Članek
Knjiga napisana pred več kot 100 leti
Objavljeno May 20, 2015

Predstavitev

 

 

PRED PRIBLIŽNO OSEMNAJSTIMI MESECI mi je moški, ki ga nikoli nisem srečala, poslal knjigo, o kateri nikoli nisem slišala, avtorja, ki je pokojni že skoraj 90 let.

 

Ta majhna knjiga je spremenila moje celotno življenje. Ko sem praktično preskusila principe, o katerih boste brali v tej knjigi, so bili rezultati neverjetni – začeli so se takoj in se nadaljujejo vse do danes.

 

Ko je knjiga Znanstveni pristop k pridobivanju bogastva tistega dne popoldne prispela v moj poštni nabiralnik, sem takoj strgala ovoj, sedla in jo prebrala z odprtim razumom – največ zato, ker je bil naslov tako mikaven.

 

Čeprav moram priznati, da sem naletela na starinski (arhaični) jezik in so bile v prvem delu nekatere ideje dokaj nejasne, je bilo tam nekaj, kar me je prisililo, da sem dvakrat ali trikrat prebrala te majhne nejasne odseke, dokler nisem razumela!

 

Ko sem enkrat naredila to, nisem mogla prenehati z branjem knjige, dokler je nisem cele prebrala!

 

Takoj sem začela praktično preskušati to, kar knjiga opisuje ... in vse se je začelo spreminjati.

 

"Naključja" so se dogajala – srečna, ki so vodila k poznanstvom z ljudmi ... to je vodilo k še več poznanstvom ... to je povzročilo dotekanje denarja v moji smeri v vedno večjih zneskih in iz različnih virov, vključujoč iz novih in nepričakovanih.

 

Čeprav je spreminjanje običajnega osebnega razmišljanja težko in še nisem tako dobra, kot nameravam biti, je moj posel začel "tiktakati", prihodki so se podvojili, nato potrojili in še vedno naraščajo ... moje utesnjeno mestno stanovanje sem zamenjala za prostorno hišo na obali ... vzpostavila sem koristne nove odnose z mnogimi plemenitimi, uspešnimi, premožnimi ljudmi ... in priložnosti biti, početi, imeti in dajati več, vedno znova trkajo na moja vrata, skoraj dnevno.

 

Osupljivo je – in čudovito. Dokler ni prispela ta knjiga, mi nič, karkoli sem pred tem prebrala, ni tako jasno razložilo, da obstajajo univerzalni zakoni, kar se tiče bogastva in uspeha in da bodo, če se le ravnam po teh zakonih – plavati s tokom namesto proti njemu (navadno nezavedno) – rezultati, ki jih želim doseči, prišli do mene.

 

Če bom znanstveno ustvarila vzroke bogastva, bom vedno ustvarjala rezultate. Avtor Wallace D. Wattles nemudoma pove, da namesto, da se sprašuješ, kako ti principi delujejo, jih moraš preprosto sprejeti in začeti uporabljati v praksi. Torej sem naredila tako, pa čeprav sem se ob branju ujela, kako se od časa do časa upiram in mislim "No, s tem pa ne vem, če se lahko strinjam." Vendar sem se že odločila, da sprejmem (vsaj začasno) vsako trditev, kot da bi dejansko popolnoma verjela vanjo.

 

Do takrat, ko sem zaključila s knjigo, sem že razumela, zakaj je vključil to opozorilo. Vedite, da bodo nekatere stvari, o katerih boste brali ali jih slišali, najverjetneje nasprotovale nekaterim vašim prejšnjim razmišljanjem. To, kot kaže, velja za večino ljudi. Vendar nadaljujte in kmalu boste videli, kako g. Watlles lepo gradi vsako poglavje na tistem, kar je predstavil v predhodnem poglavju. Mislim, da boste presenečeni izrekli – kot sem jaz in mnogi drugi – "Oh, zdaj vidim, zakaj je prej rekel to. Zdaj vidim, kako se vse prilega skupaj."

 

Verjamem tudi, da vas bo razveselilo spoznanje, da je bistveno za obogatitev po metodi, kot je opisana tukaj, da privzamete in prakticirate to, kar vsi poznamo kot Zlato pravilo ... da je dnevno prakticiranje hvaležnosti ena izmed poti, da bo bogastvo prišlo k vam ... in da boste z izpolnitvijo svojih finančnih sanj skozi to metodo obogatili vsakega, ki bo prišel v stik z vami.

