Članek
Internet - naš največji problem?
Objavljeno Jan 25, 2015

Problem interneta je

- v MNOGO PREVELIKI količini informacij, ki si jih "vtisnemo" (pa če to hočemo, ali nočemo!) , če smo na spletu
- v nezmnožnosti selekcioniranja informacij - zapomnimo si vse, možgani pa NIMAJO neomejenih spominskih kapacitet
- v obilici "negativnih" informacij: nesreče, umori, goljufije, posilstva, zlorabe, spolne zlorabe, fizična nasilja, pasihična nasilja. Itd.,
- v NEZMOŽNOSTI brisanja omenjenih negativnih informacij, ki žal delujejo tudi iz "nezavestnega" nivoja

- in ne nazadnje V LETIH, ki jih bomo "pokurili" na spletu. Izračunal sem, da oseba, ki začne surfati po spletu pri dvanajstih letih, do svojega 65-ega leta porabi SAMO NA SPLETU 6 - 7 let življenja.
In kje so še leta, porabljena na mobilnem telefonu, mogoče tudi ob gledanju TV?

Vprašam vas: res mislite, da je taka oseba dosti pametnejša od osebe iz petdesetih, sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ki ni imela spleta? Prepričan sem, da ni. Ker vsega (nepomembnega) pa res ni treba vedeti.


Arhitekt Plečnik (recimo) je hudičevo dobro vedel, kaj je pomembno za njegovo delo (govorim o predanosti delu, pa tudi o njegovem opusu), mi pa sploh ne iščemo pomembnih info, oziroma, kot sem napisal, dobimo tudi nepomembne, in tako postajamo "kavč" selektorji, ki mislimo, da vemo vse, zato tudi MNOGI KOMENTIRAMO praktično VSE (glej slovenske forume).

In pametujemo, da ni res...

Tu c/p odlično mnenje, oziroma oceno uporabnika spleta, ki sem jo našel včeraj:

Vsak k. je že začel vsiljevati svojo filozofijo, en hodi na trx, en vadi jogo, en je sam jabolka, en si ga ne drka, en hodi spat ob 9-ih, en bere vsak dan po eno uro, en ti predava o produktivnosti...
Jaz imam eno dobro filozofijo: Boli me k***c.
Je neverjetna filozofija ki mi dovoli da uživam vse kar si želim, lahko si ga vržem na roke ob Mii Malkovi ker ima dobro rito, grem v McDonalds in vsak dan malo potrčkavam...ker vem kje je mera, in predvsem NOBENEMU NE UTRUJAM, KAKO SEM SI SPREMENIL ŽIVLJENJE.


Vprašam vas še, ali je oseba, ki je dnevno 1-5 ur na speltu in mobilcu, BOLJ ali mogoče MANJ KOMUNIKATIVNA do okolice? Ob predpostavki, da bi tiste tri ure dnevno (če ne bi imela na razpolago spleta), šla ven, v park, športat, v kafič, v gostilno?

Če si pošteno odgovorite na zastavljena vprašanja, se boste tudi malo več in bolj pogosto spraševali o smiselnosti "visenja" na spletu, o smiselnosti tega, da je velika večina od spleta, od medijev, od tehnologij NEDVOMNO odvisna. Še kako odvisna...

Je bil splet "uveden" zgolj zaradi nesebičnega deljenja informacij (90% ali več - nepomembnih, 10% ili manj - pomembnih), ali mogoče zaradi česa drugega?

Manipulacije? Obvladovanja množic? Pranja možganov?

Produkcije ljudi, ki mislijo, da vedo vse, obenem pa niso sposobni sprejeti zase niti kakšne manj pomembne življenske odločitve, da o velikih ne govorim...

.