Članek
KAJ VSE LAHKO ZDRAVI KONOPLJA, KONOPLJINO OLJE, CBD OLJE?
Objavljeno Mar 06, 2018

Milou naravna kozmetika vam za informacijo poda naslednje:

Obrnite se vedno na vašega zdravnika.


VNETJA
Nedavne študije so pokazale, da imajo terpeni in kanabinoidi protivnetno delovanje na človeškem telesu.
Konoplja, zlasti če je sorta indica, ima pomembno mešanico terpenov in kanabinoidov, ki skupaj na receptorjih CB1, prisotnih v organizmu, proizvedejo sedativni učinek in olajšajo asimilacijo snovi same.
Učinek “spremstva” molekul konoplje izvajajo predvsem CBD, CBC, THCA, CBGA, CBDA in CBCA.

BOLEČINE
Zgodovinsko in znanstveno ima konoplja analgetični učinek na bolečino in najnovejša raziskava je pokazala pomembno vlogo konoplje v boju proti kroničnim bolečinam.
Potrebno je okrepiti študije o možni uporabi konoplje na področju terapije z bolečino, saj se je vsekakor izkazalo za učinkovitega zaveznika, ki ga je treba kombinirati s tradicionalnimi terapijami.
Aktivne sestavine, odgovorne za pozitiven učinek, povezane z “bolečinskim zdravljenjem”, so CBD, THC, CBC, CBN in CBGA

 NESPEČNOST IN APNEA SPANJA
Vnos terapevtske konoplje spodbuja reden spanec in pomaga pri preprečevanju nespečnosti. To je posledica njene interakcije z endokanabinoidnimi CB1 in CB2 receptorji, prisotnimi v telesu.
Uporaba kanabisa in zlasti uporaba molekul, kot so THC, CBG in CBN, je v več študijah pokazala povečanje urnega spanca in enostavnost zaspanega pri bolnikih, ki so bili pod takim zdravljenjem.
Prav zaradi tega so začeli zelo obetavne študije, katerih namen je pomagati pacientom, ki trpijo zaradi apneje v spanju, da bi našli učinkovito in “udobno” zdravljenje proti bolezni, ki povzroča naraščajoči odstotek moških in žensk.
Vendar je treba opozoriti, da če pri majhnih odmerkih kaže njene pozitivne lastnosti brez stranskih učinkov na večino bolnikov, bi lahko pri večjih odmerkih, vendar odvisno od posamezne osebe, povzročil učinke, ki so nasprotni tistim, za katere ste upali.

PROBLEMI PREBAVE IN ČREVESNIH KRČEV
Znanstveniki že več let preučujejo odnos med konopljo in prebavo in že dolgo velja, da je endokanabinoidni sistem odgovoren za lakoto, apetit, sitosti itd.
Nedavne študije so potrdile tudi to, kako konoplja pomaga pri modulaciji delovanja prebavnega sistema, kar spodbuja lažje prebavo in znatno zmanjšanje črevesnih krčev.
Molekula konoplje, ki pomaga pri prebavnem procesu, je predvsem CBD.

SLABOST IN BRUHANJE
Aktivacija endokanabinoidnega sistema omogoča modulacijo in zmanjšanje simptomov slabosti in bruhanja.
Nedavne raziskave, opravljene na bolnikih, ki se izvajajo s kemoterapijo, so pokazale, da lahko vnos kanabinoidov preprečuje občutke slabosti in bruhanja, ki jih pogosto povzroča terapija.
Da bi omogočili delovanje kanabinoidov na črevesni aparat, je veliko število CB1 in CB2 receptorjev, prisotnih v celotnem prebavnem traktu, in jih aktivirajo predvsem molekule CBD, THC in THCA.

POMANJKANJE APETITA

Ena izmed najbolj znanih lastnosti konoplje je stimulacija apetita, kar je posledica interakcije med konoplje in endokanabinoidnimi receptorji (CB1 in CB2), prisotnimi v človeškem telesu. Običajno človeško telo proizvaja snovi, ki lahko organizmu pokažejo, da ni lačno in da se človek počuti zadovoljen.Zanimiv vidik je, da če se proizvodnja teh istih substanc stimulira z vnosom kanabisa in še posebej molekule THC, potem bo telo zaznalo tudi povečanje apetita tudi po jedi.Samo to pomembno dejanje je na osnovi uporabe konoplje v terapijah, ki se ukvarjajo s pomanjkanjem apetita in hujšanjem pri tistih bolnikih z rakom ali aidsom.

UREDITE APETITA
Nekatera bolj znana in proučevana dejanja kanabinoidov  so na povečanje apetita, vendar nekatere študije kažejo, kako lahko interakcija med konopljo in endokanibinoidnim sistemom uravnava apetit.
Ureditev lakote, ki se uporablja za moduliranje vnosa hrane, je vidik, ki zahteva nadaljnje raziskave, saj niso znani in globoko raziskani vsi kompleksni mehanizmi interakcije med kanabinoidi in endokanabinoidnimi receptorji.