 

Daleč od jadikovanja pes-psa-požre, izboriti si svojo pot do vrha, mentalitete karkoli za kovanec, kar mnogi verjamejo, da je edina pot do bogastva.

 

Pozorno prisluhnite sporočilu te knjige z odprtim razumom. Pridobite si brezplačno kopijo celotne angleške različice , na spletni strani The Science of Getting Rich Network – www.scienceofgettingrich.net – in jo preberite.

 

Natisnite jo in jo podarite svojim prijateljem. Lahko jo ponujate na svoji spletni strani, če želite. Pridružite se mreži in dobili boste brezplačen tedenski elektronski časopis, kjer člani delijo svoje vpoglede in osupljive izkušnje. Ves čas se osredotočajte na svojo lastno vizijo in jo delite z drugimi enako mislečimi ljudmi, ki počnejo isto.

 

VIDELI boste rezultate.

 

Že zdaj imate v sebi vse, kar potrebujete, da lahko spremenite svoje sanje v realnost. Vi ste neskončno dragocena oseba z edinstvenimi možnostmi. Četudi o sebi ne mislite kot o ustvarjalni osebnosti in tudi če ste že kdaj doživeli neuspeh, pa tudi če mislite, da ste poskusili že vse, odprite svoj razum tej knjigi.

 

Verjetno ste že slišali rek: "Ko je študent pripravljen, pride učitelj." To je vsekakor držalo zame in mnoge, mnoge druge in morda ste tudi vi pripravljeni – prav zdaj. Če na področju dobička in osebnega uspeha ta trenutek niste tam, kjer bi radi bili, morda problem ni toliko v tem, kaj počnete, ampak v tem, kako to počnete. In to se prične pri tem, kako razmišljate. Če želite spremeniti svoje življenje, morate morda spremeniti samo svoje razmišljanje.

 

Rebecca Fine

Olympia, WA

November, 1999

http://www.scienceofgettingrich.net

 

Malo sem uredila 90 let star rokopis, da ga čim bolj prilagodim modernim bralcem. Žal se v angleškem jeziku še vedno ni možno elegantno izogniti popolni uporabi moškega spola za predstavljanje vseh ljudi, še posebej, kadar delaš s tako staro knjigo.

 

Na srečo pa imamo ženske obilo izkušenj s tem, da se znamo razbrati – ravno tako, kot smo se naučile plesati vzvratno! Kjer ne ovira lepote pisanja, sem spremenila mož v oseba, možje v ljudje in moški rod v človeštvo. V čast g. Wattlesu, čeprav je pisal takoj po prehodu v 20.-to stoletje, služi jasna opredelitev, da velja Znanstveni pristop k pridobivanju bogastva enako za moške in ženske.

 

Rebecca


Predgovor

 

 

TA KNJIGA JE PRAGMATIČNA, NE FILOZOFSKA – praktični priročnik, ne razprava po teoretskih izhodiščih. Namenjena je moškim in ženskam, katerih najbolj nujna potreba je denar, tistim, ki želijo najprej obogateti in šele potem filozofirati. Je za tiste, ki hočejo rezultate in so pripravljeni sprejeti znanstvene ugotovitve kot osnovo za dejavnost, brez da bi morali skozi procese, ki so pripeljali do teh ugotovitev.

 

Pričakuje se, da bo bralec zaupal temeljnim trditvam, prav tako kot bi sprejel izjave, ki se nanašajo na fizikalne zakone o elektriki, če bi jih oznanila Marconi ali Edison, in da bo zaupal trditvam, tako da bo dokazal njihovo resničnost z aktivnostjo, naravnano po njih, brez strahu ali obotavljanja. Vsak moški ali ženska, ki bi storila to, bosta zanesljivo postala bogata, ker je tukaj uporabljena znanost natančna znanost in je neuspeh nemogoč.

 

Pri pisanju te knjige sem žrtvoval vse ostale premisleke za jasnost in enostavnost sloga, da ga lahko vsi razumejo. Načrt aktivnosti, ki je razgrnjen tukaj, je bil izveden iz ugotovitev filozofije. Temeljito je bil preskušen in prinaša najvišji test praktičnega eksperimenta: Deluje.

