Članek
KANA ZAKLADNICA NARAVE
Objavljeno May 19, 2015

Na zahodu, kano poznamo, predvsem kot naravno barvilo. V Evropi in Ameriki je postala popularna v 19. stol., ko so angleški arheologi začeli raziskovati egiptovske piramide. Ugotovili so, da so si že stari Egipčani barvali lase in telo ter volno, usnje in tkanine s kaninim barvilom. Na zahodu je barvanje s kano, postalo sinonim za orientalsko zapeljivost in privlačnost. Egipčanski trgovci so na veliko trgovali s kano, da pa bi zahodnjakinjam ponudili čim bolj intenzivno barvo, so kaninemu prahu začeli dodajati kovinske soli in druge kemikalije, ki so v dotiku s kožo povzročale hude alergije. Zaradi tega, je kana dobila slab sloves in začele so se širiti govorice, da je celo škodljiva za lasišče, kar pa NE DRŽI. Čista kana brez primesi je zdravilna za lase in lasišče ter odpravlja glavobol ter izpadanje las.

Kanini mladi listi vsebujejo poleg različnih maščobnih kislin tudi tanin in pigment »lavson«. Koliko lavsona je v listih, zavisi od kvalitete zemlje, kjer rastlina raste in od klimatskih razmer (minimum 25ºC), zato poznamo več kvalitet kane. Najbolj znana področja namensko gojene kane so v Maroku, Jemnu, Pakistanu in Indiji.

Mladi listi kane se oberejo in posušijo, ter nato zmeljejo v prah. Obiranje listov je dvakrat letno in sicer april-maj in oktober-november. Listi se morajo hitro posušiti v zato prirejeni sušilnici, podobno kot listi čajevca. Posušeni listi se zmeljejo v prah, ki se po mletju še presejejo. Trikrat presejani prah je kot puder in spada v body- art kakovost - to je najboljša kakovost kaninega pudra, brez primesi in se uporablja tudi za poslikavo kože.

Opozorilo!
KANA VSEBUJE SAMO ENO BARVILO-TO JE LAVSON, KI IMA ORANŽNO-RDEČO BARVO, ZATO BODITE POZORNI, KO VAM NEKDO PONUJA BARVNO KANO.


Kako deluje lavson?

Pri raziskovanju zakladnice narave, se je zopet izkazalo, da ima narava najpopolnejše rešitve za naše potrebe. Človeštvo še ni iznašlo bol popolnega barvila, kot so pigmenti, ki jih ustvarjajo rastline in nekatere živali. Med le te spada tudi lavson. Lavson ima zaradi svoje strukture molekule sposobnost vezave s proteini v naši koži, nohtih in laseh. Ta vezava je tako popolna, da ne poškoduje strukture las, nohtov in kože, ravno nasprotno, lavson jo oplemeniti in ojača. Spoji se z našim barvilom (melanin) v laseh ter ga oplemeniti s svojim oranžno-rdečim odtenkom, zato pri barvanju las in kože s kano nikoli ne dobimo enake barve pri dveh različnih osebah, ker je vsak posameznik individum. Še posebno dober učinek nastane pri barvanju las, ki sivijo. Sivi lasje pri barvanju s kano dobijo bolj intenzivno barvo, lasje, ki pa še vsebujejo melanin dobijo samo rdečkast sijaj. Na ta način nastane efekt pramenov.


Shranjevanje:

Kanin puder morate shranjevati v temnem, suhem prostoru. Rok uporabe kaninega pudra je pri pravilnem shranjevanju največ 3 leta. Sveža kana ima vonj po senu, mora imeti rumeno zeleno do olivno zeleno barvo. Če je puder sivkast ga ne uporabljajte, ker je že star in neuporaben. Na embalaži mora biti označeno kdaj so bili listi kane obrani in do kdaj je uporaben. Kadar vam trgovci ponujajo kano v različnih barvah, to pomeni, da so pudru dodane primesi, največkrat kovinske soli, ki so našemu organizmu škodljive in povzročajo reakcije na koži ali pa mu je primešan prah drugih rastlin, ki vsebuje pigmet npr. indigo. Kot brezbarvno kano pa največkrat ponujajo prah sene (Casia obuvata)

CENA: 13,98€

....nakup....