom ter Wish listo (=listo želja), ki jo (če je le mogoče) damo izpolnjevati vsem družinskim članom. Ta del lahko opravimo agenti namesto vas in izrednega pomena je, če to naredimo dobro. AMPAK naprej morate sami.

Kajti na koncu dneva je izbor nepremičnine čisto iracionalna stvar. Ljudje izberejo nepremičnino zaradi lepe slike, prijetnega pogleda (tudi prodajalca, ampak mišljen je bil ta čez okno), zato ker so v tem delu mesta preživeli prijeten del svojega življenja, tu živi najboljša prijateljica, ali sodelavec, ki velja za osebo, ki da nekaj na kakovostne reči (oziroma ga mi kot takega zaznavamo, čisto zares zaznavamo sebe v njemu, ker nam je všeč mu pripišemo naše lastnosti)....itd. Čisto zares je izbor nepremičnine izbor čustev.

Število ogledov boste optimizirali in iskanje naredili bolj učinkovito, če boste pozorni na svoje emocije. Kaj čutite ko dobite določene informacije o stanovanju (lokacija, slike, stanje...)? Če prijetnih emocij ni, je težko verjetno da se bodo "rodile" na silo, naknadno, na ogledu. Tak ogled je izguba časa. Če se ob predstavitvi nepremičnine, oglasu počutite tako-tako, je brezveze in to tako-tako ne bo nikoli preraslo v "O super. Gremo v nakup!"

Če pa se že ob informaciji: "Stanovanje na BS3-ju" naježite, so to tiste prave emocije. Samo tisti, ki s(m)o živeli na BS3 jih razumejo (Roko na srce:  razumsko je veliko dejavnikov, ki kažejo proti :)). Verjamem, da je podobno s tistimi, ki so živeli v Fužinah, Štepancu, Savcu...itd. Če je cena tista ob kateri se naježite in rečete, to je to, za to kvadratro in to lokacijo, je to to (Jaz bom pa, ne glede na izolacijo-za katero se mi čisto zares fučka, ob svoji plači lahko še potoval. Vseeno je kaj je razumska razlaga!!! ČE SE NAJEŽITE je to to! ČE nekaj v vas reče: "Ooooo super!"  Je to to! ČE se pogled razpre, možgani razširijo in odprejo za to možnost...je to to! :)), Če na slikah vidite, stanje, zaradi katerega vam gredo kocine pokonci je to to. Če tega posebnega efekta že na začetku ni...ga bomo res težko ustvarili. ČE se porajajo kakršnikoli pomisleki pred ogledom, bodo prisotni tudi na ogledu in po njem.

Sledite svojemu srcu in razum (ali pa še bolje agenta :)) vzemite s seboj. Izbor nepremičnine je čisto zares v vas in ga že v štartu čutite. Le pozorni morate biti na svoje emocije in jim dati največji pomen. Ker razum ne bo srečen v nepremičnini, le srce, duša, ne vem kaj, vaše nefizični jaz bo zares užival ali ne užival v določeni nepremičnini. In bo VEDNO, ČISTO VEDNO razum prepičal, da slabosti nepremičnine (npr. kak m2 minus, kakih par tisoč € plus, oddaljenost lokacije od službe in podobno, stanje...:)) niso pomembne.