Članek
Slovenska chardonnay vina
Objavljeno Oct 12, 2022

Slovenska chardonnay vina so med Slovenci izjemno priljubljena. Chardonnay je namreč zelo znana sorta vinske trte, ki daje istoimensko vino. V najrazličnejših preoblekah je tovrstno vino mogoče najti povsod po svetu. Zaradi neskončnih možnosti interpretacije so Slovenska chardonnay vina postala večna klasika v naboru vsakega ljubitelja vina. 

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več informacij o tej znani sorti vinske trte, ki daje istoimensko vino. Poleg tega vas bomo seznanili s tem, kje lahko kupite slovenska vina in chardonnay. Če želite izvedeti več o tem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Chardonnay vina

Slovenska chardonnay vina so izredno razširjena po vsem svetu. Chardonnay trta izvira iz francoske pokrajine Burgundija. Kot zanimivost naj omenimo, da so jo v preteklosti pogosto zamenjevali z belim pinotom. Zadnje raziskave pa so pokazale, da je ta trta naravni križanec, in sicer med modrim pinotom ter gouais blancom. Poudariti moramo, da pri nas tovrstna trta uspeva v vseh vinorodnih pokrajinah in se zelo dobro prilagaja različnim klimatskim razmeram. Vedite, da je sorta izredno dobro zastopana na Štajerskem, ker ponuja zelo ugodno klimo. Obenem nudi tudi zelo dobro lego in vrhunske talne razmere za pridelavo. To trto je sicer mogoče najti tudi drugje. 

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili najbolj prodajana tovrstna vina in slovenska vina, ki jih lahko tudi vi naročite preko spletne trgovine eVino. 

Chardonnay Riserva Elene Walch

V spletni vinoteki eVino boste med prvimi zadetki našli chardonnay Riserva Elene Walch. To vino je poimenovano po renesančnem gradu Habsburžanov iz leta 1620. Od tu namreč izhajajo znamenita, večkrat nagrajena mineralna vina. Slednja so zlato rumene barve in izredno okusna. Na nosu goste arome eksotičnih sadežev, vključno s papajo, praženimi mandlji in tudi regratovim medom. Njegova struktura je elegantna, z dolgim zaključkom in neverjetnim ravnotežjem. Odlično se prileže k ribam, trdim sirom in različnim vrstam mesa. Vsebuje 13,50 % alkohola. Za 0,75 litra tovrstne tekočine boste v omenjeni vinoteki odšteli 44,90 evrov.

Chardonnay Brut

Svetujemo vam tudi, da naročite Chardonnay Brut. Ta velja za zelo elegantno burgundijsko penino s sadnim pridihom. Na nosu je mogoče zaznati limono, hruško, jabolka in breskve. Grozdje trgajo ročno, prešanje pa poteka v pnevmatskih prešah. Tam uporabijo okoli 75% mošta iz prvega prešanja in 25 % iz drugega. Tako alkoholno kot tudi mlečno-kislinsko vrenje poteka po sortah oziroma po različnih legah ločeno. Nato vina združijo. Tekočina zori na kvasovkah vsaj 12 mesecev v podzemnih kleteh, ki so izkopane iz apnenca. Če si tudi vi želite okusiti to odlično vino, ki vsebuje 12,5% alkohola, vam svetujemo, da ga naročite v spletni vinoteki eVino. Za eno steklenico (0,75l) boste odšteli samo 13,49 evrov. 

Chardonnay Brut, Bailly Lapierre - eVino.si

Nikar ne spreglejte še odlične ponudbe Capenisis Chardonnay 2015, ki se odpre z lepo strukturiranim vonjem po citrusih. To je odlično vino, ki se konča z uravnoteženim in izredno dolgotrajnim zaključkom. Dodana pa je tudi nota po jabolkih in hrastu. To vino je del družine Jackson družba Capensis od leta 2013. Omenjena tekočin deluje nekoliko bolj hladno in elegantno na nosu z aromo limone, ostrimi zelenimi jabolki in nežnimi aromami hrasta. Naj poudarimo, da je okus čist, z izraznimi notami začinjene hruške in limone. Vino je srednje rumeno-zlate barve, na nosu pa se preplezajo arome citrusov, masla, lilij in tudi vanilje. V ustih lahko zaznate okus kremaste limone, ki je izjemen in edinstven. Tekočina ima srednje telo z zmernimi kislinami in precej dolgim pookusom. Vsebuje 14 % alkohola. Če se boste odločili za nakup, boste za eno steklenico tega vrhunskega vina odšteli 74,90 evrov.

Če bi si želeli ogledati tudi slovenska vina iz spletne vinoteke eVino, vas pozivamo, da kliknete na zgornji odebeljeni napis. Že v naslednjem trenutku si boste ogledavali slovenska vina in tudi druga.