Članek
Tamanu olje
Objavljeno Oct 18, 2021

Tamanu olje ima številne učinke, ki pozitivno vplivajo na sposobnost delovanja na zarodno plast kože. Olje pridobivajo iz dreves, ki rastejo ne področju Polinezije. Ker so na tem območju drevesa precej nizka, svoje korenine poženejo vse do koralnih grebenov pod površino zemlje. Plodovi pa ravno zato vsebujejo veliko količino mineralov in vitaminov. Omenjena drevesa cvetijo dvakrat na leto. Njegovi cvetovi imajo močen in predvsem zelo dišeč vonj. Cvetovi kasneje ustvarijo množico okroglih zelenih plodov. Slednje razprostrejo na soncu. Toplota jih segreje in lupina poči. Nato se pokažejo jedrca iz katerih stisnejo olje. Slednje ima izredno visoko vrednost. Kot zanimivost naj še povemo, da je za 5 litrov hladno stiskanega olja potrebnih kar 100 kilogramov plodov.

Obveščamo vam, da tamanu olje lahko naročite preko spleta. V spletni trgovini Etnobotanika boste za eno stekleničko (25ml) odšteli le 19,90 evrov. To olje ima sposobnost delovanja na tako imenovano zarodno plast kože, kjer nastajajo čisto nove kožne celice. Tekočina namreč pospeši njihov nastanek in reprogramira njihov celični spomin. Ta izdelek lahko uporabljate tako za telo (odrgnine, opekline, ureznine, post operativne rane, strije, dermatitis, luskavica ali piki insektov), kot tudi za obraz (proti gubam, dobro učinkuje na pomlajevanje kože, proti vnetjem ali dermatitisu). Poleg tega ga lahko uporabljajo tudi nosečnice, saj učinkovito deluje proti strijam in še dojenčki (pri pikih insektov ali pa izredno neprijetnem vnetju kože).

Nazadnje naj še kot zanimivost omenimo, da Indonezijci v vodo namakajo liste tega drevesa. Tako lahko  pridobijo zdravilno tekočino, ki se uporablja za zdravljenje vnetih oči, proti vročinski kapi ali pa za lajšanje izredno nadležnih težav s hemeroidi. Potem pa so tukaj še Starodavni prebivalci Papue Nove Gvineje, ki segrejejo liste omenjenega drevesa nad ognjem, da se slednji zmehčajo. Z njimi tako lahko zdravijo odrgnine, rane, razjede, brazgotine, mozolje ali pa otrdelo kožo. Vse to in še več pozitivnih zdravilnih učinkov ima tamanu olje.