 


Pravica, biti bogat

 

 

KARKOLI JE POVEDANEGA V POVELIČEVANJE SIROMAŠTVA, dejstvo ostaja, da ni možno živeti resnično dovršenega in uspešnega življenja, razen če si bogat. Nihče se ne more dvigniti do največje možne višine v talentu ali duhovnem razvoju, razen če nima veliko denarja, saj mora za razvoj duha in talenta posedovati stvari za uporabo, teh stvari pa ne more imeti, če nima denarja, da bi jih kupil.

 

Človek se razvije v razumu, duhu in telesu z uporabo stvari, družba pa je organizirana tako, da človek mora imeti denar, da lahko postane lastnik stvari. Torej mora biti osnova vsega napredka znanstveni pristop k pridobivanju bogastva.

 

Predmet vsega življenja je razvoj in vse kar živi, ima neodtujljivo pravico do vsega razvoja, ki ga je zmožno doseči.

 

Pravica vsakega posameznika do življenja pomeni pravico imeti prosto in neomejeno možnost uporabe vseh stvari, ki so morda nujne za njegov polni mentalni, duševni in fizični razvoj; ali z drugimi besedami, njegova pravica biti bogat.

 

V tej knjigi o bogastvu ne bom govoril na simboličen način. Biti resnično bogat ne pomeni biti zadovoljen z malo. Sploh nihče ne bi smel biti zadovoljen z malo, če je sposoben uporabiti in uživati v več. Smisel narave je napredek in razvoj življenja in vsakdo naj bi imel vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in bogastvu življenja. Biti zadovoljen z manj je grešno.

 

Oseba, ki je lastnik vsega, kar si želi za življenje – celo življenje – je bogata in nihče, ki nima veliko denarja, ne more imeti vsega, kar hoče. Življenje je tako napredovalo in postalo tako zapleteno, da potrebujeta celo najbolj povprečna moški ali ženska veliko premoženje, da bi lahko živela na način, ki se samo približa popolnosti. Vsak posameznik ima naravno hotenje, da bi postal vse kar je sposoben postati. Ta želja po uresničitvi naravnih sposobnosti je v človeški naravi prirojena; ne moremo si pomagati, da ne bi hoteli biti vse kar smo lahko. Uspeh v življenju je to, kar želimo biti. Kar želimo biti, lahko postanemo samo z uporabo stvari, prosto uporabo stvari pa si lahko zagotovimo samo tako, da postanemo dovolj bogati, da jih lahko kupimo. Torej je najbolj bistveno izmed znanj, da razumete znanstveni pristop k pridobivanju bogastva.

 

Nič ni narobe, če si želite biti bogati. Želja za bogastvom je pravzaprav želja za bogatejšim, bolj polnim in obilnejšim življenjem – ta želja je hvalevredna. Oseba, ki si ne želi živeti bolj polno (bogato), je nenormalna, kar velja tudi za osebo, ki si ne želi dovolj denarja, da bi kupila vse, kar hoče.

 

Obstajajo trije motivi, za katere živimo: živimo za telo, živimo za razum in živimo za duha. Nobeden izmed teh ni boljši ali svetejši od ostalih; vsi trije so enako zaželeni in nobeden izmed treh – telo, razum ali duh – ne more živeti polno, če je katerikoli od ostalih prikrajšan za polno življenje in izražanje. Živeti samo za duha in zanikati razum ali telo ni prav in ne plemenito, prav tako je narobe živeti za inteligenco in zanikati telo ali duha.

 

Vsi poznamo odurne posledice življenja za telo in zanikanje tako razuma kot duha in vidimo, da pravo življenje pomeni popolno izražanje vsega, kar posameznik lahko ponudi skozi telo, razum in duha.

 

Karkoli nekdo reče, nihče ne more biti res srečen ali zadovoljen, razen če njegovo telo živi polno v vseh pogledih in razen, če isto velja tudi za njegov razum in duha. Kjerkoli je neizražena možnost ali delovanje, ki išče izvršitev, tam je nezadovoljena želja. Želja je možnost, ki se hoče izraziti oziroma delovanje, ki išče izvršitev.

 

Posameznik ne more živeti telesno polno brez dobre hrane, udobnih oblačil, toplega zavetja in svobode pred prekomernim težkim delom. Počitek in rekreacija sta prav tako potrebna za njegovo fizično življenje.

 

Posameznik ne more živeti razumsko polno brez knjig in časa, da jih lahko študira, brez priložnosti za potovanje in opazovanje ali brez intelektualne družbe.

 

Za razumsko polno življenje mora imeti posameznik intelektualno rekreacijo in se mora obdati z vsemi objekti umetnosti in lepote, ki jih je sposoben uporabljati in ceniti.

