Marinka Marinčič KMEČKI GLAS

odgovorna urednica Kmečkega glasa

Prijatelji (18)
Dragica Heric KMEČKI GLAS
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
Alen Osenjak
Ziliute88edita Edita
Geza Grabar
Barbara Remec KMEČKI GLAS
Bojana Jerina
Karmen Gostinčar
Spremljevalci (3)
Marja Mavse
Jerneja Ksir
Dajana Babič

Kategorija: krškopoljski.prašič

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

18.540 kmetij smo izgubili v 20 letih
Zaradi jelenov 30.000 krav dojilj manj!
Vinogradniki, bodite pozorni na zlato trsno rumenico
Cvetoči kozolec
Varstvo jagodičastega sadja
Krvavice
Rekordni stroški pridelave pšenice letine 2022
Rejci krškopoljskih prašičev zaščiteni pred potvorbami
Janku Mazeju v slovo so zapele motorke
Z njivsko preslico do zdravih rastlin in pridelkov
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
1 maj
( 1 )
ajda
( 2 )
akcije
( 1 )
analiza
( 1 )
APK
( 3 )
ARSKTRP
( 3 )
arso
( 1 )
asimina
( 1 )
balirka
( 1 )
bencin
( 1 )
biki
( 6 )
Bled
( 1 )
bolezni
( 4 )
BON21
( 1 )
bonton
( 1 )
Božič
( 3 )
breskve
( 4 )
brokoli
( 1 )
buče
( 1 )
čaj
( 1 )
čebele
( 7 )
čebula
( 4 )
cene
( 6 )
česen
( 7 )
covid19
( 2 )
cvetje
( 3 )
cviček
( 1 )
ČZS
( 1 )
darilo
( 1 )
davki
( 6 )
ddv
( 1 )
demenca
( 1 )
denar
( 2 )
detelja
( 1 )
divjad
( 4 )
domače
( 1 )
dražba
( 1 )
dren
( 1 )
drevesa
( 1 )
drva
( 3 )
država
( 2 )
dubaj
( 1 )
edavki
( 1 )
EIP
( 1 )
evri
( 1 )
expo
( 1 )
Fendt
( 1 )
ffs
( 2 )
fižol
( 1 )
furs
( 4 )
gasilci
( 2 )
gnojila
( 3 )
gobe
( 1 )
govedo
( 5 )
Gozd
( 12 )
gozdovi
( 1 )
grozdje
( 4 )
GVŽ
( 1 )
gzs
( 1 )
higiena
( 1 )
hlevi
( 2 )
hmelj
( 1 )
Hrana
( 7 )
hren
( 1 )
hruške
( 4 )
izdelki
( 2 )
Izrael
( 3 )
izvoz
( 2 )
jablane
( 3 )
jabolka
( 7 )
Jagode
( 5 )
jajca
( 3 )
jaslice
( 1 )
ječmen
( 6 )
JOGURTI
( 1 )
judje
( 1 )
kače
( 1 )
Kapital
( 1 )
kava
( 2 )
KGZS
( 40 )
klobase
( 1 )
kmet
( 2 )
kmetija
( 7 )
kmetije
( 12 )
kmetje
( 31 )
kokoši
( 2 )
koline
( 4 )
kolobar
( 2 )
konji
( 4 )
KOPOP
( 3 )
koprena
( 1 )
korona
( 1 )
koruza
( 11 )
kosilo
( 1 )
košnja
( 4 )
kostanj
( 1 )
koze
( 3 )
Kozolci
( 1 )
kozolec
( 1 )
kraja
( 1 )
krave
( 5 )
krediti
( 1 )
kriza
( 2 )
krma
( 7 )
krompir
( 18 )
kruh
( 2 )
Krvavec
( 1 )
kuhanje
( 1 )
kuhinja
( 1 )
KULTURA
( 1 )
( 1 )
les
( 3 )
letina
( 1 )
lisice
( 1 )
Logar
( 1 )
lokalno
( 1 )
lovci
( 2 )
mačke
( 2 )
maj
( 1 )
maline
( 7 )
med
( 9 )
medved
( 1 )
meja
( 1 )
meso
( 7 )
Metulji
( 1 )
MKGP
( 19 )
mladi
( 1 )
mleko
( 14 )
mlin
( 1 )
moka
( 3 )
molža
( 1 )
mop
( 2 )
nafta
( 4 )
nagrada
( 2 )
narava
( 2 )
neurje
( 1 )
njive
( 5 )
okolje
( 1 )
olje
( 2 )
oljke
( 3 )
OMD
( 12 )
orehi
( 1 )
otroci
( 1 )
Ovce
( 6 )
paprika
( 1 )
paša
( 4 )
pecivo
( 3 )
pelin
( 1 )
penine
( 1 )
pes
( 1 )
petje
( 1 )
Petrol
( 1 )
pijače
( 1 )
pirhi
( 2 )
pitanci
( 3 )
pivo
( 1 )
pkp10
( 3 )
PKP7
( 1 )
plača
( 1 )
planine
( 2 )
podpora
( 1 )
poletje
( 2 )
polži
( 1 )
pomlad
( 2 )
pomoč
( 11 )
ponikva
( 1 )
Ponudba
( 1 )
popusti
( 1 )
Posavje
( 1 )
potica
( 4 )
pozeba
( 13 )
Praznik
( 1 )
prodaja
( 2 )
prp
( 3 )
pšenica
( 13 )
Ptice
( 1 )
PUJSKI
( 1 )
radič
( 3 )
razpisi
( 1 )
razvoj
( 1 )
ribez
( 3 )
roboti
( 1 )
rožice
( 1 )
( 1 )
sadike
( 6 )
sadje
( 13 )
sajenje
( 1 )
salame
( 1 )
SEJEM
( 2 )
šeme
( 2 )
semena
( 5 )
seno
( 2 )
SETEV
( 1 )
sidg
( 1 )
šipek
( 1 )
sir
( 1 )
sirarna
( 1 )
škarpe
( 1 )
škoda
( 3 )
SKP
( 4 )
SKP EU
( 1 )
SKS
( 2 )
SKZ
( 1 )
slive
( 2 )
sls
( 2 )
smrt
( 1 )
SN SKP
( 1 )
soja
( 1 )
soki
( 1 )
solata
( 10 )
šopek
( 1 )
sorta
( 2 )
sorte
( 1 )
šunka
( 1 )
suša
( 3 )
tajkuni
( 2 )
tatovi
( 1 )
teleta
( 1 )
telice
( 2 )
TNP
( 1 )
toča
( 1 )
toplota
( 1 )
traktor
( 4 )
Trg
( 1 )
trgatev
( 2 )
triglav
( 2 )
trta
( 1 )
tujci
( 1 )
Turizem
( 2 )
ukrepi
( 2 )
ustava
( 1 )
varnost
( 2 )
varoja
( 1 )
vera
( 1 )
vinarji
( 2 )
vino
( 6 )
virus
( 1 )
virusi
( 2 )
Vlada
( 2 )
vloga
( 1 )
vloge
( 3 )
voda
( 2 )
volitve
( 6 )
vrhnika
( 1 )
Vrt
( 4 )
vrtnice
( 1 )
vrtnine
( 18 )
VRTOVI
( 1 )
zadruge
( 3 )
zdravje
( 8 )
zelenjava
( 30 )
zelje
( 1 )
Zemlja
( 1 )
žetev
( 3 )
zima
( 2 )
žita
( 3 )
ZSPM
( 1 )
ZZS
( 7 )
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2022
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Rejci krškopoljskih prašičev zaščiteni pred potvorbami

