Članek
RESNICE IN ZMOTE O OSTEOPOROZI
Objavljeno May 19, 2015

Avtorji: Sanja Lončar, Matjaž Kološa, Dario Cortese, Adriana Dolinar

O knjigi

Nihče si ne želi zloma kolka, stegnenice ali zapestja. V želji, da bi ohranili prožne kosti, počnemo marsikaj - jemljemo različna prehranska dopolnila, kupujemo medicinske pripomočke, pripravljamo hrano iz živil, za katere nam zatrjujejo, da pomagajo pri osteoporozi, in verjamemo farmaciji, da nam bo s svojimi pripravki lahko pomagala.

Zato je še bolj šokantno spoznanje, da veliko tega, kar ponavadi počnemo, bolj škoduje, kot pomaga.

Ali ste vedeli, da večina mlečnih izdelkov (ne pa vsi) vzame telesu več kalcija, kot ga prispeva?

Razlog za težave s kostmi ni v pomanjkanju kalcija, temveč drugih »gradbenih materialov«, brez katerih se kalcij ne more uspešno vezati. Skrajni čas je, da spoznate vlogo vode, silicija, vitamina K, vitamina D, cinka, bora, magnezija...

Ali ste vedeli, da lahko jemanje večine kalcijevih pripravkov osteoporozo celo pospeši, ker poškodujejo črevesno floro in tako onemogočijo, da bi celo kalcij iz hrane uspešno prehajal iz črevesja v telo? Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri, kdaj in kako kalcij jemati, da bomo imeli od njega koristi?

Če so vas k nakupu spodbudili z besedami, da so ponujena prehranska dopolnila naravna, organska, helatna, koloidna, ionska… in podobno, je skrajni čas, da izveste, kaj to pomeni in kakšna so možna zavajanja na tem področju.

Ali ste vedeli, da je za količino uporabnega kalcija v telesu bistvenega pomena način priprave hrane? V knjigi vam bomo razkrili, kako iz enakih živil kot doslej dobiti neprimerno več rudnin.

Ali ste vedeli, da tolikokrat ponovljena zgodba o pomanjkanju estrogena ne drži? Pri večini žensk ga je danes preveč in z estrogenskimi pripravki le povečujemo neravnovesje.

Tudi soja je lahko blagodejna ali škodljiva, odvisno od tega, kako je pridelana, kako jo pripravljate in kako jo uživate.

Ali ste vedeli, da neustrezna telovadba lahko dodatno izčrpa kalcij iz telesa?

Na platnici knjige je premalo prostora, da bi vam na kratko povedali, do kakšnih spoznanj vse smo prišli v dveh letih priprave knjige. Zato vas vabimo, da si podrobneje ogledate njeno notranjost, nakup pa vam bo zagotovo prihranil veliko denarja in še več nepotrebnih luknjic v kosteh.

Osteoporoza je postala ena od diagnoz, ki doleti večino žensk po 50 letu starosti. Ali so postavljeni kriteriji za ugotavljanje "normalne" kostne gostote realni ali gre za vrednosti, ki jih stežka dosežejo tudi zdrave tridesetletnice?

Ali naše telo res ni zmožno predelati in vgraditi dovolj kalcija v kosti?
Zaradi česa se naša kostna masa redči?

Pri osteoporozi se veliko govori o tem, kaj bi morali uživati. Redko pa slišimo, katera živila in izdelki pospešujejo njen razvoj.

Ko gre za kalcij, je pozornost usmerjena predvsem na vprašanje, koliko ga je v katerem živilu ali prehranskem dopolnilu. V resnici pa je veliko bolj pomembno vprašanje, kako se bo le-ta absorbiral v telo in kaj bo telo naredilo z morebitnim presežkom.

Še eno pomembno vprašanje se nanaša na učinkovitost obstoječega pristopa »zdravljenja« osteoporoze. Nove ugotovitve kažejo, da so rezultati, ki jih dosega jemanje kalcijevih preparatov, zelo majhni. Včasih pa so stranski učinki celo večji od koristi.

Dejanske čudeže pa lahko naredi gibanje v kombinaciji s polnovrednimi živili.

Obseg: 270 strani

Vezava: mehka

CENA: 24,80€

....nakup...