Članek
Izdelava letnega poročila
Objavljeno Jan 18, 2021

Izdelava letnega poročila je precej pomembna, saj mora biti opravljena kvalitetno. S pomočjo letnega poročila namreč nekatera podjetja ali pa posamezniki predstavljajo svoje dosežke, ki so jih nabrali ali prejeli v preteklem letu. 

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo na kratko predstavili nekaj informacij o tem, kako se izogniti pogostim napakam pri izdelavi letnega poročila. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem tega članka. 

Letno poročilo je dokument, ki mora združevati privlačen videz z zanimivo vsebino. Ravno takšen bo namreč pritegnil največ pozornosti. Pri izdelavi letnega poročila je torej izredno pomembno, da ste čim bolj pozorni na obliko in vsebino tega dokumenta. Oba elementa morata ustrezati oziroma slediti osnovnim smernicam oblikovanja, ki naj bo skladna z naslovnico in notranjostjo dokumenta. Pri tem pa ne smemo pozabiti na berljivost, oblikovanje grafov, vsebino, tipografijo in še preglednost. Omeniti je potrebno tudi to, da je pri tisku celoletnega poročila najbolj ključna dostopnost do podatkov. 

Kaj mora vsebovati letno poročilo

Na tem mestu pa vam bomo na kratko še predstavili, kako je najbolje sestaviti omenjeni dokument. V prvi fazi je potrebno upoštevati logično sledenje vsebine in sistemskega zaporedja. Na začetku poročila je zato potrebno napisati kratek povzetek, ki bo zajemal bistvo celote. Poročilo pa se mora končati s finančnimi rezultati in povzetkom revizorske hiše. Priporočamo vam tudi, da ostale dele razporedite po čim bolj logičnem zaporedju. Pri tem pa pazite, da boste med seboj zajeli iste sklope. Kot zanimivost pa lahko primerjate letošnje dosežke z rezultati prejšnjih let.

Predlagamo vam, da grafično oblikovanje tega dokumenta prepustite strokovnjakom. V omenjenem podjetju vam bodo na najboljši možen način uredili grafično oblikovanje (pri tem bodo upoštevali: tipografijo, velikost črk, širino stolpcev, oblikovanje slik, naslovov in še drugo). Vam pa ne bo potrebno vložiti nič kaj dosti truda. Le navedli boste svoje želje in zahteve, in letno poročilo po izdelano v zelo hitrem času.