Članek
Svoboda in varnost
Objavljeno Jan 21, 2014

Če si želite malce več svobode v operacijskem sistemu, več varnosti in predvsem nižjo ceno, bodo prenosniki z nameščenim Linuxom kot nalašč za vas. Večino ljudi je malce strah, da na Linuxu česa ne bodo mogli ali znali narediti, a je ta strah povsem odveč. Programska oprema ima enake funkcije kot pod Windows ali na Macu, tudi logika menijev, map in povezav je tako razumljiva, da je res kot 1-2-3.

Poleg tega je sistem zelo prilagodljiv, saj si izgled nastavite tako, da vam bo zares všeč.

Večina programske opreme je povsem brezplačne, obsega pa vse od aplikacij za pisarno, pošto, obdelavo fotografij, iger in aplikacij, ki olajšajo delo.

Posodabljanje je ravno tako avtomatizirano, le da se sproži na vašo željo. Večina uporabnikov, ki smo jim dali Linux v preizkus, sploh ni bila pozorna na sam operacijski sistem, pač pa se je ukvarjala samo s programsko opremo - kot to pač vsak dan počnemo.

Sam sem bil precej pogost uporabnik CorelDraw, a sem ga zlahka nadomestil z brezplačnim Gimp in ravno tako brezplačnim Inkscape. Office sem nadomestil z Libre Office, namestil TrueType fonte, ki jih potrebujem, dodal še Chrome in Firefox - in se izognil plačilu licenc za nove verzije. Dodal sem še Cairo Dock, ker mi je sistem bližnjic z Macovega OS X precej pri srcu.

Za uporabo je na voljo dovolj literature, forumov in opisov, tako da nikoli ne ostanete na suhem. Vse je le stvar odločitve. Linux lahko tudi preizkusite, tako da ga zaženete z DVD ploščka in uporabljate do naslednjega ponovnega zagona. Če potrebujete nekoga, da vas malce potisne, pokličite 041 959 159. Izkušenj je dovolj, kilometrina dolga, brez olepševanja bom opozoril tudi na pomanjkljivosti, če bo to razbrati iz vaših potreb.

Ob prehodu na Linux lahko obdržite format večine dokumentov, certifikati delujejo enako in ker je danes že cel kup aplikacij spletnih, niti opazili ne boste, na čem teče vaš brskalnik.

Nekaj prenosnikov z Linux OS:

http://shop.tehpoint.si/Prenosniki/Dell/Inspiron-17-i5-Ubuntu

http://shop.tehpoint.si/Prenosniki/Dell/Inspiron-3521-i3-Ubuntu

http://shop.tehpoint.si/Prenosniki/Dell?product_id=692

http://shop.tehpoint.si/Inspiron-3521-Ubuntu

http://shop.tehpoint.si/Prenosniki/Lenovo/IdeaPad-Z710-I5-UBUNTU