Članek
Slovenija, dežela trdovratnosti in trmoglavih
Objavljeno Jun 08, 2014

Vodilo:  Hočem ostati takšen kot sem – dober J.  Posledica: Ni sprememb a lahko bi bili boljši.

Naša dojemanja temeljijo  veliko manj na dejstvih in racionalnih pogledih kot si mislimo. Besede in argumente moramo čutiti in podoživljati, da bi nam kaj pomenile.  Zato je neplodno, ko se politiki sklicujejo na resničnost izjav in dosežke. Argumenti ne zaležejo.  Posebej takrat, ko tematike ne poznamo dovolj dobro. Ne moremo biti strokovnjaki za vsa politična področja. Večina nas Slovencev živi na podeželju, ima navadne poklice ali je brezposelna. Tisti, ki pa delamo pogosto nismo zadovoljni s pogoji dela. V strahu živimo, ker nam se nič več ne zdi domače, še komaj kaj razumemo in se bojimo jutrišnjega dneva. Posledično se težko odločimo za aplavz. Izogibamo se novega. Odločamo se za poznano levico ali desnico, ker je občutek domač ali pa se umaknemo, saj nam intuicija pravi, da je čas za nekaj novega, toda komu verjeti, ko še nismo »doživeli« drugega kot, da se izgubljamo v evropskem prostoru in globalnem trgu kot majhne vodne kapljice v oceanu. Sredina se mnogim še vedno zdi naporna, ker je nevtralna in jemlje koristi tam, kjer jih najde zato se zdi nepredvidljiva, kar spet odtujuje.

POTREBUJEMO ENOSTAVNO IN DRUGAČNO POLITIKO, NE TISTO, KI JE PO OBČUTKU »DOMAČA«

 

Ko nam pravijo: »Nismo odstopali od programa naše stranke in smo znižali javno porabo, tako kot smo to volivcem obljubili« nas te besede žal ne dotaknejo prav nič. Vprašamo se celo: Zakaj jaz tega ne vem in ne čutim? Kje se to na mojem življenju pozna? Izjave, ki jih ne čutimo so lahko kontra-produktivne. Ne znamo jih uvrstiti v lastna življenja in nas zmedejo.  

Če hoče politika, da ji verjamemo nam mora dovoliti, da začutimo njene posledice. Zato menim, da mora biti politika enostavna in hitro prenesljiva v naš vsakdan.  Drugače bomo ostali na distanci. Škoda, ker resnično potrebujemo spremembe. Znižanje javne porabe je nujen ukrep, da se začnejo zadeve obračati na bolje.

Skratka: Novosti brez hitrega učinka Slovenci ne sprejmemo. Nismo takšni! Trmasto vztrajamo pri starih vzorcih politike ali pa se distanciramo, ker se ne moremo z novostmi identificirati.  

Škoda, da ne znamo s politiko tako odprto kot z nakupom iphona. Tudi on ima mnogo funkcij, ki jih ne znamo uporabljati ali jih osebno ne potrebujemo a smo vseeno navdušeni in jih veselo kupujemo.

NIČ BOLJŠI NISMO KOT POLITIKI, GOVORIMO IN GOVORIMO O SPREMEMBAH A NA VOLITVAH SE SPET IZKAŽEMO KOT TRDOVRATNI TRDOGLAVCI, KI SE OKLEPAJO UTEČENIH – »DOMAČIH« VZORCEV ALI ENOSTAVNO OSTANEMO DOMA!

Ne gremo voliti ali volimo poznano. In kako naj pride do sprememb? Naj premešamo karte? Ne! Potreben je nov »špil« in nova pravila!

Žal mnogim politikom, posebej tistim v sredini, ki dejansko edini prinašajo spremembe še vedno ni jasno, da je za spremembo potrebno prepričati ljudstvo. To pomeni, da je potrebno močno izpodbijati poznano. To je težko delo, ker ljudstvo zahteva veliko močnejše argumente za spodbijanje kot za potrjevanje poznanega. V glavah se namreč težko poslovijo poznanega, čeravno želijo spremembe.

Značilnost trmoglavih je, da zelo težko odstopajo od utečenih standardov. Vedno je bilo tako in bo tudi v prihodnje tako, je načelo trmoglavih. Levi so za, desni proti in potem spet desni za in levi proti. To je politika. Mit! Dejstva, da gre v življenju za mnogo več kot ideologijo v Sloveniji očitno še ne želimo sprejeti. Mit o politiki, ki vlada je živ in ovira premik. 

Osebno  se dnevno sprašujem: A gre v tej Sloveniji resnično konstantno za napačne informacije in laži ali pa je problem trdovratnost trmoglavih, ki silno ščitijo svoj ideološki dom, ker hočejo ostati takšni ljudje kot so - dobri? Če je vedno bil za leve, ne bo zdaj za kaj drugega? Z desne pa se tudi nočejo premakniti proti levi, saj teh starih ne vernih »komunistov« ne morejo podpreti.  

