Marinka Marinčič KMEČKI GLAS

odgovorna urednica Kmečkega glasa

Prijatelji (16)
Leon Kralj
Karmen Gostinčar
Alen Osenjak
Boris Štamulak
Plavec Joz
Barbara Remec KMEČKI GLAS
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
Spremljevalci (3)
Marja Mavse
Jerneja Ksir
Dajana Babič

Kategorija: zdravje

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Spremembe pri vodenju registra kmetijskih gospodarstev
Ovčerejska kmetija Na Hmenici
Zakaj še ni odločb za povračilo škode po suši?
Zdrava kmečka pamet - kaj je to?
Poziv k prijavi v kontrolo za seneno prirejo mleka za 2023
Poziv k prijavi oz. obnovitvi prijave v kontrolo za integrirano pridelavo za 2023
Raziskovanje na domačem vrtu
Slovenska živinoreja ni del problema, ampak del rešitve
Wellnes za dušo in telo 1500 metrov nad morjem
Snežko snežak
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
1 maj
( 1 )
2023
( 1 )
agra
( 1 )
ajda
( 2 )
akcije
( 1 )
analiza
( 1 )
APK
( 3 )
ARSKTRP
( 6 )
arso
( 1 )
asimina
( 1 )
balirka
( 1 )
bencin
( 1 )
biki
( 7 )
Bled
( 1 )
bolezni
( 4 )
BON21
( 1 )
bonton
( 1 )
Božič
( 5 )
breskve
( 4 )
brokoli
( 1 )
buče
( 1 )
čaj
( 1 )
čebele
( 8 )
čebula
( 4 )
cene
( 6 )
česen
( 8 )
covid19
( 2 )
cvetje
( 3 )
cviček
( 2 )
ČZS
( 1 )
darilo
( 1 )
davki
( 8 )
ddv
( 1 )
demenca
( 1 )
denar
( 3 )
detelja
( 1 )
divjad
( 5 )
dizel
( 1 )
domače
( 1 )
dpm
( 1 )
dražba
( 1 )
dren
( 1 )
drevesa
( 1 )
drobnica
( 12 )
drva
( 4 )
država
( 3 )
dubaj
( 1 )
DZ
( 1 )
edavki
( 1 )
EIP
( 1 )
Eko
( 1 )
evri
( 1 )
expo
( 1 )
Fendt
( 1 )
ffs
( 4 )
fižol
( 2 )
furs
( 5 )
gasilci
( 3 )
gerki
( 2 )
gnojila
( 3 )
gobe
( 2 )
govedo
( 11 )
Gozd
( 18 )
gozdovi
( 2 )
grozdje
( 5 )
GVŽ
( 1 )
gzs
( 1 )
higiena
( 1 )
hlevi
( 3 )
hmelj
( 2 )
Hrana
( 13 )
hren
( 1 )
hruške
( 4 )
izdelki
( 2 )
Izrael
( 3 )
izvoz
( 2 )
jablane
( 3 )
jabolka
( 8 )
Jagode
( 5 )
jajca
( 5 )
jaslice
( 2 )
ječmen
( 7 )
JOGURTI
( 1 )
judje
( 1 )
kače
( 1 )
Kapital
( 1 )
kava
( 2 )
KGZS
( 84 )
klobase
( 2 )
kmet
( 2 )
kmetija
( 8 )
kmetije
( 20 )
kmetje
( 80 )
kokoši
( 2 )
koline
( 5 )
kolobar
( 2 )
konji
( 6 )
KOPOP
( 3 )
koprena
( 1 )
korona
( 1 )
koruza
( 16 )
kosilo
( 1 )
košnja
( 4 )
kostanj
( 1 )
koze
( 4 )
Kozolci
( 2 )
kozolec
( 1 )
kraja
( 1 )
kras
( 1 )
krave
( 8 )
krediti
( 2 )
kriza
( 2 )
krma
( 10 )
krompir
( 20 )
kruh
( 2 )
Krvavec
( 2 )
kuhanje
( 1 )
kuhinja
( 1 )
KULTURA
( 1 )
kviz
( 1 )
( 1 )
les
( 3 )
letina
( 2 )
lisice
( 1 )
Logar
( 1 )
lokalno
( 1 )
lovci
( 2 )
mačke
( 2 )
magna
( 1 )
maj
( 1 )
maline
( 7 )
maraton
( 1 )