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
23.06.2022 09:37 (Jun 23, 2022)

Krškopoljski prašič je edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašičev. Pasmo so ohranile štiri reje in od teh so se plemenske živali razširile po celotni Sloveniji.

Če obstaja dvom, da meso, mesni izdelek ali jed izvira iz prašičev pasme krškopoljski prašič, je to možno preveriti.

Pasmoakrškopoljski prašič je bila razširjena že v 19. stoletju, njen stalež pa je začel upadati ob uvajanju belih pasem prašičev. Od leta 1974 je bila reja merjascev krškopoljske pasme prepovedana, saj je bilo ukinjeno zadnje vzrejališče merjascev. Z merjasci, ki niso bili rodovniški, pa se ni smelo pripuščati. Vseeno pa so rejci Ivanšek (prej Baznik), Lipičar, Kranjec in Ložar (prej Jamnik) pasmo ohranili in se vključili v vodenje rodovništva.

Iz izvornih kmetij so se plemenske živali razširile na 100 kmetij po celotni Sloveniji. Trenutno je v kontroli prireje približno 500 plemenskih svinj in 70 merjascev te pasme. Posebna prednost pasme je za prehrano človeka ugodnejše razmerje med omega 3 in 6 mašč

Črno-belo bogastvo iz Krškega polja

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
21.01.2022 12:51 (Jan 21, 2022)

Društvo rejcev krškopoljskih prašičev je v sodelovanju s KGZ Novo mesto organiziralo srečanje rejcev v počastitev Svetega Antona, zavetnika rejcev in prašičev, na katerem so predstavili rezultate projektov, pri katerih sodeluje društvo, ter raziskave, kjer študentje preučujejo pasmo krškopoljski prašič.

Črno-belo bogastvo iz Krškega polja je zaključen projekt, ki ga je vodila Občina Krško, sodelovali pa so Gostilna Kunst, Posavski muzej Brežice, Kmečka zadruga Sevnica in Društvo rejcev krškopoljskih prašičev.

