Članek
Pesem nad podvodnim Triglavom
Objavljeno Sep 18, 2015

Piran, 18. 9. 2015

1. mednarodni koncert pevskih zborov - Pesem nad podvodnim Triglavom - 2015

Tekst: Nataša Fajon

Društvo Georgios Piran v sodelovanju z Občino Piran v soboto, 26. septembra 2015, organizira 1. mednarodni koncert pevskih zborov, ki so ga poimenovali Pesem nad podvodnim Triglavom. Pevke in pevci zborov iz Italije, Hrvaške in Slovenije bodo s svojim petjem počastili avtorje postavitve »Podvodnega Triglava« in nastopili še na Tartinijevem trgu in trgu 1.maja.

 Da je Piran posebno mesto, slišimo skoraj na vsakem koraku. Med posebnostmi, ki jih nikoli ne zmanjka, sodi tudi ta, da ima čisto svoj Triglav, ki je prav tako poseben.

 Na tistem Triglavu, ki ga vsi dobro poznamo, je že velikokrat zadonela slovenska pesem, zato so se v Društvu Georgios odločili, da bi se spodobilo zapeti tudi na piranskem. Ker gre za prvi tovrstni podvig, so na pomoč pri prepevanju povabili še dva domača in dva tuja zbora. Na prvem mednarodnem koncertu pevskih zborov nad piranskim Triglavom bodo tako sodelovali CoMi Giuseppe Tartini Pirano, MePZ Slovenec Slavec Boršt-Richmanje-Dolina-Trst, CoMi Comunita degli Italiani Momiano, MoPZ Pergula Sveti Peter in  MePZ Georgios Piran.

 Dogodek bo potekal v skladu z mediteransko tradicijo, saj se bodo vsi pevci najprej zbrali pri Adiju v Caffe Galeriji, kjer bodo v miru posrkali »kapučin« in malo »počakulali«. Šele potem se bodo strumno in veselo podali proti Triglavu ... z barko. Da, do piranskega Triglava se namreč pripelje. Razlaga je preprosta, nahaja se namreč pod vodo. Še ena piranska posebnost pač.

 Podvodni Triglav je v resnici protitankovska piramida, ime pa je dobila zaradi svoje lege. Leži namreč na globini 39 metrov, kar velja za najglobljo točko severnega Jadrana. Leta 2000  jo je ob 90. obletnici rojstva slavnega potapljača Jacquesa Yvesa Cousteauja postavila ekipa domačinov, v kateri so bili Ugo in Lean Fonda, Franjo Žele in Maurizio Ruzzier. Ob postavitvi je bila opremljena s pločevinasto ploščico, na kateri je bil vgraviran narobe obrnjen slovenski grb, torej Triglav, zraven pa napis, da gre za globinski rekord, a so jo žal kemični procesi uničili. Točka, na kateri je potopljena piramida, leži kakšnih tristo metrov pred piransko Punto. 

Ker po koncertu nihče ne bo kaj prida utrujen, ga bodo pevci in pevke razširili na enodnevno mini piransko turnejo in nastopili še na Tartinijevem trgu, kjer bo potekal sejem starin Društva Anbot, ter Trgu 1. maja.

Sledil bo ogled nastopa seksteta Sonček iz Pivke v PKC Georgios, glasbeno popotovanje pa bodo sklenili tam, kjer so ga pričeli, z zaključnim srečanjem pevk in pevcev v Caffe Galeriji, kjer bo večer popestril domači trio Time Machine.

Poleg uradnega dela so organizatorji pripravili tudi spremljevalne dogodke (nagradne igre, zabavna tekmovanja …), da koga slučajno ne bi popadel dolgčas. Program bo povezovala Zora Mužinič.

Vabljeni vsi, ki radi prisluhnete glasbi, zapojete ali ste samo radi v dobri družbi.

Za ogled koncerta na morju se bo mogoče vkrcati na eno od ladij, ki bodo čakale ob pomolu. Za vse dodatne informacije pokličite na številko 031 254 920 ali pišite na galerija.jezernik@gmail.com.

Projekt je podprla Občina Piran in številni lokalni sponzorji, ki se jim organizator zahvaljuje.

Program:

13.30 – 14.30: Prihod sodelujočih zborov -  Wellcome Drink v Caffe Galeriji Piran

15.00 – 16.30: Vkrcanje na ladjo Portorož – Pesem nad podvodnim Triglavom

17.00 – 18.00: Pevski zbori nastopijo na Tartinijevem trgu

18.30 – 19.30: Pevski zbori nastopijo na Trgu 1.maja

20.00-  21.00:  Nastop seksteta Sonček iz Pivke v PKC Georgios

21.00: Zaključno srečanje pevk in pevcev vseh zborov v Caffe Galeriji Piran

Glavni Organizator:  Društvo Georgios Piran / MePZ Georgios / in Občina Piran

V sodelovanju z: Caffe Galerija Piran, Comunita Giuseppe Tartini Pirano, Hotel Tartini, Piran, Cabtina Piran, Kavarna Piran, PKC Georgios, Društvo meščanov mesta Piran, Gasilci Piran, Okolje Piran, Brodarstvo Gorjan, Morigenos Piran, Zavod Mediteranum, Domačija Grondali Abitanti, Gostilna Mario, La bottega dei sapori Pirano, Mestna kavarna Piran...