Maribor
( 1 )
med
( 9 )
medved
( 1 )
meja
( 1 )
Mesnine
( 1 )
meso
( 8 )
Metlika
( 1 )
Metulji
( 1 )
MKGP
( 49 )
mladi
( 1 )
mleko
( 17 )
mlin
( 1 )
moka
( 3 )
molža
( 1 )
mop
( 2 )
nafta
( 8 )
nagrada
( 2 )
narava
( 3 )
neurje
( 2 )
njive
( 6 )
okolje
( 1 )
olje
( 2 )
oljke
( 4 )
OMD
( 19 )
oranje
( 5 )
orehi
( 1 )
otroci
( 1 )
Ovce
( 7 )
paprika
( 1 )
paša
( 4 )
pecivo
( 3 )
pelin
( 1 )
penine
( 1 )
pes
( 1 )
petje
( 1 )
Petrol
( 1 )
pijače
( 1 )
pirhi
( 2 )
pitanci
( 3 )
pivo
( 1 )
pkp10
( 3 )
PKP7
( 1 )
plača
( 1 )
planine
( 2 )
Plug
( 1 )
podpora
( 1 )
poletje
( 2 )
polje
( 1 )
polži
( 1 )
pomlad
( 3 )
pomoč
( 17 )
ponikva
( 1 )
Ponudba
( 1 )
popusti
( 1 )
Posavje
( 1 )
potica
( 4 )
požar
( 2 )
pozeba
( 13 )
PRAŠIČI
( 11 )
Praznik
( 1 )
prodaja
( 2 )
prp
( 3 )
pšenica
( 17 )
Ptice
( 2 )
PUJSKI
( 1 )
radič
( 3 )
razpisi
( 1 )
razvoj
( 1 )
ribez
( 3 )
RKG
( 1 )
roboti
( 1 )
rožice
( 1 )
( 1 )
sadike
( 6 )
sadje
( 15 )
sajenje
( 1 )
salame
( 1 )
SEJEM
( 2 )
šeme
( 2 )
semena
( 6 )
seno
( 4 )
SETEV
( 2 )
sidg
( 1 )
šipek
( 1 )
sir
( 2 )
sirarna
( 1 )
škarpe
( 1 )
škoda
( 3 )
SKP
( 6 )
SKP EU
( 1 )
SKS
( 2 )
SKZ
( 1 )
slive
( 2 )
sls
( 2 )
smrt
( 2 )
SN SKP
( 2 )
sneg
( 1 )
soja
( 1 )
soki
( 1 )
solata
( 10 )
šopek
( 1 )
sorta
( 2 )
sorte
( 1 )
stres
( 1 )
stroji
( 1 )
šunka
( 1 )
suša
( 8 )
svoboda
( 2 )
tajkuni
( 2 )
tatovi
( 1 )
tekma
( 1 )
teleta
( 1 )
telice
( 2 )
TNP
( 1 )
toča
( 1 )
tolmin
( 1 )
tolminc
( 1 )
toplota
( 1 )
traktor
( 6 )
traktorji
( 13 )
Trg
( 1 )
trgatev
( 3 )
triglav
( 2 )
trta
( 1 )
tujci
( 1 )
turisti
( 1 )
Turizem
( 2 )
ukrepi
( 2 )
ustava
( 1 )
varnost
( 3 )
varoja
( 1 )
vera
( 1 )
vinarji
( 2 )
vino
( 9 )
virus
( 1 )
virusi
( 2 )
Vlada
( 6 )
vloga
( 1 )
vloge
( 3 )
voda
( 2 )
volitve
( 6 )
vrhnika
( 1 )
Vrt
( 7 )
vrtnice
( 1 )
vrtnine
( 21 )
VRTOVI
( 1 )
wellnes
( 1 )
zadruge
( 4 )
zdravje
( 10 )
zelenjava
( 35 )
zelje
( 1 )
Zemlja
( 1 )
žetev
( 6 )
zima
( 4 )
žita
( 7 )
živila
( 1 )
znanost
( 1 )
ŽPI
( 1 )
ZSPM
( 1 )
ZZS
( 12 )
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2023
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Wellnes za dušo in telo 1500 metrov nad morjem

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
23.01.2023 12:53 (Jan 23, 2023)

Eko Turizem Viženčar na Kriški planini na Krvavcu že od leta 1994 oddaja apartmaje in sobe, z doma pridelano ekološko hrano pa poskrbijo, da so želodčki nastanitvenih in zunanjih gostov siti. Moto gostišča je zdrava prehrana in ohranjanje zdravja na naraven način.

