Članek
Hojladrija, piraterija!
Objavljeno Feb 20, 2014

Bo splet res izčrpal vso umetnost sveta? (naslov članka v Žurnalu, 21. oktobra 2013)

Usoda umetnosti v virtualni dobi

Vsestranski David Byrne v digitalnem napredku z glasbenike ne vidi nič dobrega.

"Predvajanja preko spleta morda ustvarijo dobiček za glasbene založbe in brezplačno vsebino za potrošnika, a za današnjega umetnika v ustvarjalni industriji pomenijo katastrofo" uvod v zapis v častniku The Guardian začenja glasbenik, igralec in producent David Bryne, nekdanji član skupine Talking Heads.

Drobiž za miljon predvajanj

"Radiohead so pred časom svoj album umaknili s portala Spotify. Vedno več glasbenikov se pritožuje glede predvajanja glasbe preko spleta (streaming). Sam sem od tam umaknil toliko svoje glasbe, kolikor sem lahko. AC/DC, Garth Brooks in Led Zeppelin pa sploh nikoli niso privolili v to, da bi jih tržili preko tovrstnih portalov pojasnjuje Bryne in dodaja, da naj za primerjavo vzamemo megahit Get Lucky dua Daft Punk, ki je na Spotifyju dosegel več kot 104 miljone predvajanj, avtorja pa sta zanj dobila vsak borih 13 tisoč ameriških dolarjev.

Na portalu Pandora pa je Damon Krukowski za pesem Tugboat, ki je imela miljon predvajanj, dobil 16 dolarjev, kar je, kot je zapisal v svojem blogu, manj, kot dobi od prodaje ene same majice.

Bryne poudarja, da ga ne skrbi za uveljavljene glasbenike, temveč za stradajoče mlade  ustvarjalce, ki šele začenjajo svojo glasbeno pot. 

1. Stvari v zvezi z avtorstvom dejansko niso tako enoznačne, kot se nam zdi. Niti enostavne.

2. Splet je kot polje za avtorske prispevke pravno POPOLNOMA neurejen.

Se avtorjem sploh še izplača delati, pisati, fotografirati, snemati? In dajati svoja dela "poskusno" na splet? Na pokušino.

Uporabniki spleta so namreč neusmiljeni. Če je neka vsebina zastonj, jo bodo mogoče pogledali (pa še takrat včasih ne), če pa je nekaj plačljivo, se tega izognejo v velikem loku.

Če pa vsebino ukradejo, trdijo, da vsebine ne bi nikoli ne bi pogledali, če bi bila za plačat...

Kako bi bilo, če bi moški hodili k prostitutkam le v primeru, če bi nudile svoje usluge le zastonj? Najstarejša obrt bi propadla v treh mesecih!