BAKTERIJE IN MIKROBI

Ena od manj znanih lastnosti kanabisa je njena močna antibakterijska in protimikrobna lastnost. Znanstvene raziskave kažejo, da uporaba naravnih kanabinoidov pomaga preprečevati in zmanjševati razvoj bakterij, ki pogosto postanejo odporne na normalne antibiotike. Z uporabo običajnih protibakterij, bakterija zlahka doseže stik z DNA antibiotikom in tako postane imuna na zdravljenje v srednjeročnem do dolgoročnem obdobju. Ta izmenjava informacij med bakterijo in DNA antibiotika je veliko težja, če je antibiotik naravni in izvira iz rastline, tako kot pri kanabisuMolekule, ki igrajo primarno vlogo pri antibakterijskem in protimikrobnem delovanju, so CBD, CBG, CBGA in CBCA.

PROSTI RADIKALI

Konoplja je seveda močan antioksidant in lahko ustavi proliferacijo oksidacijskih molekul, prisotnih v telesu. Zdi se, da imajo komponente kanabisa pomembno vlogo, celo višje od znanih vitaminov C in E, pri delovanju kontrasta z razvojem oksidantov, bolj znanega kot prosti radikali. Te lastnosti v glavnem dajejo THC, CBD in CBN.

DEPRESIJA
Depresija
 je v zadnjih letih ena najobičajnejših bolezni in se kaže s simptomi žalosti, nespečnosti, vztrajnega in stalnega slabega humorja in na splošno se izraža z nezmožnostjo občutka radosti.
Zdi se, da terapevtska konoplja, katere učinki za odmerjanje in sev so še vedno predmet raziskav, prispeva k modulaciji preko endokanabinoidnih receptorjev doživetja užitka in veselja.
Molekule konoplje, vključene v obvladovanje depresije, so CBD in THC.


ANKSIOZNOSTV zadnjih letih so vse bolj intenzivni ritmi in življenjski slogi prispevali k naraščanju primerov anksioznosti. Ena od metod, ki se lahko uporabijo za boj proti anksioznosti, je terapevtska konoplja in glavna zdravilna učinkovina pri obvladovanju tesnobe je CBD. Znanstvene študije so pokazale, da CBD prispeva, zlasti če se posamezno poskuša zmanjšati stopnje tesnobe tako pri ljudeh brez patologije kot tudi pri ljudeh, ki so podvrženi takim motnjam.

PSIHOTIČNO VEDENJE

Klinične in znanstvene študije so pokazale, da je CBD odličen tekmec konvencionalnih zdravil, ki se uporabljajo v boju proti shizofreniji in psihozam. V Združenem kraljestvu so nedavne raziskave primerjale CBD z običajnim zdravilom za psihozo. Rezultati so pokazali, da CBD ne trpi nobenih stranskih učinkov ali smrtnega odmerka za osebo.

KRČI

Pri bolnikih s krčmi je terapevtska konoplja pomemben zaveznik za doseganje boljše kakovosti življenja. Kurativni učinek konoplje poteka s pomočjo modulacijskega delovanja na endokanabinoidnem sistemu, ki pomaga pri obvladovanju krčev pri osebah, ki jih ta bolezen prizadene. Molekule, vključene v zdravljenje te patologije, so THC, CBD, CBN, THC.

EPILEPSIJA

Znanstvene študije so pokazale, da lahko terapevtska konoplja z visoko vsebnostjo CBD zmanjša (tako pogostost in intenzivnost) epileptične napade tudi pri tistih bolnikih, ki so odporni na običajne zdravilne učinkovine. V študiji GW Pharmaceuticals, v kateri je bil uporabljen eden od njihovih CBD pripravkov, je bilo pri pediatričnih bolnikih s Dravetovim sindromom ugotovljeno povprečno zmanjšanje 39% epileptičnih napadov.
Druge študije na tem področju še naprej specializirajo izdelke, ki temeljijo na CBD za različne vrste epilepsije.
Druga molekula, ki prispeva k koristnemu učinku pri zdravljenju epileptičnih stanj v povezavi s CBD, je molekula THCV, ki je prisotna tudi v konoplji.

NEVRODEGENERATIVNE BOLEZNI

Pokazalo se je, da terapevtska konoplja učinkovito deluje v boju proti masivni smrti nevronov.Ta lastnost je naklonjena široki uporabi kot sredstvo za kontrast večini nevrodegenerativnih bolezni, kot so Parkinsonova bolezen, amiotrofična lateralna skleroza ali multipla skleroza.Druge lastnosti kanabinoidov so omejiti vnetje živčnega tkiva in nadzirati delovanje belih krvnih celic, ko se premikajo v možgane in izven njih, da začnejo in / ali še naprej poškodujejo živčna tkiva.Najbolj aktivna načela proti tej bolezni so CBD in THC.

DIABETES

Raziskava, opravljena pri osebah s sladkorno boleznijo tipa I in tipa II, je pokazala, da imajo bolniki, ki običajno uživajo konopljo, nižjo raven insulina.

