Članek
ARGANOVO OLJE 30ML
Objavljeno May 19, 2015

SLASTNO IN ZDRAVO TAKO NA SOLATI KOT NA KOŽI


Arganovo olje je rastlinsko olje, proizvedeno iz jedrc plodov arganovega drevesa (Argania spinosa L.), ki raste samo še na jugozahodu Maroka in izvira iz terciarne dobe. Maroški domačini Berberi ga imenujejo tudi 'drevo življenja'.
Olje je cenjeno zaradi izrednih hranljivih inzdravilnih lastnostih. V kozmetiki je cenjeno in poznano kot maroško olje. 


KAKO NASTANE ARGANOVO OLJE: 
Plodovi iz arganovega drevesa so velikosti oreha in so lahko okrogle, ovalne ali stožčaste oblike. Pokriti so z debelo celulozno lupino, enako kot naš oreh. Cele plodove oluščijo, posušijo ter izluščijo jedrca. Ko so arganova jedrca popolnoma suha, jih zmeljejo in stiskajo.
V kozmetične namene se uporablja arganovo olje iz nepraženih jedrc je pa ravno tako primerno tudi za prehrano. Arganovo olje iz praženih jedrc ima mamljiv, slasten vonj in je odličen dodatek solatam, sladicam ali kar na kruhu. Kot namaz je zelo cenjen in hranljiv Amlu, sestavljen iz praženega olja, mandljev in medu.
Po stiskanju se arganovo olje dekantira ali prezrači ter pusti počivati ​​približno dva tedna. Trdi delci ki ostanejo ob stiskanju se tako usedejo na dno posode, kar ustvarja naravno usedlino.Takšno olje lahko nato nadalje filtriramo,  odvisno od zahteve  glede jasnosti in čistosti. 


KAJ VSE VSEBUJE ARGANOVO OLJE: 
Arganovo olje vsebuje veliko tokoferolov (vitamin E), fenole, karotene in maščobne kisline (80% nenasičenih maščobnih kislin). 
Glede uživanja in druge uporabe arganovega olja so bile narejene različne študije, ki so dokazale pozitivne učinke na zdravje.


UPORABA V KOZMETIKI: 

KOŽA: 

  • aknavost
  • luščenje kože, luskavica
  • mastna ali suha koža
  • Tudi za medicinsko uporabo proti revmatizmu in celjenju opeklin
  •  proti gubicam.

LASJE:
Za suhe, lomljive lase brez leska se priporoča nanos olja na celotno lasišče. Nanesemo in vmasiramo ga s krožnimi gibi pol ure pred umivanjem las, posebno pozornost pa namenimo razcepljenim konicam kadar je to potrebno. 

CENA: 9,90€

...nakup...