Politikom sredine svetujem, da pri argumentiranju ne ponavljajo prav nič kar človek ne more že danes in zdaj občutiti ali  jasno vizualizirati. Očitno je: Le kjer  dejstva puščajo sled na lastni koži, miruje mit.  Ljudstvo poznane informacije pripisuje zaupnim virom, neznano pa hitro uvrsti med laži, taktike ali položi v usta ljudi, ki imajo baje figo v žepu. Zanimivo je tudi opazovati kako hitro ljdustvo pozablja. Mnogokrat smo bili priča, da je množica ljudstva pripisala napake ali lažne informacija prav tistim inštitucijam, organizacijam, strokovnjakom ali medijam, ki so oporekali tematiko. Razlog: S tematiko se niso mogli identificirati, zato se niso poglobljali in že kmalu le še povezovali misli potegnjene nekje iz oblakov. Povezala se je tematika z osebami, ki so o njej glasno govorili. Kaj točno so govorili ni več bilo v spominu. … in tako nastajajo novi miti in sprevračanje dejstev.

Neudeležba na volitvah vse zgoraj navedeno potrjuje, posebej zdaj, ko je preveč izbora, ko nastajajo nove stranke in se celo istomisleči ne morejo poenotiti, temveč se zavezujejo, sežemo po poznanem ali se sploh ne odzovemo. Imeti preveč izbora ni dobro. Kdo bi bil na evropskih volitvah pregledal stališča vseh kandidatov? Kdo ima toliko časa? Raje dvigneš roke. Posledica je jasna. Trdovratni trdoglavci ne dvigajo rok. Oni hočejo ostati takšni kakšni so – dobri in se volitev udeležijo! Ostali se sončijo.

Skratka: Večinoma smo slepi, ko gre za številke in statistične informacije. Iz njih se povprečni Slovenci nič ne naučimo. Potrebujemo emocionalno silo posameznih zgodb, ki potrjujejo realnost številk in statističnih informacij.

POGLEJMO KAJ JE SREDINA OD PREJŠNJIH DRŽAVNOZBORSKIH VOLITEV DO DANES NAREDILA A DA TEGA NE ZNAMO OVREDNOTITI IN POSLEDIČNO CENITI

1.       ZUJF in zakon o »slabi banki« se izvajata naprej tudi pod sedanjo vlado Alenke Bratušek, čeprav so obema zakonoma nekatere stranke (SD, PS) nasprotovale.

2.       Sredina se je v obeh koalicijah zavzemala za privatizacijo državnega premoženja. V prejšnji vladi Janeza Jaše do odločitev na tem področju ni prišlo, četudi se javno opredelujejo za privatizacijo. Nova koalicija Alenke Bratušek pa je v parlamentu sprejela odločitev o privatizacijo petnajstih podjetjih, ker srednina ni odstopila od svojih načel. Postopki privatizacije tečejo.  

Osebno sem tega zelo vesela, kot podjetnica vem, da je to edina pot do zagona gospodarstva. Preveč je bilo kadrovanja in spletkarij v podjetjih, ki so v lasti države, da bi ta kdaj zaživela »zdravo«. Rešitev je: Državo moramo umaknili iz lastništva vseh gospodarskih družb, v katerih je delni, večinski ali 100% lastnik. Formula 25% + 1 delnica pomeni šibko kontrolo in je pomembna zgolj v izjemni primerih, saj istočasno omogoča nadaljnjo politično manipulacijo ohranjanje mehanizma rent.

3.        V obeh koalicijah se je sredina zavzemala za ukrepe na izdatkovni strani proračuna namesto obremenjevanja gospodarstva z dvigovanjem davkov in prispevkov. Kaj tega ne znamo ceniti? V prejšnji vladi je bil minister sredine omogočil znižanje primanjkljaja na 3,7% BDP. V tej vladi pa je minister sredinske stranke dosegel sporazum s sindikati javnega sektorja o znižanju plač in nekaterih drugih pravic ter zniževanju števila zaposlenih. To se bo prej ali slej odražalo tudi na naša življenja.

4.       Sredina nasprotujemo uvedbi kriznega davka in se zavzema, da nepremičninski davek ne bi dodatno obremenil gospodarstva.

5.       Sredinska stranka je preprečila dvig prispevkov za s.p.-je  z nižjimi dohodki.

6.       Sredina je bila odločno za vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo, do česar je na koncu tudi prišlo. Nekatere stranke (PS) so svoja stališča tudi  do tega vprašanja radikalno spremenile.

Kaj je s fiskalnim pravilom narobe? Logično, da država ne more tošiti prek zmožnosti in morajo finance biti izravnane, saj je tako tudi doma!

7.       Sredina se je ves čas zavzemala za preureditev referenduma (odvzem možnosti poslancem in državnemu svetu, da zahtevajo uvedbo referenduma, kvorum). Do ustavne spremembe je na koncu prišlo. Nekatere stranke (SDS) so svoja stališča do tega vprašanja radikalno spremenile. Zakaj ?