Vpeljava odbire na podlagi kakovosti mesa pri pasmi krškopoljski prašič pa je zaključen projekt, ki ga je vodil KGZ Novo mesto, sodelovali pa so Kmetijski inštitut Slovenije, Biotehniška fakulteta, Gostilna Kunst, rejci in Društvo rejcev krškopoljskih prašičev. V okviru projekta je bil izveden odvzem vzorcev mesa krškopoljskih prašičev za ugotavljanje parametrov, ki bi jih vključili v odbiro na podlagi kakovosti mesa. Odvzem in analitika gena RyR1 sta bila izpeljana zaradi seznama

Kdo si upa kastrirati krškopoljca?

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
07.12.2021 12:50 (Dec 07, 2021)

Kmetija Ložar iz Jelš pri Leskovcu pri Krškem je zadnja izvorna reja prašičev krškopoljske pasme, v kontrolo prireje se je vključila leta 2002.

Med leti 1973 in 1990 je bila reja te pasme prašičev prepovedana. Na kmetiji Ložar so se razmeram upirali tako, da so imeli pred vhodnimi vrati vedno prislonjene vile - iz navade in v opozorilo morebitnim neželenim obiskom inšpektorjev. Če bi namreč odkrili krškopoljske prašiče, bi izvedli kastracijo takrat nezakonitega merjasca, prijavitelj pa bi prejel denarno nagrado.

Od prepovedane reje do zgodbe o uspehu

Danes vemo, da je krškopoljski prašič za rejo in predelavo zelo zanimiva pasma, saj se zlahka prilagaja na različne pogoje reje, tako na travniku kot tudi v hlevu. Če si rejec želi mesnatega krškopoljskega prašiča, ga krmi omejeno z izravnanim krmnim obrokom. Če si želi zamaščenega krškopoljca za belo lardo slanino, mast ali ocvirke, pa v krmnem obroku poveča delež energije in krmi prašiče po volji. Ob običajnem krmljenju pa je razmerje

Kosilo ali večerja iz krškopoljskega prašiča - po moško

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
18.11.2021 09:04 (Nov 18, 2021)

Tretji petek v novembru vsako leto obeležujemo kot dan slovenske hrane in želimo, da bi bilo takšnih dni čim več. Ideja, ki se je pred leti začela z medenim zajtrkom, je prerasla v tradicionalni slovenski zajtrk in zdaj v dan slovenske hrane.

Letošnji petek, 19. novembra, pa sovpada tudi z mednarodnim dnevom moških, zato predlagamo, da možakarji za svoje družine pripravite presenečenje - kosilo ali večerjo iz iz krškopoljskega prašiča po moško!

Večji kos mesa krškopoljskega prašiča (s kostjo ali brez) osoliš in daš v pečico na 130°C. Neolupljen droben krompir skuhaš v osoljeni vodi (rahlo naj vre 10 minut) in kuhanega dodaš mesu v pečico ter prekriješ z alufolijo. Krompir in meso pustiš peči še dve do štiri ure. Ta čas mirno delaš drugo delo. Na sredini mize pustiš prostor za pladenj iz pečice, okoli razporediš krožnike ter iz shrambe dodaš vloženo zelenjavo. Ko je družina zbrana, presenetiš s pojedino.

Recept je posredoval mag. Andrej Kastelic, tajnik Društva rejcev krškopoljski

Krškopoljski prašič – najvrednejši za kmečke koline in vrhunsko kulinariko

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
17.11.2021 09:09 (Nov 17, 2021)

Krškopoljski prašič je edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašičev. Ta pasma je v 19. stoletju prevladovala na območju širše Dolenjske in južne Štajerske. Leta 1899 je Rohrmann opisal prašiče in jih poimenoval po Krškem polju - območju, kjer so se nahajali izenačeni črno-pasati prašiči. Število živali se je začelo zmanjševati ob uvajanju belih pasem prašičev.

Prispevek o reji krškopoljskih prašičev je posebej za Kmečki glas pripravil mag. Andrej Kastelic iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto ter vidni član Društva rejcev krškopoljskih prašičev Slovenije.

Od leta 1974 je bila reja merjascev krškopoljske pasme prepovedana, saj je bilo ukinjeno zadnje vzrejališče merjascev, nelicenciranih merjascev pa se ni smelo uporabljati. Vseeno pa so rejci Ivanšek (prej Baznik), Lipičar, Kranjec in Ložar (prej Jamnik) pasmo ohranili in se vključili v vodenje rodovništva, za kar jim velja zahvala.

Iz izvornih kmetij se je pasma razširila na približno 600 plemenskih svinj in merjascev na

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj