Članek
Prince of Venice
Objavljeno Aug 16, 2014

Zrcalna podoba Zgodbe o slovenskem uspehu?

Že samo to, kako so ga po morju pripeljali v Slovenijo iz Avstralije in o tem celo posneli dokumentarec, je bilo dovolj, da je Prince of Venice takoj postal legenda med slovenskimi plovili. Ravno zato sem ga izbral pri pisanju svojega tretjega romana, ki se dogaja 120 let v prihodnosti. Pri pisanju se spodobi, da ne kvasiš neumnosti, ampak se kar najbolje pozanimaš, za kaj sploh gre. Le kaj je boljšega kot izlet v Benetke in kramljanje s posadko?

Podjetje Incat

Oblikovalo ga je podjetje Incat, zgradil pa ga je NQEA, Portsmith, Avstralija. Če vas bo kdaj pot zanesla v London, poglejte po Temzi, poglejte si njihove potniške katamarane. Takoj boste prepoznali tiste, ki imajo Incatov dizajn. Princ je srednje velik, 40 metrov dolg katamaran. Po svetu ima mnogo manjših in večjih bratov in sester, vse do gigantskih trajektov, ki gibčno prevažajo potnike med celinami. Incatova plovila sodijo med najnaprednejša, najhitrejša in najbolj ekološko čista. Njihove najnovejše trajekte poganja utekočinjen naravni plin.

Wave-piercer

Princ je wave-piercer, Incatova formula uspeha, kar bi po domače lahko prevedel kot – hm – šilo-za-prebadanje-valov. Ne spoznam se na navtične izraze, zato se strokovnjaki raje obrnite stran in ne smejte se preveč na glas. Pri ladjah je tako, da trup leži na površini vode in se trudi tam tudi ostati. Ko ga val zadane, po Newtonovih zakonih trup z nasprotno silo deluje nanj, torej potiska vodo vstran in navzdol, po istih zakonih pa voda vrača udarec in trup se dviga, spušča, ziba levo-desno, kakor pač valovi butajo in ladja širi nove valove. To povzroča veliko izgubo energije in pri občutljivejših potnikih želodčne težave. Zibanje po valovih delno reši dvojni trup katamaran. Dva ozka trupa ne odrivata vode nasilno kot debel krap, pač pa kot dve vitki postrvici in bolje prenašata valove, pa tudi zibanja je manj. Valovi, ki jih ladja povzroča, so manjši. Posledično je manjša tudi poraba goriva. Princ gre še korak naprej. Njegova trupa kot dve bodali prebadata valove. Pri tem jima ni mar, kaj je spodaj in kaj zgoraj, tako da vodo ne potiskata samo navzdol in vstran, pač pa tudi navzgor in zato zakoni fizike ne silijo ladje navzgor vsakič, ko pride na val. Princ gre skozi, ne da bi se trudil, da bi splaval na vrh. Lahkotno drsi in prebada valove kot ražnjiče. Proti koncu našega potovanja se je pojavila burja in je valove razjezilo do kakega metra višine. Beri dalje ...