Članek
Govoreča miza na Koroškem
Objavljeno Aug 01, 2014

Najprej naj povem, da v premikajoče se predmete, ki lahko napovedujejo prihodnost in vedo o meni celo več, kot vem sama, nisem nikoli verjela. Do nekega sobotnega popoldneva, ko sva jo s prijateljico mahnili na izlet. Od takrat ne vem več, kaj naj si mislim, komu in čemu naj verjamem, oziroma, kako naj zadevo razložim z zdravo kmečko pametjo.

Gremo lepo po vrsti. Ko sem prišla v prvi letnik fakultete, sem dobila sošolce iz različnih krajev po Sloveniji. Nekaj je bilo tudi punc iz Koroške, ki so nam večkrat postregle z zgodbami o govoreči mizi, ki napoveduje prihodnost, ta pa bi se naj nahajala ravno na njihovem koncu. Seveda sem imela o zadevi svoje mnenje in sicer, da je to lahko zgolj plod domišljije in fikcija. Pa vendar, ker se mi zdijo tovrstne teme vendarle zelo zanimive, sem malo pobrskala po spletu in naletela na precej forumov in zanimivih člankov, celo televizijskih prispevkov, ki govorijo ravno o govoreči mizi na Koroškem. Preroška mizica na vprašanja odgovarja z da in ne, njeni odgovori pa so lahko tudi številski.

Gre za več kot 100 let staro leseno mizo, ki se nahaja v Prevaljah na Koroškem. Miza stoji v sobi na eni izmed tamkajšnjih kmetij. Mizo lahko obišče praktično vsakdo, ki ga zadeva zamika ali pa gre tja potešiti zgolj svojo radovednost. Kakršnikoli že so motivi za obisk govoreče mize, obisk je popolnoma brezplačen, družina, ki tam prebiva, ne zaračunava nobene vstopnine in se na nikakršen drug način finančno ne okorišča. Ravno to je vzbudilo mojo radovednost – splet je poln zgodb o tej čudežni mizi, družina od tega ne služi, kaj se torej dogaja? Če bi tam živeča družina na račun mize in radovednežev služila, bi še razumela. Tako pa…

Beri dalje ...