Meda Polna Skleda

Prijatelji (3)
Jaka Lumbar
Branko Gaber
Barbara Kolmanič
Spremljevalci (6)
Jaka Lumbar
Dajana Babič

Kategorija: Aktualno

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

ZA VSAKO BOLEZEN ROŽCA RASE - KAS-81
MEDVED in BUČELE
MASTI STE VREDNI LESKOVE ...
Kdo je (naj)boljši čebelar ali čebelarka?
Od surovine do povsem naravnega pridelka
TOPLA GREDA in ČEBELE
ZIMSKA RAZMIŠLJANJA
Čišljakove bele poljane
DREVO ŽIVLJENJA in SADEŽI MODROSTI
DZIERZONOVO DIAMANTNO PRAVILO
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
afera
( 1 )
ajda
( 3 )
akacija
( 1 )
aronija
( 1 )
astre
( 1 )
Barve
( 1 )
basen
( 1 )
čebela
( 1 )
čebele
( 29 )
človek
( 1 )
čmrlji
( 1 )
ČZS
( 2 )
delo
( 1 )
dren
( 1 )
drnulje
( 1 )
haiku
( 2 )
hoja
( 1 )
Hrana
( 8 )
ingver
( 1 )
jablana
( 1 )
jabolko
( 1 )
KAS81
( 1 )
klada
( 1 )
kriza
( 1 )
KULTURA
( 1 )
leska
( 1 )
lisica
( 1 )
matica
( 2 )
med
( 17 )
Medex
( 1 )
medved
( 2 )
mentor
( 2 )
MOL
( 1 )
nadzor
( 2 )
nagon
( 1 )
nasmeh
( 1 )
ničla
( 1 )
nosema
( 1 )
okolje
( 3 )
paša
( 1 )
poletje
( 1 )
pomlad
( 2 )
pozeba
( 1 )
recept
( 4 )
ropanje
( 2 )
slovani
( 1 )
spirala
( 1 )
štor
( 1 )
tat
( 1 )
tatovi
( 3 )
tatvine
( 1 )
timijan
( 1 )
toplota
( 1 )
tpč
( 1 )
trot
( 1 )
varoje
( 4 )
varoza
( 5 )
vedenje
( 1 )
voda
( 1 )
vosek
( 2 )
Vrt
( 1 )
vzreja
( 1 )
Zadruga
( 1 )
zajtrk
( 1 )
zalega
( 1 )
zdravje
( 4 )
železo
( 1 )
zgodba
( 1 )
zorenje
( 1 )
zveza
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Dobra matica je zakon

Meda Polna Skleda
23.05.2016 20:52 (May 23, 2016)

V zraku je ljubezen in to velja v mesecu maju tudi za čebele, za čebele še posebej. Čebele naglo in marljivo poskrbe za vzrejo mlade matice, čebelarji pa si seveda domišljamo, da znamo to mi tako dobro.

Načinov za vzrejo matice je nešteto, vsaj toliko, kot je čebelarjev na Slovenskem. Pa ne le na Slovenskem, tudi v tuji literaturi je vzrejnih teorij velika množica. Če bi vprašali starejše čebelarje (po čebelarskem stažu), se pa nemalokrat zgodi, da se sporečejo med seboj, kateri ima bolj prav. Tako je zato, ker ima vsak čebelar svoj najboljši in najbolj pravi način vzreje, ob tem pa vsi skupaj zanemarjamo dejstvo, da to naredijo čebele najbolje - seveda ob pravem času ob dobrem vzrejnem materialu.

Najboljše rešitve pa so vedno tiste, ki so zelo preproste. Izhajamo iz dejstva, da je zaleženo jajčece enako za delavko in matico, razlika je v dovajani hrani od četrtega dne naprej, ko se jajčece spremeni v ličinko. Dokler delavska ličinka še plava v matičnem mlečku, je še čas, da čebele p

Zvezno o zvezi

Meda Polna Skleda
16.04.2016 19:17 (Apr 16, 2016)

ČZS so ustanovila čebelarska društva za uresničevanje skupnih interesov, člani zveze pa so lahko le čebelarska društva oz. območne zveze. Iz pravil zveze ni mogoče razbrati razlike definicije med člani - društvi in člani - čebelarji, ki v bistvu financirajo svoje društvo in zvezo s članarino.

Zveza ima seveda svoje organe, podobno kot društva: občni zbor, upravni odbor, predsednika, nadzorni odbor, častno razsodišče in svet priznane rejske organizacije v čebelarstvu.

Upravni odbor sestavlja devetnajst članov plus predsednik zveze. Predsednik zveze je lahko v delovnem razmerju v zvezi in ima lahko do štiri podpredsednike. Nadzorni odbor sestavlja pet članov. Častno razsodišče sestavljajo trije člani in dva namestnika.

Svet rejske organizacije sestavlja devet članov, od katerih jih pet imenuje upravni odbor ČZS, šesti je predstavnik DPO, sedmi je predstavnik vzrejevalcev matic, osmi je strokovni vodja priznane rejske organizacije, deveti član je predsednik.

