Članek

POGOVOR POMAGA

Ko se soočamo z lastno minljivostjo ali smrtjo najdražjih
Objavljeno Oct 21, 2022

   Odkrit pogovor o smrti odstrani strah, ki nas paralizira in nam pokaže potencial, ki ga imamo. V knjižnici Ivana Cankarja na Vrhniki bomo prvič odprli to zanimivo in življenjsko potrebno temo.


  Vedno nas smrt lahko preseneti - časovno. Vendar nas ne bi smela presenetiti smrt sama, saj je vsakemu neizogibna. Zato: Začnimo se pogovarjati.


   Kaj se zgodi, ko nismo pripravljeni?

Počutimo se izgubljeno, osamljeno, prazno, jezno, postanemo brezčutni, zavestno ne dopuščamo, da bi kdo drug zapolnil nastali prazen prostor, prepuščamo se alkoholu, antidepresivom ali se predamo preveliki žalosti, ki začne močno bremeniti in vplivati tudi na okolico. Zato: Začnimo se pogovarjati.


   Pogovor o smrti prinese spremembe v postavljanju prioritet in razmišljanju o življenju, ponovno se obudi občutek hvaležnosti, ljubezni, obudi mehkobo v duši in ponos v srcu ter je lahko najboljša vzpodbuda za dobre spremembe. Zato: Začnimo se pogovarjati.


   Neskončna je paleta čustev in odzivov, ko se soočamo z lastno minljivostjo ali smrtjo najdražljih. Čeprav so občutki lahko različni, so vsi močni in zelo pomembni. Zato: Začnimo se pogovarjati


VABLJENI:

- zdravstveni delavci, ki poznate zgodbe z druge plati,

- vsi, ki delate s starejšimi ljudmi,

- starejši, ki ste izgubili smisel življenja,

- mladostniki, ki se sprašujete o smislu življenja,

- vsi, ki ste se spopadali z lastno težjo boleznijo ali ki ste se ali se še spopadate z neozdravljivo boleznjo, ki vam kroji življenje v družini,

- starši, ki ste izgubili svojega otroka,

- psihologi, ki imate stik z družinami in posamezniki,

- vsi, ki ste pozabili živeti, ker ste že dolgo nazaj izgubili svojega najdražjega ali svojo najdražjo.

- Vabljeni vsi, ki se želite odkrito pogovarjati.

Vas zanima?

Želite biti obveščeni o naslednjem druženju?

Kliknite na to povezavo.


   Na mesečnih srečanjih, ki jih bomo nadgrajevali, lahko pričakujete, da se bomo pogovarjali, spoznavali nove poglede, gostili zanimive posameznike različnih strok s svojimi izkušnjami. Ta četrtek vam bo odgovarjala na vprašanja tudi pogrebnica iz pogrebne službe Monumentum, Marjeta Herksel. Predvsem pa boste z nami lahko delili svoje izkušnje.

Ali boš nekoč umrl? Tako ti, kot tudi jaz.

Ali bodo nekoč umrli tisti, ki jih imaš rad? Bodo.

Ali bodo nekoč umrli tisti, ki jih ne maraš? Tudi oni.