Članek
Violeto Tomić »na minimalca«!
Objavljeno Aug 07, 2015

Poslanka Združene levice (ZL) Tomićeva je ena izmed največjih političnih prevar v parlamentu: v prvem letu je kot poslanka bore malo naredila za delavce in veliko za svoj žep.

Pred vstopom v politiko je zaslovela z vstajniškim sloganom »Poslance na minimalce!« in po izvolitvi takoj pozabila nanj. Kako ne bi, saj njena poslanska plača znaša skoraj štiri tisoč evrov bruto, minimalna plača za 2015 pa pičlih 790,73 evrov bruto. To je pravi obraz Tomićeve, ki igra veliko borko proti razslojevanju, s svojo visoko poslansko plačo pa prispeva k temu. Še več, uvršča se v tako imenovano enoodstotno družbo dohodkovnih bogatunov, proti katerim se baje prav tako bori. Po podatkih Statističnega urada RS se uvršča v najvišji, tj. v 20. dohodkovni razred z najvišjimi plačami v državi. Da v ZL zelo dobro razumejo interese lastnih žepov, ki imajo prednost pred vsem drugim, je razložil Luka Mesec po lanskih volitvah, ko je takoj zavrnil možnost, da bi si poslanci zmanjšali plače: »S tem da bi si v državni upravi izplačevali minimalne plače, ne bi rešili problemov, s katerimi se soočamo v državi.«

Tomićeva in ZL v DZ seveda do danes nista vložili predloga o znižanju poslanskih plač iz solidarnosti do številnih delavskih tovarišev s podpovprečnimi ali minimalnimi plačami, saj v parlamentu predlagajo predvsem tisto, od česar imajo sami korist. Konkretno, Tomićeva se je lani pohvalila na svojem profilu na facebooku z izjemno dobro letino industrijske konoplje, hkrati je podpredsednica odbora za kmetijstvo v DZ, kjer je zagovarjala sajenje in predelavo konoplje. Še več, Tomićeva je z ZL vložila predlog o spremembi zakonodaje o industrijski konoplji. Javno je besedičila, da bi gospodarstvo živelo lažje, če konoplja ne bi bila stigmatizirana. Seveda bi lažje živela predvsem Tomićeva, ki javno ne skriva, da je gojenje konoplje njen zasebni interes, ki ji prinaša korist. Mediji ji pri tem niso gledali pod prste, temveč navijali za legalizacijo konoplje, ki bo Slovenijo bojda potegnila iz krize. Primimo se za trebuh in se režimo do solz tej poceni medijski propagandi!

            Pri Tomićevi je vse en veliki zlagani politični teater. To je pokazala pri zaigrani skrbi za prebivalce južno od Kolpe. Pred lanskimi volitvami v Evropski parlament se je oblekla v poceni demagoški kostum in se teatralično zjokala nad tragično usodo poplavljencev v Srbiji in Bosni: »Zjutraj ob kavi najprej pogledam novice in Facebook, potem pa vsaj eno uro jokam. Potem si obrišem solze, oblečem obleko ʻmočne ženskeʼ in grem v boj.« Seveda gre Tomićeva predvsem v boj za lastni žep, kot je jasno pokazala tudi v sporu s hrvaško pisateljico Vedrano Rudan glede neplačanega honorarja za avtorske pravice za monodramo Rudanove Kurba. Ko je Rudanova Tomićevo na blogu pozvala k plačilu, ji je natrosila kup izgovorov za neplačani dolg in Rudanovo ozmerjala z nacionalistično psovko: »Zgleda, da pač nekdo, ki živi južno od Kolpe, tega ne razume.« Gre za klasični primer sovražnega govora, in to ravno pri Tomićevi, ki se lažno zavzema za pravice prebivalcev »južno od Kolpe«. Mediji v tem primeru prav tako niso opravili svoje funkcije, zato Tomićeva lahko meče take ali drugačne nacionalistične izjave in je zaradi njih celo priljubljena.

Beri dalje...