Strokovna in administrativ

Voda, čebele, vrbe in človek

Meda Polna Skleda
01.03.2016 12:53 (Mar 01, 2016)

Prilagajanje podnebnim spremembam

Narava je v evolucijskih procesih razvila nešteto različic preživetja ter množico rastlinskih in živalskih vrst. Okolje na Zemlji se pač že od nekdaj nenehno spreminja. Življenjski pogoji, kot sta podnebje in dostopnost hrane, so bili in so še kar podvrženi spremembam, včasih rahlim, včasih skrajnim, kot jih lahko doživljamo danes. Naš svet nikoli več ne bo prav takšen, kot ga imamo danes.

Čebele sonaravno čebelarijo milijone let pred človekom

Medonosne čebele so v 80 milijonih let razvile edinstveno stopnjo preživetja na način, da so zavzele npr. drevesno duplo in si ga prilagodile v kar največji meri, kar je spet edinstveno na našem planetu: notranje okolje čebeljega panja, njihov dom je v resnici satje, ki ga proizvedejo same s pomočjo voskovnih žlez, temperaturo uravnavajo s pomočjo svoje telesne aktivnosti (drgetanje mišic, mahanje s krili), odvisne pa so od dostopnosti virov hrane (medičina, cvetni prah) in vode iz zunanjega okolja. Z zadela

Afera, povezana z nedovoljenimi zdravili za zdravljenje varoze

Meda Polna Skleda
26.02.2016 21:19 (Feb 26, 2016)

Decembra lani je odjeknilo, da so nekateri slovenski čebelarji na črnem trgu kupovali pripravke za zatiranje varoj pri čebelah, čeprav bi morali vedeti, da niso uradno registrirano zdravilo, in da obstaja možnost, da bodo ti pripravki škodovali tako čebelam kot ljudem. Nekateri javni uslužbenci so takrat trdili, da med teh čebelarjev ni varen in ga je treba izločiti iz prometa, in da je vsaj tretjina slovenskega medu zastrupljena.

Vse dosedanje analize, ki so bile izvedene na konto morebitne ali dokazane uporabe nedovoljenih sredstev za zatiranje varoze in tudi analize iz obdobja zadnjih deset let, ki so bile izvedene v pristojnih internih in eksternih institucijah zaradi preverjanja morebitnih nedovoljenih ostankov na konto zagotavljanja varne hrane samega po sebi, dokazujejo, da so pregledani vzorci varni za hrano ljudi. Ugotovitve analiz potrjujejo, da imamo slovenski čebelarji varen in dober med.

Nenavadno je dejstvo, da je varen tudi med tistih čebelarjev, ki so dokazano uporabl

Kar so pri čebelah piki, to so pri ljudeh - jeziki!?

Meda Polna Skleda
08.02.2016 10:11 (Feb 08, 2016)

Med ljudstvom kroži glas, da ni strašnejšega orožja od babjega jezika in na starih panjskih končnicah je to vedenje razloženo: tako je zato, ker sam hudič babi jezik brusi! Velika je verjetnost, da ga ne brusi le babam, ampak vsem hudobnim ljudem.

V luči kulturnega praznika in praznovanja slovenske besede vemo, da je pomembno znati sukati jezik in tega se najbolj zavedajo tisti, ki se udejanjajo v pisanju ali interpretaciji slovenske besede in si s pisanjem služijo kruh.

Mnogi slovenski pesniki in pisatelji v svojih delih omenjajo našo kranjsko čebelo ali celo o njej pišejo. Kranjska čebela je s svojo slavo vplivala tudi na kulturo in umetnost.

Leta 1830 je izšel prvi slovenski pesniški almanah Kranjska čbelica, ki je bil namenjen izobražencem. Kranjska čbelica je uspela predvsem v razširjanju slovenščine vsaj med izobraženci, k njenemu nastajanju pa je prispeval tudi France Prešeren, ki čebele omenja v Sonetnem vencu:

...

In gnale bodo nov cvet bolj veselo
ko rože, kádar mine zim

Tastara gre na svoje ...

Meda Polna Skleda
11.05.2015 19:01 (May 11, 2015)

Pri čebelah je vse obrnjeno na glavo, tudi razmnoževanje je nekaj posebnega in drugačnega, celo socialna razmerja so zelo zelo drugačna od človekovih. Pri ljudeh je tako, da je tastara glavna do svojega konca, ko pride tamlada k hiši, je zato praviloma močno podložna tašči. Obstajajo, tako vsaj pravijo, tudi drugačna razmerja tašča – snaha. Zakaj smo se pa borile, ane, lahko rečejo tiste, ki so glavne!

Ljudje celo takole govorijo, predvsem moški del stvarstva: 'Babe in gnoj je treba čimprej skidat od hiše ...!' Ampak tukaj je govora že o drugačnih razmerjih.

Pri čebelah oziroma bolj konkretno pri maticah, pa je vse drugače. Čebele delavke imajo tudi besedo, a le takrat, ko jo neha imeti matica – premalo feromonov, premalo zalege, neprava zalega ... vse to so lahko  razlogi, da je delavke ne marajo več, da stari onemogli matici sledi neizbežno preleganje, če je pametna (večinoma seveda je), pa pravočasno izroji iz panja z velikim deležem svojih podanic.

O preleganju matice enkra

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj