Članek
Razvoj varjenja
Objavljeno Nov 11, 2015

Če pogledamo zgodovino, ki jo ima varjenje, potem lahko kaj hitro vidimo, da je varjenje imelo kar pestro zgodovino. Na samem začetku so seveda poznali le čiste osnove, ki pa so se potem kaj hitro nadgrajevale.

Na začetku so namreč poznali varjenje le na način, da se kovine zaradi vročine spojijo. Vendar pa seveda vse kovine niso enako odporne na vročino. Ene kovino vročino bolje prenašajo kot druge. Še posebej pa se je varjenje razvilo na področju izredno natančnega varjenja, torej tam, kjer moramo biti zaradi same narave varov izredno natančni. Takih primerov je tako izredno veliko in na srečo so se prijemi in načini varjenja temu prilagajali, tako da danes varjenje ni več spajanje kovin s pomočjo vročine, temveč precej zapleteno opravilo, ki se ga lahko opravlja za različne prijeme. Tako danes poznamo orodja za TIG varjenje, MIG/MAG, plazemsko ter MMA varjenje.

Postopki so med seboj izredno različni in čisto vsak postopek zahteva svoj način dela ter poznavanje postopka za ravnanje z aparatom. Prav zato, ker se je varjenje tako zelo razvilo, lahko danes delamo bistveno več stvari, še največja prednost pa je, da so aparati za to opravilo prosto dostopni čisto vsem uporabnikom, ki so pripravljeni na njihovo uporabo. Ni torej tako, kot lahko srečamo v marsikateri drugi panogi, ki je tako zelo zaprta, pa ne v smislu, da stroji niso na voljo v prosti prodaji, temveč so tako dragi, da se občasnim uporabnikom nakup dejansko enostavno ne splača izvršiti.