Članek
Mizarstvo v preteklosti
Objavljeno Oct 07, 2014

Mizarstvo je prastara dejavnost s katero se v Sloveniji ukvarja veliko podjetnikov in običajno zajema izdelavo vseh vrst pohištva za notranje ali zunanje prostore. Z dejavnostjo kakršno je mizarstvo se človeštvo že dolgo ukvarja in včasih je veljalo, da se je ta dejavnost prenašala iz roda v rod. Tudi v sodobnem svetu je v nekateri primerih še vedno tako, saj gredo sinovi velikokrat še vedno po očetovih stopinjah in se tako odločijo za izobrazbo mizarja. Mizarstvo je skozi zgodovino potekalo večinoma ročno in je bilo tako veliko bolj zahtevno kakor pa danes, saj je tehnologija tudi na tem področju močno napredovala. Oblikovanje lesa tako večinoma poteka strojno in le redki mizarji se še poslužujejo ročne obdelave lesa.

Mizarstvo katero ima v lasti sodobno strojno opremo lahko tako veliko hitreje in rutinsko izdeluje pohištvo po meri. Čeprav je pohištvo izdelano hitreje, pa zato ni nič manj natančno, saj je strojna oprema lahko tudi računalniško vodena. Ročne obdelave lesa se mizarji večinoma lotevajo bol poredko, saj le ta zahteva veliko več časa, predvsem pa bi takšno pohištvo dosegalo astronomske cene. Takšna obdelava lesa se v današnjih časih namenja zgolj posebnim lesenim predmetom za katere se smatra, da so umetniška dela. Nekateri mizarji so tako postali pravi mojstri, saj so začeli mizarstvo jemati kot posebno vrsto umetnosti.

Današnja mizarska izobrazba se je začela močno razlikovati od tiste iz preteklosti. Vse več mizarjev se poleg klasične izobrazbe odloča tudi za naknadno izobraževanje na področju notranje opreme. Udeležijo se lahko različnih tečajev iz omenjenega področja, obstajajo pa tudi samoplačniške univerzitetne izobrazbe iz področja opremljanja notranjih prostorov.