8.       Sredina je predlagala ukinitev državnega sveta, vendar predlog ni bil sprejet. Če bi imela sredina bistveno več poslanskih glasov in s tem več moči, bi bila ta nepotrebna državna institucija ukinjena. Ni dobro, da trmasto podpiramo stare sisteme politike.

9.       Ste vedeli?

Sredina je glasovala proti povišanju sredstev za politične stranke. Vlada je na predlog sredine  predlagala zakonodajo, ki prepoveduje donacije podjetij političnim strankam in s tem pripomore k preprečevanju korupcije, klientelizma in sprege med gospodarstvom in strankami. Zakonodaja bo prvič obravnavana že septembra. Če ne bo spet odločne sredine, dvomim, da bo kaj takega sprejeto.

10.   Sredina se je zavzemala za to, da bi se politika izogibala ideološkim temam, in odločno opozarjali, kadar se je to dogajalo. Strpnost in neobremenjenost pomeni, da spoštujemo drugačnost in drugačna mnenja in smo pripravljeni prisluhniti. Kaže se tudi v sposobnosti dialoga. Iščejo se skupne točke, saj neobremenjenost pomeni, da nismo obremenjeni s preteklostjo, niti nismo politično omejeni.

11.   Zahvaljujoč prispevka sredine je policija izboljšala rezultate na področju odkrivanja in preiskovanja gospodarskega kriminala in korupcije. V letu 2013 je Policija na področju gospodarske kriminalitete vložila blizu 3000 ovadb zoper fizične osebe in preko 1000 ovadb zoper pravne osebe. Samo v bančnem sektorju potekajo preiskave kaznivih dejanj, pri katerih je skupna višina oškodovanj ocenjena na 350 mio EUR. Policija ima zagotovljene pogoje za preiskovanje teh dejanj (kadrovska okrepitev s 75 sodelavci, sklep vlade o prerazporeditvi 3 mio EUR za to področje) in je zaščitena pred vsakršnimi političnimi vplivi. Svetih krav za slovensko Policijo ni več! To je vredno aplavza!

12.   Sredina je realizirala precej točk glede debirokratizacije. Število reguliranih obrtnih dejavnosti se je znižalo s 60 na 25, podjetniki lahko plačujejo vse davke in prispevke z eno položnico.

13.   Se zavedate, da je sredina uspela doseči prostovoljno članstvo v obrtno-podjetniški zbornici, zavzemamo se za prostovoljno članstvo tudi v kmetijsko-gozdarski zbornici, saj je čas, da plačujemo le usluge, ki nam koristijo in jih želimo.

14.    Na predlog MNZ sredinske stranke je uveljavljena novela Zakona o upravnem postopku, ki uradnikom nalaga, da namesto strank izpolnjujejo vloge. Haleluja, saj mnogi nismo vedeli kaj moramo v te vloge napisati.

15.   Za konec bom še napisla naslednje:

SREDINA JE EDINA RAVNALA ETIČNO IN MORALNO

Ves čas se je zavzemala za higienski minimum v politiki. Ne gre za moraliziranje in svetohlinstvo ali za to, da bi od drugih zahtevalo, da so angeli, temveč za minimalne pravne standarde, ki so za normalizacijo države nujni. Kaj so storili na tem področju?

 

- Iz poslanske skupine so izključili poslanca Vogrina, ki je obtožen goljufanja svojih upnikov.

- Bili so predlagatelji spremembe Zakona o poslancih, ki je z uveljavitvijo znižala in kar za polovico skrajšala čas prejemanja poslanskega nadomestila.

- Odstopila je sredinska poslanka Truda Pepelnik, ki je bila obsojena zaradi napake, storjene v upravnem postopku. Noben poslanec z leve ali desne tega ni naredila, razen gospoda Vilfan, vendar zaradi povsem drugih razlogov.

- Predlagali so paket zakonov, ki bi iz politike izločil pravnomočno obsojene osebe in omogočil odpoklic županov. Predlog ni bil sprejet. Le zakaj???

- Janšo in Jankoviča so pozvali k odstopu po objavi poročila KPK. Izstopili so iz Janševe koalicije in dosegli tudi odstop Jankoviča z mesta predsednika stranke in mandatarskega pretendenta. Danes ne Janša ne Jankovič nista na položaju predsednika vlade – in to po  zaslugi sredine.

Kako se bo ta zgodba nadaljevala je odvisno od naslednjih volitev.

Fascinirani ste? Presenečeni? Verjemite, vseh točk sploh nisem naštela. Še več jih je.

Če se množica Slovenije ne zbudi, ne odpre oči in pogleda na politiko iz novega zornega kota se bodo volitev spet udeležili trdovratni trdoglavci in se nam vračajo v vsakdan Janković in Janša – okrepljeni in še bolj arogantni. En bo gradil, drugi spodbijal in obratno!  

Moj glas bo definitivno šel zopet Državljanski listi . Oni so edina zares sredinska stranka in so z le sedmimi poslanci dosegli vse navedeno in še več. Roko na srce: veliko večje stranke, z mnogo več izkušenj in veliko "naštudiranih" besed se lahko skrijejo.

To je moje mnenje.                                                                                      Lep dan želim!