Članek
Varjenje bakra
Objavljeno Jun 03, 2019

Varjenje bakra

Varjenje bakra je ena izmed najzahtevnejših tehnik varjenja, pri kateri moramo uporabiti nekoliko drugačen pristop, kot pri ostalih varjencih. Najboljšo kakovost in natančno varjenja bakra vam zagotavlja lasersko navarjenje ali lasersko spajanje. Glede na specifikacije vašega izdelka in vaše zahreve, vam bodo v podjetju Lasersko varjenje Remic svetovali glede prave tehnike varjenja.

Baker ima odlične lastnosti prevajanja elektrike in toplote. Prav zaradi hitre razporeditve toplote po celotnem materijalu, je potrebno tehniko varjenja bakra prilagoditi v primerjavi z varjenjem ostalih kovin.

Za varjenje bakra se podjetja in posamezniki največkrat odločijo takrat, ko je na materijalu prišlo do različnih mehanskih poškodb, kot so naprimer razpoke. Glede na vaše želje bodo b podjetju poškodbe odpravili in izdelek prilagodili vašim potrebam.

Tehnika varjenja bakra zahteva izkušenega varilca in primerno opremo, s pomočjo katere boste lahko varili. Glavne razlike pri varjenju nastanejo pri nastavitvah parametrov na samem varilnem stroju, ki se v primerjavi z ostalimi kovinami nekoliko razlikujejo. Pri varjenju se uporabljajo različni ploni, ki so na osnovi helija in dušika.  Pri laserskemu varjenju pa se uporablja tuzi zašitni plin argon.


				varjenje bakra

Naslednja specifika, ki jo mormo upoštevati je debelina bakrenega izdelka, ki ga varimo. V kolikor je debelina bakra presega več kot 5 mm je potrebno pred varjenjem izdelek predgreti na primerno temperatura. Tako se boste izognili morebitnim napakam pri samem varjeju. Če predgretja pred varjenjem bakra ne boste naredili, se lahko izdelek deformira. Največkrat deformacijo opazimo kot upognitev izdelka.

V praksi se varjenje bakra največkrat izvaja z ročnim postopkom. Pri tem ne pozabite na vso potrebno zaščito. Pri varjenju bakra se sproščajo tudi strupeni varilni plini, zato morate varjenje oprviti v dobro prezračenih prostorih in z zaščitno opremo.

V podjetju Remic d.o.o. vam bodo z veseljem pomagali in svetovali pri varjenju bakra. Z več letnimi izkušnjami na tem področju so zagotovo prava izbira za popravilo različnih bakrenih izdelkov.