Članek
Poizkus DPW
Objavljeno Sep 03, 2014

Razmislek o rezultatu pomladnih strank 2014

 

Namerno sem prispevku dal tovrsten naslov, saj smatram da se mora celoten pomladni blok zamisliti kaj počne narobe, da je iz rezultata l. 1996 ko je blok dobil volitve s 45:43 prišel na 26:62!! (Izpuščam predstavnika manjšin, ki bi sedaj naj avtomatično podpirala večino) V to leto se vračam tudi zato, ker je bilo to leto obdobje mojega aktivnega političnega udejstvovanja na državnem nivoju.

Ko sem se odločal ali sploh napisati prispevek sem se spraševal o smiselnosti tega početja iz najmanj dveh razlogov. Prvi je bil ta, da sem prestopil iz SDS v SLS, kar je za mnoge (verjetno v obeh grupacijah) zavrženo dejanje, ki jemlje pravico do oglašanja. Osnova, da smo se sploh pričeli pogovarjati o možnosti moje kandidature na listi SLS je bilo dolgo pismo, poslano predsedniku in nekaterim iz vodstva SDS. Drugi razlog, ki postavlja pod vprašaj smiselnost pisanja prispevka pa je ta, da ko sem v času volilne kampanje pošiljal pisma s predlogi, nisem dobil niti odgovora, da se naj grem z njimi solit?? J V tem opažam  podobnost med SDS in SLS.

Poudariti je potrebno, da moj prispevek ne bo »poglobljena visoko strokovna psihološko, sociološka analiza gibanja meritornih aspektov obdelanih v luči nerazumljivih trendov statističnih deviacij pred volitvami v zadnjih obdobjih.« Tovrstne analize prepuščam strokovnjakom in analitikom FDV-ja.

Moje razmišljanje je pogled povprečnega volivca, ki ve da lahko porabi samo toliko, kot ustvari. Ve, da bo moral izposojeno vrniti. Če ne on pa njegovi otroci ali vnuki. Ve, da samo ustvarjanje nove vrednosti prinaša rezultate. In (nenazadnje vsaj deloma) pozna tudi zgodovinska dejstva povojnih revolucionarjev in dandanes njihovih naslednikov (v nekaterih primerih tudi potomcev)

Smatram, da je takih volivcev velika večina od 50%, ki so iz razočaranja nad aktualnimi in 23-letnimi zgodovinskimi dogajanji ostali doma. Od uvedbe večstrankarskega sistema smo bili na desnici priče primata SKD potem SLS in nazadnje SDS. V zadnjem obdobju pa slišimo že napovedi nekaterih vidnih predstavnikov naslednice SKD (NSI) kako bodo v naslednjih desetih letih zavzeli prvo mesto »na desnici«

Ko smo v SDS l. 2000 dobili dva poslanca manj kot en mandat prej je bil glavni razlog za »veselje in uspeh« to, da smo končno postali prva stranka na desnici. Ni bilo pomembno, da je levica dobila skoraj dvotretjinsko večino. Pomembno je bilo, da smo postali prvi na desnici. Osebno mi tovrstno »praznovanje uspeha« ni bilo niti malo všeč. Nekatere izjave po minulih volitvah so mi te dogodke priklicale v spomin. Na desnici je edino NSI za enega poslanca povečala rezultat. SDS se je oslabila za pet mest, SLS je izpadla. To pomeni, da gredo proti cilju primata na desnici. Nek pameten mož je temu pred leti dejal: » Preveč petelinov in premalo gnoja.«

Nekateri, ki ste bili l.2004 skupaj z mano v SDS in ste potem odšli v SLS se boste mogoče spomnili, da sem na prvi seji IO v Grosupljem, ko smo proslavljali zgodovinski uspeh zmagovite stranke, opozoril da je tisti dan možno praznovanje, volitve 2008 pa se pričenjajo naslednji dan. Takratno in kasnejša opozorila so naletela več ali manj na gluha ušesa. Neposrečena kadrovanja in plačne reforme, premalo odločno ravnanje zoper korupcijo, ravnanja v državnih podjetjih in bankah, ko na mojo pobudo največja vladna poslanska skupina (preko »lastnih« nadzornikov«) ni mogla priti do podatkov kaj se tam dogaja…

Prepričan sem, da je v takih in podobnih dogodkih iskati razloge za razočaranja 50% deleža volivcev, kjer ob izdatni podpori levih medijev »seme vsegliharstva« obrodi obilne plodove.

K tem zgodovinskim osnovam pa na kratko dodajam še nekatera zapažanja zadnje kampanje.

Znanec iz Kamnika mi je dejal, da sicer razume zakaj si predsednik Bogovič ne želi izvolitve in je šel kandidirati v Lj. Ne razume pa zakaj si Zamernik ne želi izvolitve in kandidira v Kamniku, saj je vendar splošno znano, da so volivci SLS že v osnovi »lokalpatrioti«  in raje volijo »svojega« kot pa »uvoženega« kandidata. Ta pripomba napeljuje na razmišljanje ali ne bi bilo bolje, če predsednik sploh ne bi kandidiral in bi samo podpiral kandidatko v Krškem, ki bi s tem mogoče dobila manjkajočih 400 glasov več? Oz. še bolj zaskrbljujoče, kaj če so sicer nehoteno sporočilo tako dojeli volivci SLS širom po Slo? Praktično pri vseh stranka velja: Predsednik=stranka. Če si predsednik ne želi izvolitve? Kakšen je lahko logičen zaključek?

Zapletov z volilnimi materiali ne bom omenjal. Omenil pa bom zaključek volilne kampanje v MB. Karkoli si že mislimo(te) o g. Kanglerju, je vendarle treba vedeti, da je bil ne dolgo nazaj na listi SLS v tem mestu izvoljen v prvem krogu z več kot polovico oddanih glasov.  Zaradi tega se mi je zdelo zelo nekonstruktivno v »njegovem« mestu poudarjati kako je SLS znala narediti red z obsojenimi v svojih vrstah. Zagata je po razveljavitvi sodbe (kako bo z odvzetim mandatom drž. svetnika?) še večja. Priznati napako in se po njej opravičiti je vrlina, ki jo zmorejo samo največji ljudje. Kakšno bo (je) uradno stališče SLS do tega vprašanja sedaj?

»Na hitro« toliko. O možnih rešitvah za dosego boljšega volilnega rezultata pa kdaj drugič. Gotovo  nam ga ne bodo prinesli pozivi SMC-ju kaj »bi moral« narediti, saj ima »moral bi in trudili se bomo« ter podobnih »zavez« že sam več kot dovolj in ne potrebuje še naših.