Mia že od nekdaj rada nabira zdravilne rastline, iz katerih pripravlja tinkture, kreme, mazila, mocerate in seveda čajčke za vse tegobe.

Leta 2013 je opravila tudi izobraževanje za zeliščarico na BTŠ Naklo. Kot majhna punčka je namreč želela postati otroška zdravnica, a jo je življenje zapeljalo po drugih poteh. Črviček po znanju iz zdravilstva in pomoč ljudem pa je vseskozi glodal po njeni glavi. Zato se je izobraževala ob delu in tako postala tudi refleksno terapevtka, reiki mojstrica za naravno zdravljenje s terapijami. Nekaj časa je odpravljala le posledice, kar pa ji ni bilo dovolj, saj je želela odkriti tudi, zakaj se težave pojavljajo in ponavljajo. Tako se je leta 2015 vpisala na t.i. čustveno akademijo, kjer je v p

Semenski česen ni za prehrano!

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
21.11.2022 14:24 (Nov 21, 2022)

Ob sajenju zimskega in spomladanskega česna uporabimo samo zunanje debelejše stročke, da je pridelek zares obilen in kakovosten. In potem se sprašujemo, kam z ostalimi notranjimi stročki, ki jih seveda ne želimo zavreči.

Miša Pušenjak, strokovnjakinja za zelenjadarstvo, poudarja: "Semenski česen nikakor ni primeren za prehrano! Je namreč tretiran s sredstvi, ki preprečujejo bolezni, prehitro kaljenje in še kaj. To bi moralo pisati na deklaraciji! In četudi ne piše, tega česna ne jejte. 

Vseeno pa se preostale stročke lahko povsem koristno porabi. Miša Pušenjak predlaga, da jih posadite bolj na gosto in potem spomladi porabite kot mladi česen cele rastline, torej tudi nadzemni zeleni del.

NE SPREGLEJTE OBSEŽNEGA PRIROČNIKA VRTNARIMO Z MIŠO PUŠENJAK. Polistate in naročite ga s klikom na pasico.

 

Zdaj je pravi čas za nabiranje kamilic

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
02.06.2022 12:30 (Jun 02, 2022)

Že leta 1570 je sloviti zeliščar Hieronymus zapisal, da je najboljši zdravnik povsem preprosta kamilica in da človek nima boljšega zdravila, kot je ta cvetlica, ki jo lahko uporabljamo skoraj proti vsem boleznim.
Nabiramo samo cvetove, cvetne popke, nežne listke in zgornji del mehkega stebla. Kamilice se nabirajo le v sončnih dneh, saj imajo v deževnih in meglenih manj olja. Sušimo jih v senci, razgrnjene v tanki plasti in jih tudi hranimo na suhem.

Kamilic ne smemo nikdar kuhati, saj bi s tem uničili najvažnejše zdravilne snovi. Uživamo poparek iz ene do dveh čajnih žličk zdrobljenih cvetov na skodelico. Čaj lahko pijemo neomejeno in tudi prepogosta uporaba ni škodljiva.

Raznovrstna uporaba kamilic je že splošno znana. Kamilični čaj miri krče prebavil, koristen je ob vnetju črevesne sluznice, pomaga pri želodčnem čiru in pomanjkanju teka. Pomirjevalno učinkuje na živce in preprečuje nespečnost. Bolnikom z rakom ohranja ustno sluznico, da ne pride do ustnih razpok zaradi kemoterapij.

Zdravilni česen

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
15.11.2021 14:20 (Nov 15, 2021)

Pridelava česna je zadnja leta spet bolj razširjena, čeprav je na trgovskih policah še vedno veliko uvoženega. V prvi polovici novembra je pravi čas za sajenje zimskega česna, katerega glavice so običajno debelejše in prej primerne za uporabo.

