Članek
SNELGROVE PREGRADNA DESKA, 'SAM SVOJ MOJSTER'
Objavljeno Nov 11, 2020

Snelgrove pregradno horizontalno desko se uporablja v nakladnjih panjih. V bistvu je pregrada vgrajena v leseni okvir z istimi zunanjimi merami, kot jih imajo panji, pri katerih se bo pregrada uporabljala.

Dimenzije notranjega pokrova (Rihar 1975) ustrezajo dimenzijam LR panja (zunanje mere 504 x 412 x 20 mm):

  • dolžina: 504 mm

  • širina: 412 mm

  • material: lesonit ali deske

  • veha: v diagonalnem prerezu pregrade je veha velikosti 94 x 30 mm, velikost okenc žične pregrade je 2,5 x 2,5 mm,

  • okvir: 20 x 12 mm (na daljših stranicah ima lahko okvir 3 izreze za zračenje panja, višina izreza: 2,5 mm).

Snelgrove pregrada (Umeljić 2006) ima v sredini odprtino v velikosti 10 – 15 x 10 - 15 cm, zaprto z žično mrežo z obeh strani odprtine. Namesto dveh žičnih mrež je var. v veho lahko z obeh strani vgrajena matična rešetka, odvisno od načrtovane rabe pregrade.

Simona Gostinčar, čebelarka

Ob uporabi snelgrove pregrade mora biti nad pregrado zagotovljeno 15 mm prostora do spodnjih robov satov, nad sati v spodnji nakladi pa mora biti 25 mm razmika.

Na sredini prednje strani pregrade je na okviru zgoraj in spodaj izrezanih dvoje žrel, eno nad drugim, širokih po 10 cm (var. izmenično). Eno žrelo je namenjeno zgornji čebelji družini oz. nakladi, drugo pa spodnji. Žreli sta lahko eno nad drugim ali premaknjeni za dolžino žrela, izrezani sta postrani, da deževnica lažje odteka po zunanji strani panja. Bradi pod žreloma sta prilagojeni položaju žrel.

Na nasprotni strani pregrade je v okviru izrezanih dvoje žrel (var. eno žrelo) 5 cm od notranjega roba okvira enake oblike kot na prednji strani, na zgornji strani pregrade levo in desno (var. Dvoje žrel, eno žrelo na spodnji strani pregradne deske, drugo na zgornji strani). Vsa žrela je mogoče preprosto odpirati in zapirati.

Osnovni namen pregrade je čebelarjenje z dvema družinama v enem panju, za krepitev osnovne spodnje družine s pašnimi čebelami iz zgornje (pomožne) družine. Preusmerjanje čebel oz. zapiranje in odpiranje žrel izvedemo sredi dopoldneva, ko je zunaj več čebel in ga ponovimo še enkrat po desetih dneh.

Besplatna slika: pčela, priroda, cvijet, oprašivanje, pelud, insekata, pčela

Var. je preprečevanje rojenja v dvojni družini (dvomatično čebelarjenje); osnovna družina v rojilnem razpoloženju z matičniki vred se prestavi na položaj zgornje družine nad snelgrove pregrado, zgornja družina pa se prestavi v položaj spodnje družine. Sledi nujno preusmerjanje pašnih čebel vsakih pet dni iz zgornje družine v spodnjo. Zgornja družina zaradi izgube pašnih čebel slabi in posledično podira matičnike.

Bister in razmišljujoč čebelar bo kmalu 'odkril' zelo veliko možnosti za uporabo snelgrove deske za povečanje donosov medu, preprečevanje rojenja, formiranje rezervne ali pomožne družine idr.

Obstaja več različic snelgrove pregrade. Originalna izvedba ima dva para žrel na prednji strani in en par žrel na zadnji strani. Izmenjavi feromonov med zgornjo in spodnjo družino služi veha z dvojno žično mrežo (2,5 x 2,5 mm), ki ima 10 mm razmika.

13 Cool Photos of Bees | Light Stalking

Kopiraš naslov in ga pritisneš na FB pod "Darovi narave" (primer). Odgovor na vprašanje glede FB. :-))