Članek
Soda bikarbona: smrt šamponu, svoboda lasem
Objavljeno Oct 16, 2014

Soda bikarbona in lasje. Ne ravno vsakdanja kombinacija, mar ne? Vsi vemo, da je natrijev hidrogenkarbonat presneto uporabna zadeva. V kuhinji z njegovo raztopino enostavno očistimo posodo ter vodni kamen, če v hladilnik postavimo odprto skodelico sode bikarbone, s tem zakrijemo neprijetne vonjave, s ščepcem “belega prahu” pospešimo kuhanje zelenjave in stročnic, predvsem pa je soda bikarbona nepogrešljiva pri peki. Nekateri jo uporabljamo tudi namesto mehčalca ter za pranje sadja.

Soda bikarbona je torej univerzalni gospodinjski pripomoček, vendar le malo ljudi ve, da je res prava dekatlonka med atleti, namreč izredno prav nam pride tudi pri osebni higieni. Si vedel/a, da jo lahko uporabljaš tako namesto šampona kot tudi namesto zobne paste in deodoranta? Vse to bom obravnavala v seriji člankov. Pa si tokrat poglejva, zakaj šampon spada v koš za smeti ter kako narediti najcenejšo zdravo alternativo.

Šampon nič drugega kot “čistilo za lase”

Preden preideva na dejstva, se vprašaj, v kakšnem stanju so tvoji lasje. So venomer brez leska? Suhi ali slamnati? Mogoče se mastijo tako hitro, da si jih moraš umivati vsak dan? Imaš razcepljene konice ali srbeče lasišče? Puščaš koščke prhljaja po oblačilih? Dobijo poleti tvoji lasje “ombre” efekt? Vse naštete diagnoze se nam zdijo popolnoma normalne, na lase vendar vpliva nešteto dejavnikov, eden večjih je zagotovo prehrana, potem so tu sonce, morje, klor, elastike, laki in geli … A vse, kar moraš narediti, je da v trgovini stopiš do police s šamponi (seveda ne smemo pozabiti na balzam in po možnosti še kakšen oljni tretma). Ti nam s svojimi zdravilnimi lastnostmi kar sami skočijo v košarico in težave so magično odpravljene.

Verjetno se strinjava, da ta čarovnija ponavadi ne deluje. A kdo bi pomislil, da je prav šampon največkrat vzrok vseh kroničnih težav z lasmi?

  • Šamponi vsebujejo na desetine strupenih snovi, nekatere med njimi so rakotvorne, druge lahko povzročijo motnje koncentracije in spomina, so alergeni in dražijo oči, kožo ter sluznico ali negativno vplivajo na imunski sistem. Nekaj najnevarnejših sestavin: parabeni, natrijev lauril sulfat, formaldehid, metilizotiazolinon in ftalati (parfumi). Če povzamem, šampon je kemikalija, tako kot vsa druga čistila (ki jih uporabljamo z rokavicami).
  • Šampon je detergent – razmasti lasišče. Kaj to pomeni? S šamponom se znebimo sebuma, ki je naravni mastilec las. Žleze lojnice s potenjem (in tudi kar tako) tvorijo sebum, ki oskrbi lase s hranilnimi snovmi, maščoba pa je tudi nujno potrebna za lesk in prožnost. Šamponi so pri razmaščevanju tako agresivni, da je izsušeno lasišče prisiljeno tvoriti večje količine sebuma, iz česar sledijo prehitro mastni lasje. V želji, da bi lase bolje oprali, nanašamo šampon večkrat zaporedoma, kar povzroči še več škode. Rezultat je mastno lasišče in suhi prameni, saj šamponiramo tudi preostalo dolžino las, ki sploh ni mastna.
  • Po šamponu moramo nujno uporabiti še balzam, da umetno povrnemo hranila osiromašenim lasem. Opišimo torej postopek pranja las. Najprej celotni dolžini las s šamponom odvzamemo namaščenost, prožnost in vlažnost, hkrati pa (močno) vzdražimo lasišče. Da “popravimo” nastalo škodo, se nad lase spravimo še z balzamom, da jim povrnemo “naravno” stanje.

Na tem mestu bi lahko v članek vključila izsledke raznih raziskav, ki dokazujejo škodljivost šamponov in nepotrebnost njihove uporabe, vendar je to vredno svojega prispevka. Osredotočimo se raje na vprašanje, ki se v tem trenutku gotovo poraja v marsikateri glavi:

Kako naj vendar preživim brez šampona?!

Beri dalje ...