Članek
Paragliding Bohinj

Paragliding Bohinj je jadralno padalstvo, ki ima vzletišče v Bohinju (na dveh lokacijah). Paragliding vodi izkušena ekipa pilotov jadralnega padala.

Objavljeno May 30, 2023

Paragliding Bohinj je jadralno padalstvo, ki ima vzletišče v Bohinju (na dveh lokacijah). Paragliding vodi izkušena ekipa pilotov jadralnega padala. Piloti so vsi tisti, ki so opravili tečaj jadralnega padalstva in pridobil licenco. Za pilota tandemskega jadralnega padalstva je potrebno opraviti še dodaten tečaj in pridobiti licenco, ki pa jo morajo vsako leto obnavljati. Paragliding Bohinj sestavlja zares izkušena, mlada in dinamična ekipa pilotov! Slednji so zaljubljeni v letenje in nikoli ne zamudijo priložnosti poleteti v nebo. Poleg tega pa izredno radi podelijo svojo strast in znanje z vsemi tistimi, ki si želijo leteti z njimi. Najbolj zadovoljni so, ko lahko osebo, ki si že vrsto let želi poleteti z jadralnim padalom, osrečijo.

Poudariti moramo, da Paragliding nudi tandemske polete z jadralnim padalom z vzletišč Vogel (to je višji panoramski polet) in Vogar (to pa je nižji panoramski polet). Polet v tandemu z višjega panoramskega vzletišča s prečudovitimi razgledi na Julijske alpe, Triglav in Bohinjsko dolino z jezerom je edinstvena izkušnja za vse tiste, ki bi se želeli prepustiti norim razgledom in daljšemu poletu. Prav tako vas čaka tudi vožnja z gondolo & sedežnico. Višinska razlika je 1200 metrov, čas letenja pa od 20 do 30 minut. Za tovrstno izkušnjo boste odšteli 190 evrov. Nudijo pa še možnost slikanja in snemanja med tandemskim poletom (100 slik in nekaj posnetkov). Na voljo je seveda tudi polet z nižjega panoramskega vzletišča, do katerega vas peljejo s kombijem. Do začetka vzletišča Vogar pa se morate še malce sprehoditi. Med poletom vas bo očaral čudovit razgled nad Bohinjskim jezerom. Pri tem bo višinska razlika znašala 500 metrov, leteli pa boste od 10 do 15 minut. Za ta polet z ekipo Paragliding Bohinj boste odšteli 130 evrov. Ponujajo vam tudi možnost slikanja in snemanja med tandemskim poletom (100 slik in nekaj posnetkov). Ste se že odločili, kateri polet boste izbrali? Prepričani smo, da bo to za vas nepozabna izkušnja.

Jadralno padalstvo

Na tem mestu moramo dodati, da je jadralno padalstvo dejansko športno letenje z jadralnimi padali. Poznan je kot rekreacijski in tekmovalni šport. Jadralno padalo je naprava, ki je namenjena letenju. Z njo lahko vzletite s hriba, lahko pa vas dvignejo tudi z vrvjo, ki je priklopljena na vozilo. Pilot visi pod krilom na vrvicah, ki so pritrjene na spodnjem delu krila. Vrvice so pritrjene po vsej površini krila, saj so velik dejavnik pri njegovi obliki. Vrvice so na spodnjem delu spete v dve točki levega in desnega dela krila posebej. Pilot na jadralnem padalu tako ves čas visi na trakovih (slednji imajo približno 70 cm dolžine), na vrhu katerih so pritrjene vrvice, ki potujejo naprej do krila na jadralnem padalu. Pri tem pilot smer letenja upravlja z rokami, v katerih drži dve komandni vrvici, ki sta pritrjeni na zadnji rob krila. Pri vlečenju komandnih vrvic se zaviha zadnji rob krila, zato se vzgon se na tem delu poveča, hitrost zmanjša in krilo se obrne v želeno smer. Zanimivo, kajne?


V Bohinju je vzletišče za jadralne padalce travnat prostor na hribu. Nanj namreč lahko postavijo padalo in varno odletijo z vzletišča. Naj še enkrat poudarimo, da pri Paragliding Bohinj tandemske polete izvajajo v Bohinju, torej v Sloveniji. Ta lokacija dejansko ponuja prečudovite poglede iz zraka na Julijske alpe, Triglav in celotno Bohinjsko dolino z jezerom. Če so se vam ob branju tokratnega članka porajala morebitna vprašanja, pokličite Paragliding Bohinj ekipo na telefonsko številko: +386 31 882 095, prav tako pa so hitro odzivni tudi preko elektronskega naslova: info@kumulusparagliding.com. Spoznajte jih in si uresničite vašo željo!

#Paragliding #Bohinj #JulijskeAlpe