Članek
Svetovno prvenstvo v košarki 2014 – Španija
Objavljeno Aug 08, 2014

Ko je dr. James Naismith leta 1891 predstavil pravila košarke, kot si jih je zamislil, si nikakor ni mogel predstavljati, v kako pomemben šport se bo razvila. Svetovno prvenstvo v košarki 2014 se bo dogajalo v deželi flamenka, sangrie, bikoborb – Španiji.  V petdesetmilijonski južnoevropski državi bo prvenstvo trajalo od 30. avgusta do 14. septembra 2014. Španija je prvič  gostila svetovno prvenstvo v košarki leta 1986. Svetovno prvenstvo v košarki 2014 bo zadnje prvenstvo, ki bo potekalo v trenutnem štiriletnem ciklu. Naslednje svetovno prvenstvo v košarki se bo igralo čez pet let-2019, prvenstvo se ne bo več igralo v istem letu kot sta svetovno prvenstvo v nogometu in zimske olimpijske igre.

Na Svetovnem prvenstvu v košarki 2014 bo igralo štiriindvajset ekip, nastopila bo tudi reprezentanca Slovenije, to bo tretji nastop na prvenstvu, prvi nastop je bil leta 2006 na Japonskem, drugič pa je reprezentanca Slovenije nastopila na svetovnem prvenstvu v košarki, v Turčiji leta 2010.

Španija kot domačin Svetovnega prvenstva v košarki 2014, je na prvenstvo uvrščena neposredno, enako velja za reprezentanco Združenih držav Amerike, zmagovalko olimpijskega turnirja v košarki (London 2012). Ostale reprezentance so si zagotovile nastop na Svetovnem prvenstvu v košarki 2014,  z igranjem na kontinentalnih  prvenstvih (tri iz Afrike, tri iz Azije, dve iz Oceanije, štiri iz Amerike in šest iz Evrope). Naša reprezentanca si je zagotovila nastop na Svetovnem prvenstvu v košarki 2014 z osvojitvijo petega mesta na domačem Evropskem prvenstvu leta 2013.

Fiba (International Basketball Federation)  pa je podelila štiri povabila za udeležbo na Svetovnem prvenstvu v košarki 2014 in sicer reprezentancam Brazilije, Turčije, Grčije  in Finske. Predvsem slednja (Finska) pomeni manjše presenečenje, saj je bilo pričakovano, da bo Fiba povabila na Svetovno prvenstvo v košarki 2014 Italijo, Kitajsko ali Rusijo. Slednji dve predvsem zaradi gospodarske in finančne moči (priliv denarja od sponzorjev). Očitno so Finci dobro »lobirali« (preplačali povabilo) in si zagotovili nastop na Svetovnem prvenstvu v košarki 2014. Beri več ...