Članek
Aktualna razstava v Galeriji Zgornji trg Šentjur
Objavljeno Jun 27, 2020

Jezerniki
Razstava likovnih del, uporabne in umetniške keramike ter fotografij članov družine Jezernik: Mihele Jezernik (Barve gline), Marka Jezernika (Drameljski motivi), Andreje Jezernik (Čez robove navidezne resničnosti) in Katje Jezernik (Gorska fotografija)

Člani družine Jezernik so nekoč skupaj živeli v Šentjurju, nato pa jih je življenje zapeljalo na različne konce Slovenije. To je bil osnovni motiv, da so bili povabljeni k ponovnemu, tokrat umetniškemu snidenju v svojem domačem kraju. Odprtje razstave likovnih del, uporabne keramike in fotografij je potekalo v sklopu Poletne mizejske noči 2020, dogodek pa je popestril nastop ulične glasbenice Vesne Sauvage.

Jezernike zaznamuje izjemna ustvarjalnost in raznoliko umetniško izražanje, čeprav je vsak od njih ubral svojo likovno govorico. Marko, ki živi v Piranu, se na razstavi predstavlja z risbami, ki so nastale že davnega leta 1996 v Dramljah, kustos razstave Denis Senegačnik pa je za predstavitev dodal še nekaj značilnih uporabnih izdelkov iz njegove zbirke poslikanih izdelkov in pohištva. Mihela je domačinka, zato so njeni izdelki umetniške in uporabne keramike najbolj poznani. Manj pa je poznana njena tehnika ustvarjanja izdelkov iz gline, saj za izdelavo ne uporablja vretena ampak glino oblikuje z rokami in ustvarja detajle, ki so značilni za njene odlične izdelke.

Tudi umetniška izpoved Andreje Jezernik je svojstvena, njene »črkokljunke« so zbirke simetričnih risb, ki gredo čez robove navidezne resničnosti, kot je sama naslovila svoj ciklus razstavljenih del. Najmlajša Katja, ki tako kot Andreja živi v Celju, pa se na razstavi predstavlja z gorsko fotografijo, saj jo v zadnjih letih njena pustolovska kri žene predvsem v višave, v visokogorje, kjer preizkuša meje svojega doživljanja narave in njenih lepot.

Ob tej priložnosti je organizator razstave Območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti v sodelovanju z RA Kozjansko izdal tudi katalog in pripravlja dodatne dneve odprtih vrat za obiskovalce, ki si bodo razstavo želeli ogledati v mesecu juliju.

Aktualna razstava v Galeriji Zgornji trg Šentjur

Dokumenti, priloge

Vabilo_razstava Jezerniki_web(6 MB)

Katalog_Jezerniki_web(9 MB)

Z razstavo JEZERNIKI smo otvorili Šentjursko poletje…. < Na povezavi utrunki z razstave