 

Za duhovno polno življenje mora imeti posameznik ljubezen in ljubezen je zanikanje pomanjkanja.

 

Najvišjo osebno srečo najde posameznik v pridobitvi koristi za tiste, ki jih ima rad; ljubezen najde svojo najbolj naravno in spontano obliko izražanja v dajanju. Posameznik, ki nima ničesar za ponuditi, ne more izpolniti svojega položaja kot zakonski partner ali starš, kot državljan ali kot človeško bitje. V uporabi materialnih stvari človek najde polno življenje za svoje telo, razvije svoj razum in razprostre svojega duha. Torej je najpomembnejše za vsakega posameznika, da je bogat.

 

Torej je popolnoma pravilno, da si želite biti bogati. Če ste normalen moški ali normalna ženska, si ne morete pomagati, da tako čutite. Popolnoma pravilno je, da namenite svojo najboljšo pozornost znanstvenemu pristopu k pridobivanju bogastva, saj je najplemenitejša in najpotrebnejša vseh študij. Če zapostavljate ta študij, potem zanemarjate dolžnost do sebe, do Boga in človeštva, saj Bogu in človeštvu ne morete veličastneje služiti, kot tako, da naredite čim več iz sebe.

 


Znanstveni pristop k pridobivanju bogastva obstaja

 

 

ZNANSTVENI PRISTOP K PRIDOBIVANJU BOGASTVA OBSTAJA in je natančna znanost, tako kot algebra ali aritmetika. Obstajajo določeni zakoni, ki upravljajo pridobivanje bogastva in ko se enkrat naučite teh zakonov in vsakega ubogate, boste postali bogati z matematično gotovostjo.

 

Lastništvo nad denarjem in posestjo je rezultat opravljanja stvari na določen način in tisti, ki počnejo stvari na določen način – namenoma ali nevede – postanejo bogati, medtem ko tisti, ki stvari ne počno na določen način – ne glede na to, kako trdo delajo ali kako sposobni so – ostanejo revni.

 

Naraven zakon govori, da enaki vzroki vedno proizvedejo enake učinke in zato bosta vsak moški ali ženska, ki se bosta naučila početi stvari na ta določen način, nezmotljivo postala bogata.

 

To, da je zgornja trditev pravilna, je prikazano z naslednjimi dejstvi:

 

Postati bogat ni stvar okolja, ker če bi bilo, bi vsi ljudje v določenih soseščinah postali premožni. Prebivalci enega mesta bi bili vsi bogati, medtem ko bi bili tisti v drugih mestih vsi revni, ali pa bi se vsi prebivalci ene države valjali v premoženju, medtem ko bi bili tisti iz sosednjih držav revni.

 

Domala vsepovsod vidimo bogate in revne, kako živijo eden ob drugem, v istem okolju in pogosto zaposleni v isti stroki. Kadar sta dva posameznika na istem področju in v istem poslu, pa eden postane bogat, medtem ko drugi ostane reven, nam to pokaže, da postati bogat primarno ni stvar okolja. Nekatera okolja so lahko bolj naklonjena od ostalih, vendar pa, kadar sta dva posameznika iz istega posla v istem okolju in eden obogati, medtem ko drugi propade, to kaže, da je postati bogat rezultat počenjanja stvari na določen način.

 

Nadalje, sposobnost početi stvari na ta določen način ni izključno zaradi posedovanja talenta, saj mnogi zelo talentirani ljudje ostanejo revni, medtem ko drugi, ki imajo zelo malo talentov, postanejo bogati.

 

S proučevanjem ljudi, ki so postali bogati, ugotovimo, da so povprečni v skoraj vseh pogledih, nimajo nič kaj večjih talentov in sposobnosti kot drugi ljudje. Očitno je, da niso postali bogati, ker posedujejo talente in sposobnosti, ki jih ostali nimajo, ampak zato, ker počnejo stvari na določen način.

 

Postati bogat ni rezultat varčevanja ali gospodarnosti. Mnogi skopi ljudje so revni, medtem ko so tisti, ki prosto trošijo, pogosto bogati.

 

Bogat ne postaneš tako, da počneš stvari, ki so ostalim spodletele, saj na primer dva posameznika v istem poslu pogosto počneta popolnoma enake stvari in eden postane bogat, medtem ko drugi ostane reven ali propade.