Če zimski česen posadiš prezgodaj, hitro vzkali in bolje raste nadzemni del, ukorenini pa se slabše.

Lani in letos sem zimski česen posadila sredi novembra. Izkazalo se je, da je to kar pravšnji čas, saj sem imela letos dober pridelek, je pa bila razlika med pridelkom kupljenega semenskega česna in domačim semenom. Kupljeno seme je razkuženo in zato bolj odporno na bolezni, pri domačem semenu pa glavice niso bile tako lepo strnjene.

Ker česnova muha leta in odlaga jajčeca že februarja, na posajeni česen ne smeš pozabiti kar do pomladi, ampak ga je treba februarja že pokriti.

Številne zdravilne lastnosti česna so poznane: je naravni antibiotik in preprečuje vnetja, krepi odpornost, znižuje krvni tlak in preprečuje strjevanje krvi, ureja ra

Dvakrat o kisanju repe

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
08.11.2021 11:20 (Nov 08, 2021)

Klical je bralec Kmečkega glasa, ki se boji, da se mu bo pokvarila repa, in upa, da lahko še kaj reši. Za kisanje je pripravil okrog 150 kg repe, jo solil z več kot 1,5 kg soli/100 kg, pokril ter obtežil z vedrom vode. Tako dela že vrsto let in vselej je imel odlično kislo repo. Tokrat pa se je repa dvignila, rekel je, da je "splavala", na dnu pa je voda. Zdaj se trudi repo tako obtežiti, da se bo posedla, zgoraj pa odvzema vodo. Ali prav postopa oz. ali bi moral še kaj drugega narediti? Ali je to že lahko vzrok, da se bo repa kvarila? Drugo vprašanje pa je, zakaj postane voda rjavkasta in potem tudi kisla repa ni več bela. Menda gre tu samo za lepotno napako, ker je sicer repa dobrega okusa.

Igor Škerbot s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje je takole odgovoril: »Glede na opisano bi rekel, da je verjetno težava skrita v preslabi obtežitvi in burnem kisanju, slednje je sicer zaželeno in dobro. Zato bi predlagal, da bralec preveri, koliko je obtežil naribano repo.

Za obtežitev potrebuje

Ekološko + lokalno = IDEALNO

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
27.05.2021 10:18 (May 27, 2021)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je tudi letos pripravilo ozaveščevalno kampanjo o slovenski ekološki hrani. S kampanjo želi širši slovenskI javnosti sporočiti, na kakšen način je pridelana in predelana ekološka hrana, njene prednosti, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo s pripisom »Kmetijstvo Slovenija«, pa tudi o koristnosti zauživanja teh živil tako z vidika zdravja kot z vidika skrbi za okolje za naslednje generacije.

Kampanja se osredotoča tako na potrošnike kot na slovenske ponudnike ekoloških izdelkov, pri čemer sta med potrošniki še posebej izpostavljeni skupini nosečnice in mlade mamice.

Gala Rogelj, potrošnica ekoloških izdelkov, mlada mamica: »Našo prehrano sestavljajo pretežno slovenska ekološka živila. Za zdravo hrano smo pripravljeni odšteti nekoliko več, saj je to najboljša naložba v zdravje družine.«

V ospredju bo slovenski potrošnik, večje zavedanje o koristnosti ekoloških živil, še posebej slovenskih, ki prepotujejo bistveno kra

Radič lahko pridelujemo in jemo vse leto

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
14.05.2021 10:29 (May 14, 2021)

Danes imamo na razpolago sorte radičev, ki jih lahko pridelujemo preko celega leta.

