Članek
Tartinijeva božično novoletna tržnica v Piranu
Objavljeno Dec 14, 2015

Leto je naokrog in približuje se čas, ko bo Tartinijev trg ponovno popestrila Tartinijeva božično novoletna tržnica. Na ploščadi pred občinsko palačo bodo postavljene stojnice z dobrotami in izdelki pirančanov in prebivalcev zaledja Istre. Njihova ponudba bo obiskovalcem na voljo od 23.12. do 6.1.2016 vsak dan od 10.00 do 19.00 ure. Tartinijeve tržnice organizira Društvo meščanov mesta Piran - Sekcija Tartinijeve tržnice ob podpori Občine Piran.

Nataša Fajon je, v članku objavljenem v glasilu Občine Piran, takole opisala ponudbo na Tartinijevih tržnicah:

... Pri vedno nasmejanem Gracijanu Periču se boste lahko posladkali z vinom in njegovimi stranskimi proizvodi, ki jih prideluje na svoji domačiji Grondali v Abitantih. Med srkanjem še posebej sladkega refoškovega likerja vam bo to čudovito vasico predstavil s takim žarom v očeh, da se boste še isti dan odpravili na izlet. In ne bo vam žal. Z vinom boste lahko pobožali brbončice še pri stojnici Vin Montis, kjer boste lahko izbirali med avtohtonimi vrstami klasične ali ekološke linije, ki jih pridelujejo na posestvu v Montinjanu, za vse zaljubljence pa so pripravili posebno poslastico, liker Amor.

Istra pa ni znana samo po dobri kapljici, temveč tudi po okusnem oljčnem olju. Če želite v svoji kuhinji preizkusiti nekaj edinstvenega, vam priporočamo postanek pri Zvonku Bažiki, ki na svoji stojnici ponuja oljčno olje pod mednarodno blagovno znamko Demeter. To podeljujejo živilskim izdelkom najvišje kakovosti, pridelanim v skladu s smernicami biodinamičnega kmetovanja. Svojo ponudbo Zvonko dopolnjuje še z domačim tropinovcem, slivovko ter akacijevim in cvetličnim medom znamke Leon. K žlahtni kapljici se poda tudi dober prigrizek, za kar se je specializiral Jože Roštohar, ki na svoji stojnici ponuja domače suhomesne izdelke Kmetije Roštohar.

Za ženske bodo najbolj zanimive stojnice z unikatnim, ročno izdelanim nakitom za vse priložnosti in okuse. Zapestnice, uhane, prstane in ogrlice si boste lahko ogledali na stojnicah Maje Antolovič, Nade Kosi, Jane Prinčič, Tanje Misija Špiler in Rebeke Nachtigal. Rebeka je sicer mojstrica za pletenje in kvačkanje, zato boste v njeni ponudbi našli kvačkane uhane in zapestnice, poleg njih pa še druge priročne izdelke, kot so prtički, prijemalke za posodo, otroški copatki in majčke.

Za likovni oddelek Tartinijeve tržnice sta zadolžena Dragan Banda in Daša Košuta Šoštarič, ki vam bosta priskočila na pomoč pri okraševanju vaših sten. Pri Draganu boste našli slike v tehniki olja in akrila, Daša pa vas bo očarala s svojimi čudovitimi akvareli. Oba pri ustvarjanju najraje uporabljata motive, povezane s Piranom, morjem, tradicijo in prazniki.

Istrska motivika prevladuje tudi pri Marjeti Vrunč in Ateljeju VeLa, ki na tržnici skrbita za oddelek keramike, kamna in lesa. Pri Marjeti boste občudovali najrazličnejše ročno oblikovane in poslikane izdelke iz keramike, Atelje VeLa pa vas bo prevzel s simpatičnimi obešalniki, ki jih krasijo poslikani kamenčki in les, ter drugimi poslikanimi figurami, kot so svetilnik, benečanka in priročne škatlice za vse priložnosti....  Celoten članek je dosegljiv na povezavi na občinsko glasilo Solni cvet 37 (december 2015).pdf.pdf 

Novoletne predstave za otroke bodo od 27.12.2015 ob 15:30 - 30.12.2015 ob 16:30 na Tartinijevem trg v Piranu. Decembrski prazniki so pravi za druženje otrok ob gledaliških predstavah. Na Tartinijevem trgu bodo tako od nedelje, 27., do srede, 30. decembra, ob 15.30 potekale novoletne predstave za otroke. Organizatorji: DPM Piran, ZKD Piran, OI JSKD Piran, Občina Piran.