Poleg preprečevanja prevelikih ravni insulinakanabis prek molekule CBD ščiti živčne končice, ki pri bolnikih s sladkorno boleznijo prizadenejo draženje (v želodcu) in izgubo občutljivosti (udov).

PRURITUS IN PSORIAZA

Sistem endokanabinoidov igra pomembno vlogo pri uravnavanju življenjske dobe kožnih celic. Predvsem CBD ima protivnetno delovanje z vezavo na receptor CB2, ki preprečuje smrt in zato neprekinjeno nadomeščanje kožnih celic prispeva k zmanjšanju občutka in potrebi po srbenju. Popolnoma odsotnost neželenih učinkov in psihotropnih CBD je popolna sredstvo za kontrast in preprečevanje vnetja kože.

BOLEZNI IN ZLOMI KOSTI

Nedavne študije na univerzi v Tel Avivu so pokazale, da konoplja prispeva ne le k zdravljenju bolnikov z zlomi kosti, temveč tudi na zdravljenje in preprečevanje bolezni, kot je osteoporoza.

Raziskave so pokazale, da konoplja, še posebej CBD, poleg izboljšanja in spodbujanja zdravljenja zlomov kosti, omogoča kosti izboljša sposobnost, da se upirajo prihodnjim travmam.

Poleg CBD so druge molekule konoplje, vključene v zdravljenje bolezni kosti in zlomov, CBC, CBG, CBDV in THCV.

SPREMEMBA IMUNSKEGA SISTEMA IN PROLIFERACIJA TUMORSKIH CELIC

Že nekaj časa raziskovalci so dokazali pozitiven učinek konoplje na terapevtsko modulacijo procesov, povezanih z makrofagi in funkcijami limfocitov našega človeškega telesa, odgovornega za bolezni, kot so avtoimunske bolezni (npr skleroza, lupus, revmatoidni artritis) in tumorjev .

Konoplja, in zlasti CBD, z vezavo za najdemo po vsem telesu CB1 in CB2 receptorje, krepi nadzor celic, ki, če je prepuščena svoji usodi lahko sproži avtoimunosti.

Ravno ta učinek je za uporabo konoplje v boju proti sklerozi, ker je apoptoza celic, ki ga endokanabinoidni sistem nadzoruje, omogoča smrt bolnih celic, ki bi sicer omogočile napredek ali razvoj bolezni.

Enako načelo se uporablja v zadnjih študijah, ki uporabljajo konopljo v boju proti raku. Zdi se, da študije kažejo, da pojav apoptoz pomaga pri izbiri in odstranjevanju škodljivih celic za človeško telo.

Poleg CBD so druge molekule, ki delujejo v boju proti tem boleznim, CBG, THCA in CBDA.

SPREMEMBE KRVNEGA TLAKA

Nedavne študije so pokazale aktivno vlogo konoplje pri uravnavanju krvnega tlaka v primerih visokega pritiska, kjer ima konoplja antihipertenzivno vlogo in v primerih nizkega tlaka, kjer se zdi, da kanabis uravnava pretok krvi.

Te lastnosti prispevajo k varovalnemu učinku terapevtske konoplje pred tveganji za zdravje, ki jih povzročajo bolezni, povezane s krvnim tlakom, čeprav raziskava še ni v izčrpnem stanju in zagotovo je treba spodbujati nadaljnje študije glede potenciala, ki ga na tem področju kaže konoplja.

Glavne sestavine pri regulaciji tlaka so CBD in CBC.

ZAVRNITEV ORGANOV

Raziskovalci na Medicinski fakulteti Univerze v Južni Karolini so ugotovili, da ima THC pomembno vlogo pri odložitvi zavrnitve presajenega organa na živalskih morskih prašičih.

Raziskava je omogočila poudariti, kako CB1 in CB2 receptorji igrajo pomembno vlogo pri podaljšanju časa zavrnitve presajenih organov.

Tudi na tem področju kot tudi pri mnogih drugih, ki vključujejo konopljo, je treba izvesti nove raziskave in nove študije, da bi bolje analizirali potencial terapevtske konoplje.

GLAVKOM

Že dolgo je znano, da ima THC pomembno vlogo pri uravnavanju intraokularnega tlaka.

Če se potrdi delovanje THC, mehanizem, ki omogoča takšno interakcijo, ki še ni popolnoma razumljen. Vendar pa so študije uspele poudariti, kako se receptorji CB1 aktivirajo tako na ravni lokalnega očesa kot pozneje v fazi zaščite optičnih živcev s pomočjo antioksidativnih lastnosti kanabisa.

Za kontrast in preprečevanje glavkoma s konopljo je potrebna nadaljnja raziskava, zlasti za izboljšanje sposobnosti za uporabo THC terapije.

Niso zdravstveni nasveti in za nasvet obrnite se na vašega zdravnika.

Prevzeto iz MEDCANAPA

Če vas zanimajo CBD OLJA IN EKSTRAKTI JIH LAHKO DOBITE TUKAJ