Novogoriško območje je bolj primerno za pridelovanje zgodnjih sort rdečega glavnatega radiča, medtem ko v Slovenski Istri poteka pridelava v glavnem jesensko zimskih sort. Povpraševanje pa je tudi po tipu radičev Chioggia in Verona, ki bi jih lahko pridelovali v zgodnjih spomladanskih terminih. V osrednji Sloveniji pridelujemo predvsem zgodnje in srednje pozne sorte radiča, ponekod radič tudi silijo. Divji tipi radičev so zelo tolerantni na nizke temperature v zimskem času kot tudi na sušne razmere. Tudi številne selekcije različnih tipov radičev so tolerantne na zgoraj omenjene razmere. V slovenski sortni listi so še Anivip in Monivip ter radič za siljenje Solkanski. Cikorija ali katalonski radič s svojimi zelenimi narezanimi listi, ki spominjajo na regratove liste, oblikuje visoko oblikovano rozeto in nekoliko debelejše belo steblo. Cikorijo lahko pridelujemo v spomladanskem in jesenskem času.

				Rdeč glavnati radič za jesensko-zimsko pridelavo			Rde

Črni česen

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
11.11.2020 10:26 (Nov 11, 2020)

Črni česen nastane v posebnih pogojih s staranjem navadnega česna, kar traja nekaj tednov ali mesecev. Da doseže pravo strukturo, potrebuje strogo regulirano temperaturo in vlago.

Črni česen, ta edinstvena sestavina, ni nič novega, najdemo ga v kuhinjah po celem svetu. Že stoletja se uporablja za okus in v zdravilne namene v številnih azijskih kuhinjah.

Črni česen ima mehkejši, slajši okus kot njegova surova različica.

Črni česen ima zdravilne koristi za naše telo, saj vsebuje dvakratno količino antioksidantov kot tisti v običajni obliki.

Zaradi njegove vsestranskosti ga lahko pri kuhi uporabimo namesto navadnega česna. Je čudovit dodatek k sirovim ploščam, piščančjim jedem ali na pici. Svoj priokus doda tudi v domačem prelivu za solato. Upoštevajte, da je bolj blagega okusa, zato jed poizkusite, ko ga dodajate.

Postopek pridelave črnega česna ni zahteven, traja pa nekaj časa.

Česen se lahko stara do 60 dni, vendar je za uporabo pripravljen po treh tednih.

Obstaja kar nekaj način

Dozoreli so jakobčki

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
29.07.2020 09:45 (Jul 29, 2020)

Prva domača jabolka vsi komaj pričakujemo. Najbolj poznani so beličniki, ki oblino rodijo in so prav zato nagnjeni tudi k izmenični rodnosti, zrelo užitni so takoj po obiranju in še kakšnih dest dni, potem pa postanejo kašasti. Plodovi so lahko tudi zelo debeli.

No, v tem času pa dozorevajo tudi tako imenovani jakobčki, pšenična jabolka, šentjakobšnice in še drugače poimenovana zgodnja jabolka. Nekateri menijo, da gre pravzaprav za beličnike, a so bolj drobni ter ne samo rumenozeleni, ampak tudi prižasti, celo rdeče obarvani. Ker gre za zelo stare sorte, se lokalno ohranjajo domača imena.  

Zdravilne lastnosti jabolk
Vsem poznan je pregovor Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Če je domače, sveže, pravkar dozorelo in utrgano z drevesa, še bolj z užitkom zagrizemo vanj.

Jabolka krepijo srce in ožilje ter varujejo pred rakom. Pospešujejo tudi presnovo in odvajajo vodo iz telesa. Redno uživanje jabolk, zlasti domačih in neškropljenih, pomaga pri razstrupljanju in regeneraciji o

Domače jagode iz sončnih bregov

Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
25.05.2020 08:20 (May 25, 2020)

Jagode so bogate z antioksidanti, zato imajo različne zdravilne učinke, med drugim znižujejo krvni pritisk.

Rdeče sladke jagode so med najboljšimi viri vitamina C, vsebujejo ga celo več kot citrusi. Zahvaljujoč vsebnosti antioksidantov ščitijo celice ter razstrupljajo telo. So odličen vir mikroelementov, kot je na primer mangan, ki je ključen za dobro delovanje živčevja. Ker vsebujejo malo sladkorja, sodijo med sadeže z nizko kalorično vrednostjo in so tako pogosto del jedilnika tistih, ki si pred poletjem želijo na zdrav način izgubiti odvečno telesno težo. 

Jagode na fotografiji so zrasle na sončnih dolenjskih bregovih, na Vrhu pri Višnji Gori. Odlične so! 

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj