Članek
Kako Evropa bogati z vzdrževanjem svoje lastne teroristične epidemije
Objavljeno Aug 05, 2016

Čeprav Evropa nima takih problemov nasilja z orožjem kot ZDA, ki se s tem spopada, so Evropske vlade zaslužile čez milijardo evrov s financiranjem oboroženega nasilja na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Poročilo, ki ga je pripravila ekipa poročevalcev iz Balkan Investigative Reporting Network(BIRN) in Organized Crime and Corruption Reporting project(OCCRP), v katerem je ugotovljeno, da je skupina evropskih narodov zalagala z orožjem teroristične skupine na bližnjem vzhodu od 2012 in s tem zaslužila vsaj 1,2 milijardi evrov med procesom.
Poročilo navaja da je 68 letov v 13 mesecih transportiralo orožje in strelivo na Bližnji vzhod, vkljućno z NATO članico Turčijo, ki ga je nato dostavljala na krizna žarišča v brutalno državljansko vojno v Siriji in Jemnu. Prav tako je navedeno, da so ti leti le majhen delež od 1,2 milijarde evrov, ki so bili pridobljeni v trgovanje z orožjem med Evropo in Bližnjim vzhodom od 2012.
Zaključki poročila so grozljivo, milo rečeno, navedeno je:
“Arms export licenses, which are supposed to guarantee the final destination of the goods, have been granted despite ample evidence that weapons are being diverted to Syrian and other armed groups accused of widespread human rights abuses and atrocities.”
Če upoštevamo, da se Evropa bojuje z nadaljujočo se teroristično grožnjo, je evidentno da so se primera lotili z napačne strani, ker je sigurno da je najboljši način za boj s terorizmom prenehanje financiranja le tega.
Zelo zanimiv aspekt poročila je, da tekoč vojno profiterski posel vključuje narode, ki jih svet sprva ne bi obravnaval, kot tiste, ki so zelo interesirani za vojno. Dežele, ki prispevajo k teroristični grožnji, kot ugotovljeno v poročilu so: Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Češka republika in Romunija med mnogimi drugimi.
To poročilo izpostavlja naraščajoč problem, ki je ta da Evropske dežele služijo milijarde dolarjev od smrti in uničenja v Bližnjevzhodnem civilnem življenju. Štockholmski mednarodni mirovni inštitut(SIPRI) je ugotovil, da je bila Velika Britanija takoj druga za ZDA v prodaji orožja, zaslužila pa je 10,4 % od skupnih 401 milijard dolarjev od prodaje orožja po svetu za leto 2014.
Čeprav se te številke referirajo direktno na podjetja, ki prodajajo orožje, ostaja neizpodbitno dejstvo, da Evropske vlade ne naredijo nič, da bi to zaustavile. Pravzaprav bivši premier VB David Cameron vztraja pri izjavi, da ima VB enega od najbolj striktnih politik, kar se prodaje orožja tiče, verjame pa da imajo države pravico do samoobrambe.
Sramotno je, da Velika Britanija služi s prodajo orožja Savdski Arabiji v Jemnu-najbolj siromašni in obubožani deželi v Arabski regiji. Intervencija Savdske Arabije v Jemnu koristi edino Al Qaedi.
Prodaja orožja od Britanije do zatiralcev človeških pravic samo narašča. Ideja, da hočejo EVropske vlade preprečiti teroristične napade na evropskih tleh je smešna, če upoštevamo dejstvo, da Evropske vlade nadaljujejo z direktnim oboroževanjem terorističnih skupin in brutalnih režimov, ki izvažajo jihadistično filozofijo.
Ampak hej, služijo pa milijarde dolarjev...

http://www.balkaninsight.com/en/article/making-a-killing-the-1-2-billion-euros-arms-pipeline-to-middle-east-07-26-2016