Članek
VLAGANJE V LJUDI JE BOGASTVO - KAKO DO IZOBRAŽENIH MIZARJEV?
Objavljeno Jan 14, 2023

Andrej Vencelj, lastnik in direktor družinskega podjetja Mizarstvo Vencelj, priznava, da poklici v delovno intenzivnih panogah na žalost danes za mlade niso atraktivni, zato se jim ti izogibajo.

"Danes delo v Sloveniji ni več vrednota, delavci pa niso več cenjeni," je prepričan Andrej Vencelj, lastnik podjetja Mizarstvo Vencelj. 

"Čeprav imamo v Sloveniji številna uspešna obrtniška podjetja s stabilnim poslovanjem, kjer delavci zaslužijo precej več od minimalne plače in prejemajo redna plačila, se jim mladi izogibajo v velikem loku," opaža Vencelj, ki zaposluje 15 delavcev.

"Slovenija je preveč socialna država"
Meni, da višina plač ni pravi vzrok nastale situacije, temveč bolj negativna publiciteta do gospodarstva. "Danes delo v Sloveniji ni več vrednota, delavci pa niso več cenjeni. Vzrok pripisujem temu, da je Slovenija preveč socialna država. To ljudje na veliko izkoriščajo, zato jim ni treba delati," je prepričan podjetnik iz Šentvida pri Stični, ki s pohištvom večinoma opremlja hotele v tujini.

Ker v svoje vrste vse težje privabijo izobražene mizarje, so jih pripravljeni tudi sami izobraziti. "Če bo edini izhod v sili uvoz delavcev iz tujine, se bomo posluževali tudi tega ukrepa," še sklene Vencelj.

Vir: Siolnet (2018) Ker niso vlagali v ljudi, imajo danes težave pri iskanju zaposlenih

#IvančnaGorica