Članek
Masaža je kot virtuozno igranje na instrument
Objavljeno Jan 07, 2016

Če primerjamo športnega rekreativca in aktivnega športnika, lahko zelo hitro ugotovimo, da se utrujenost pokaže pri obeh.

Kranj – Že nekaj časa se je šušljalo, da nekateri športniki vedo nekaj, česar večina ne ve. Danes je že športna rekreacija postala tako tekmovalna kot vrhunski šport, zato je vsaka »prednost« lahko odločilna.

Ni treba razlagati, da je športnikovo telo orodje, njihov instrument, ki ga je treba skrbno vzdrževati in čuvati. Njihov skupni imenovalec za odličnost je – Matjaž Šegula, petdesetletnik iz Kranja, elektronik po izobrazbi in maser po duši. Pravzaprav še precej več kot maser. K pogovoru smo ga povabili zato, da nam pove oziroma nas spomni, kako je masaža pomembna za vsakogar, ne samo za športnike.

Zanima nas masaža športnega rekreativca. Kakšno priporočate? 

»Vsekakor priporočam energetsko podprto terapevtsko masažo, ki zajema ne le elemente klasične in športne masaže, ampak je prilagojena vsakemu posamezniku, zato je tudi vsak pristop popolnoma edinstven. Za kakšno vrsto masaže gre, je torej odvisno od potreb in želja vsakega posameznika. Če na hitro primerjamo športnega rekreativca in aktivnega športnika, lahko zelo hitro ugotovimo, da se utrujenost na telesu pokaže pri obeh. Kakšne so pri tem posledice za telo, pa je spet odvisno od psihofizične pripravljenosti posameznika. Tudi občasne večje obremenitve telesa so lahko zelo koristne, s tem, da se moramo zavedati svojih zmožnosti in pri tem ne pretiravati. Tako lahko regenerativne terapevtske masaže pri tem odigrajo pomembno vlogo. Stimulacija in sproščanje pred športno aktivnostjo in po njej sta ključnega pomena. Zavedati se moramo, da so pravilno dihanje, sproščanje, redna rekreacija, gibanje v naravi, zdrava prehrana in zdrav življenjski slog tisti dejavniki, ki nam na dolgi rok pomagajo pri ohranjanju vitalnosti telesa.«

Športni rekreativci največkrat pozabljajo na maserje in jih zato ne obiskujejo. Kako jim dopovedati, da je to sestavni del življenja vsakega človeka, ki se pogosteje ukvarja s športom?

»Veliko posameznikov se prične ponovno ukvarjati s športom, ko se sooči s prvimi zdravstvenimi problemi. Zelo pomembno je, da si poleg načrtovanega gibanja, sodelovanja z osebnim trenerjem ali vodene vadbe zagotovi tudi celostno obdelavo telesa s primernimi masažnimi tehnikami. Maser pri tem ne le sprosti mišične skupine in vezi, ampak odpravi posamezne blokade, napetosti in bolečine, ki so nastale v določenih delih telesa. V kombinaciji s posebnimi tehnikami je možno doseči tudi odpravljanje stresa in razstrupljanje telesa.«

V tistem trenutku je v salon stopil Anže Oštarijaš, atlet, tekač na 200 in 400 metrov. K Matjažu je prišel na svojo redno masažo. Povedal je, da je masaža sestavni del treninga, saj za svoj šport potrebuje maksimalno gibljive mišice kot tudi njihovo regeneracijo. Brez dobrega maserja ni kvalitetnega treninga – in če ni kvalitetnega treninga, ni rezultatov.

Kaj je bistvo masaže?

»Doseči boljši pretok energije, aktivirati izvorne energijske kode, izboljšati zdravje in sprožiti samozdravljenje oziroma regeneracijo je bistvo izkušnje, ki jo skušam doseči pri obravnavani osebi.«

Več v povezavi...