 

Iz vseh teh stvari moramo priti do ugotovitve, da je postati bogat rezultat počenjanja stvari na določen način.

 

Če je postati bogat rezultat počenjanja stvari na določen, gotov način in če enaki vzroki vedno proizvajajo enake učinke, potem lahko vsak moški ali ženska, ki počneta stvari na določen način, postaneta bogata in vso zadevo je možno pripeljati v domeno natančne znanosti.

 

Na tem mestu se pojavlja vprašanje, če ni ta določen način pretežak za večino in mu samo nekateri lahko sledijo. Kot smo lahko videli, to ne more biti res (vsaj kar zadeva naravne sposobnosti). Talentirani ljudje postanejo bogati in tepci obogatijo; briljantno inteligentni ljudje postanejo bogati in zelo neumni ljudje obogatijo; psihično močni ljudje postanejo bogati in šibki in bolni ljudje obogatijo.

 

Neka stopnja sposobnosti razmišljanja in razumevanja je, seveda, nujna, vendar kar zadeva vprašanje naravne sposobnosti, lahko vsak moški ali ženska, ki imata dovolj čuta za branje in razumevanje teh besed, zanesljivo postaneta bogata.

 

Prav tako smo videli, da to ni stvar okolja. Seveda lokacija nekaj šteje. Nekdo ne more iti v osrčje Sahare in pričakovati, da bo poslovno uspešen.

 

Postati bogat vključuje potrebo po stiku z ljudmi in biti tam, kjer so ti ljudje prisotni, če so ti ljudje nagnjeni k poslovanju, kakor bi radi poslovali vi, toliko bolje. To pa je tudi vse, do kod gre pomen okolja. Če lahko kdorkoli v vašem mestu postane bogat, potem lahko obogatite tudi vi in če lahko postane bogat kdorkoli v vaši državi, potem lahko tudi vi obogatite.

 

Znova, ni važno izbrati nek določen posel ali poklic. Ljudje postanejo bogati v vsakem poslu in v vsakem poklicu, medtem ko njihovi prvi sosedje v istem poklicu ostanejo revni.

 

Res je, da vam bo šlo najboljše v poslu, ki ga imate radi in vam je všeč. Če imate določene talente, ki so dobro razviti, boste najbolje napredovali v poslu, ki kar kliče po uporabi teh talentov.

 

Prav tako boste najbolj uspevali v poslu, ki je najbolj prikladen za vašo lokacijo: prodajalcu sladoleda bo šlo bolje v toplejših krajih kot na Grenlandiji, ribolov na losose se bo bolje obnesel na severozahodu kot na Floridi, kjer pač ni lososov.

 

Vendar ob teh splošnih omejitvah postati bogat ni odvisno od vaše vključenosti v nek poseben posel, ampak od tega, da počnete stvari na nek določen način. Če ste zdaj v nekem poslu in vsakdo na tem področju v istem poslu že postaja bogat, medtem ko vi ne postajate bogati, potem je to preprosto zato, ker ne počnete stvari na enak način, kot to počnejo drugi.

 

Pomanjkanje kapitala nikomur ne preprečuje postati bogat. Res je, da s tem, ko pridobite kapital, rast pride lažje in hitreje, vendar je tisti, ki ima kapital, že bogat in mu ni treba razmišljati, kako bo to postal. Ne glede na to, kako revni ste, če začnete počenjati stvari na določen način, boste začeli pridobivati bogastvo in začeli boste pridobivati kapital. Pridobivanje kapitala je del procesa postajanja bogat in je del rezultata, ki vedno sledi počenjanju stvari na določen način.

 

Lahko ste najrevnejša oseba na kontinentu in globoko v dolgovih. Morda nimate niti prijateljev, vpliva, ne virov, toda če začnete početi stvari na ta način, morate nezmotljivo začeti postajati bogati, ker enaki vzroki morajo proizvajati enake učinke. Če nimate kapitala, ga lahko pridobite. Če ste v napačnem poslu, lahko greste v pravi posel. Če ste v napačnem okolju, se lahko preselite na pravo področje.

 

In to lahko naredite tako, da začnete v svojem trenutnem poslu in v svojem sedanjem okolju početi stvari na določen način, kar vedno povzroči uspeh. Začeti morate živeti v harmoniji z zakoni, ki vladajo vesolju.

Celo knjigo lahko preberete tu:

https://www.dropbox.com/s/u4mkgrlx4kde9hd/wallace%20d.doc?dl=0